VIDEOCONFERINŢA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / ALEXANDRU POTOR, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE A GRUPURILOR DE ACŢIUNE LOCALĂ: "Instrumentele financiare, riscurile şi promovarea produselor agro-alimentare trebuie să se găsească în politicile publice"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 octombrie 2021

Alexandru Potor

Alexandru Potor

Instrumentele financiare pentru susţinerea investiţiilor în agricultură, riscurile şi promovarea produselor agro-alimentare sunt trei elemente care ar trebui să se găsească în politicile publice, inclusiv în Planul Naţional Strategic, a spus Alexandru Potor, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL).

Domnia sa a punctat: "Este important că avem în zona agricolă instrumente financiare, că se utilizează din ce în ce mai mult aceste scheme importante pentru susţinerea cash-flow-ului, a investiţiilor în agricultură, dar încă este mult de făcut, pentru că sunt mulţi fermieri cărora le sunt străine aceste concepte".

Alexandru Potor a adăugat: "Referitor la riscurile din agricultură. Un antevorbitor vorbea despre pesta porcină africană, şi cred că este un domeniu care în mod clar trebuie să fie abordat în viitor prin măsuri de reacţie. Noi avem o industrie de creştere a porcului în valoare de patru miliarde de euro anual, şi este strategic pentru România să avem o reacţie în ceea ce priveşte riscurile în agricultură"

De asemenea, este importantă promovarea produselor agro-alimentare, a spus preşedintele FNGAL, adăugând: "Sunt trei domenii (instrumente financiare, riscuri şi promovare), care nu sunt legate direct de producţia efectivă dintr-o fermă, dar fără de care nu putem evolua corespunzător. Toate aceste domenii ar trebui să aibă o reflexie în viitor, în politicile publice. Inclusiv în Planul Naţional Strategic, deoarece cu toţii ne raportăm la acest instrument de finanţare a agriculturii din fonduri europene, menţionat şi PNRR. Şi ar trebui să existe o abordare adecvată".

"Cred că suntem destul de întârziaţi privind elaborarea primei variante a Planului Naţional Strategic"

Alexandru Potor a amintit că, ţara noastră trebuie să pregătească o primă variantă a Planului Naţional Strategic până la finalul acestui an, pentru a fi transmisă la Bruxelles, dar în opinia sa suntem destul de întârziaţi în ceea ce priveşte elaborarea documentului.

"Eu am o mică temere, că lucrurile nu vor merge suficient de repede în această direcţie. Cred că mai sunt vreo 50 de zile lucrătoare până la 31 decembrie 2021, iar Planul suferă unele modificări, chiar consistente (...). Este un document mult mai complex şi nu merge în direcţia simplificării. Dacă luăm în calcul şi necesitatea unor consultări cu reprezentanţii principalelor organizaţii, care agregă fermierii, reprezentanţii industriei procesatoare, dar şi cei care sunt preocupaţi de dezvoltare rurală, cred că suntem destul de întârziaţi cu elaborarea acestui document. (...) Va fi chiar un tur de forţă la nivelul Ministerului Agriculturii în perioada următoare, în care noi, toţi reprezentanţii organizaţiilor din agricultură, de dezvoltare rurală şi din industria alimentară, sper să avem posibilitatea să ne implicăm şi să avem un punct de vedere consistent", a punctat preşedintele FNGAL.

"Infrastructura bine pusă la punct în zona rurală va impulsiona agricultura"

În ceea ce priveşte finanţările privind dezvoltarea rurală, Alexandru Potor a subliniat că, chiar dacă acestea nu sunt conectate direct la afacerile din agricultură, infrastructura bine pusă la punct în zona rurală va impulsiona agricultura.

"Fac un apel către toţi cei care vor avea un punct de vedere vizavi de alocările financiare viitoare şi modul în care acestea vor fi investite. Nu ar trebui să mergem doar strict pe partea de investiţii direct productive. Nu spun că nu avem nevoie, dar trebuie să ne şi gândim la felul în care vom putea să le coroborăm cu infrastructura rurală şi efectiv cu ceea ce este nevoie, cu lucrări de dezvoltare rurală", a spus Alexandru Potor.

"O parte din finanţarea fermelor mici şi mijlocii poate să fie dirijată prin intermediul grupurilor de acţiune locală"

Referitor la situaţia fermelor mici şi mijlocii în raport cu cele mari, Alexandru Potor a subliniat că, în opinia sa, o parte din finanţarea dedicată acestora poate să fie dirijată prin intermediul grupurilor de acţiune locală.

"Domnul Arion (n.r. Ionel Arion, Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro) vorbea despre polarizarea tot mai mare a fermelor (...). Fermele mari vor avea şanse să supravieţuiască şi să încorporeze cât mai rapid procesul tehnologic, iar fermele mici şi mijlocii probabil se vor pierde pe parcurs. Consider că este corect şi va trebui să găsim o soluţie vizavi de această problemă a fermelor mici şi mijlocii. În acest context, pentru că îmbrac şi haina de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală, cred că acestea ar putea să fie o soluţie adecvată pentru această dilemă", a spus Alexandru Potor, care a conchis: "Cred că o parte din finanţarea dedicată micilor ferme şi poate a fermelor mijlocii ar putea să fie dirijată prin intermediul grupurilor de acţiune locală şi, practic, să avem la nivelul viitoarelor finanţări, o separare a modului în care se face finanţarea pentru fermele mari, care să meargă pe căile clasice ale finanţării prin intermediul AFIR şi ulterior APIA, iar firmele mici şi mijlocii ar putea să fie susţinute mai mult prin intermediul grupurilor de acţiune locală".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb