VIDEOCONFERINŢA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / NICU VASILE, PREŞEDINTELE LAPAR: "Pe strategia «Farm to Fork», România nu ar face decât un minerit al terenului la nivel european"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 octombrie 2021

Nicu Vasile

Nicu Vasile

Textul Strategiei "Farm to Fork", care a fost votată recent de Parlamentul European, nu este deloc favorabil agricultorilor din ţara noastră, susţine Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

"Degeaba discutăm despre strategii de genul «farm to fork», care pe noi ar trebui să ne oblige să consumăm mai multe produse fito-sanitare şi îngrăşăminte, pentru că România nu ar face decât un minerit al terenului la nivel european", afirmă Nicu Vasile.

Fără strategii naţionale viabile şi fără stabilirea unor criterii de performanţă pe plan intern, agricultura românească nu va putea să ţină pasul cu competitorii de la nivel european şi nici cu cei de la nivel global, a mai spus preşedintele LAPAR.

"Noi nu avem strategii de profitabilitate. Dacă înainte, cu agricultura, reuşeam să acoperim datoriile externe ale României, în momentul de faţă nu putem nici măcar să ne asigurăm traiul sau să asigurăm siguranţa alimentară a ţării.

Dacă nu avem o strategie, nu putem să facem nici irigaţii. Avem 64 de milioane de sole la nivel naţional. Suntem mult prea fragmentaţi pentru a avea un sistem de irigaţii viabil. Fragmentarea aceasta se observă foarte bine în sudul ţării. (...) Ar trebui să creăm grupuri, asociaţii care să dezvolte plusvaloarea. Un grup de fermieri ar trebui să deţină 110 hectare şi e clar că am crea o profitabilitate şi o altă voce ar vorbi în România, mult mai puternică. Noi trebuie să gândim economic", a spus Nicu Vasile.

Reprezentantul fermierilor arată că în clipa de faţă avem 830.000 de fermieri activi (33% din numărul total al fermierilor la nivel european), dar majoritatea exploataţiilor funcţionează la nivel de subzistenţă şi multe terenuri rămân necultivate, agricultura nefiind acum o sursă durabilă de creştere economică. De aceea, România produce doar 3,3% din totalul producţiei europene.

"Producătorii mici şi mijlocii trebuie susţinuţi pentru se constitui în grupuri de producători care să asigure nevoile pieţei locale, dar şi să furnizeze suficientă marfă supermarketurilor. Marii fermieri trebuie să sprijine conectarea la pieţele internaţionale şi regionale. Cu potenţialul pe care îl avem şi cu tehnologiile la care avem acces, putem oferi mâncare pentru 80 milioane de persoane, dar în clipa de faţă nu putem asigura nici măcar hrana necesară pentru cei 16 milioane de locuitori câţi mai sunt în România. Importăm produse agro-alimentare, contribuind la deficitul bugetului de stat cu aproximativ 2 miliarde euro şi până la sfârşitul anului acesta poate atinge 3 miliarde euro, din cauza faptului că nu folosim eficient resursa financiară, umană, naturală. Avem o lipsă totală de implementare, de strategii economice la nivel de ramură, dar şi o deformare a exploataţiilor agricole pe verticală cât şi pe orizontală", a precizat Nicu Vasile.

El a afirmat că noua strategie agricolă va trebui să se concentreze atât pe compensarea deficitului în finanţarea de bază, prin instrumentul subvenţiilor directe, şi în marketing, dezvoltarea pieţelor, prin folosirea instrumentelor necesare dezvoltării regionale cât şi prin tehnologizare înaltă pentru a ajunge să avem o agricultură inteligentă.

Referitor la tehnologizare, preşedintele LAPAR a menţionat că a primit sesizări din teritoriu în legătură cu dublul standard în privinţa calităţii utilajelor agricole produse de companiile din vestul Europei care sunt livrate fermierilor români.

"De exemplu, un inginer din agricultură m-a informat că utilajele agricole de la noi, din România, care sunt produse în străinătate, sunt mai scumpe cu 30% decât cele din Vest, dar mai slabe calitativ comparativ cu cele livrate de aceleaşi fabrici de utilaje din Uniunea Europeană fermierilor din alte ţări. Normal ar fi, dacă preţul de producţie al unui utilaj livrat pentru ţările est-europene de fabricile din Vest este mai mic, ca atunci şi preţul de cost şi cel de achiziţie să fie mult mai mic. Persoana respectivă mi-a spus că acest lucru nu este posibil pentru că pe listele Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale preţurile sunt mai mari cu 10-15% decât preţurile de listă ale producătorului de utilaje agricole. Mie mi se pare că este o problemă aici. I-am transmis să strângem mai multe petiţii şi să prezentăm aceste lucruri Guvernului, deoarece este nevoie să stabilim anumite strategii", a arătat Nicu Vasile.

Lipsa forţei de muncă, o problemă pentru fermierii români

Preşedintele LAPAR a mai spus că agricultura României trebuie să îşi consolideze performanţele şi să devină mai productivă pe termen lung, fără dependenţe sau vulnerabilităţi generate de fragmentarea terenurillor şi lipsa forţei de muncă.

În ceea ce priveşte lipsa forţei de muncă din agricultură, Nicu Vasile a precizat: "Ne aşteptăm la anul la o plecare masivă de conaţionali pe piaţa vestică. Avem mari probleme cu forţa de muncă. Nu discutăm de productivitate absolut deloc, discutăm decât de salariul minim şi cam atât. Fermele din ţara noastră au o mare problemă cu forţa de muncă, inclusiv calificarea forţei de muncă".

El a mai arătat că ţara noastră este în prezent campioana exportului de cereale înregistrând producţii mulţumitoare, însă a căror valoare adăugată este redusă, fapt pentru care importăm masiv alimente şi produse alimentare.

"Acest model economic volatil, bazat pe consum şi neglijarea investiţiilor, a fost promovat, din păcate, până acum şi a generat deficite record la nivelul balanţei comerciale pe întregul lanţ comercial", a afirmat Nicu Vasile.

Referitor la disputele dintre fermieri şi producători, pe de o parte, şi retaileri - de cealaltă parte, preşedintele LAPAR consideră că este nevoie de o unitate între fermieri şi producători, care să poată asigura pe o anumită perioadă produsele de care au nevoie marile lanţuri de magazine alimentare.

"Din păcate, noi nu avem strategii. Nu e vina fermierului român, e vina tuturor, pentru că nu discutăm despre unitate. Discutăm despre «farm to fork», ce reprezintă un set de măsuri care constrâng fermierii români. Avem foarte multe constrângeri, dar în schimb nimic. Fabrici de îngrăşăminte nu mai avem, nu avem niciun fel de siguranţă dar, cu toate acestea, căutăm să creem anumite clase antagonice, nu de a dezvolta. Toată lumea caută să dezbine, dar nu înţeleg de ce. Tot ce înseamnă strategie naţională nu înseamnă decât dezbinare", a concluzionat Nicu Vasile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb