Problema industriei alimentare este vastă, acest sector nu a primit niciun ban de la stat, spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), subliniind: "Pe perioada pandemiei, industria alimentară a supravieţuit cum a putut şi bănuim că va supravieţui în continuare cum poate. Să vorbim despre viitor în clipa în care nu ştim ce se întâmplă în prezent, este foarte dificil. Am intrat în pandemie anul trecut, ceea ce a dus la o cădere uriaşă la nivel de industrie. Am avut apoi o revenire, dar acum intrăm din nou în pandemie".
Domnia sa aduce în atenţie faptul că mereu se vorbeşte despre pierderile din HoReCa, dar acest sector a fost sprijinit de stat, iar industria alimentară, nu. Domnul Minea declară: "Sectorul HoReCa a beneficiat de sprijin, ceea ce a fost un lucru bun.
Dar nimeni nu s-a gândit că HoReCa se aprovizionează din industria alimentară, deci pierderile sunt ale industriei alimentare, care nu a beneficiat de niciun fel de ajutor şi cred că nici nu va beneficia. Toată comunitatea europeană a ajutat industria alimentară, a dat bani la începutul pandemiei, în România nu s-a dat niciun ban".
• "Industria cărnii noastre este în «găleată»"
România se află într-un deficit cronic, afirmă domnul Minea, precizând: "La ora actuală, industria cărnii din ţara noastră este în «găleată». Mai avem materie primă românească, porc industrial, maximum 30%. Suntem obligaţi să cumpărăm din comerţul intracomunitar. În acelaşi timp, România este închisă pentru comerţul intracomunitar cu produse şi preparate din carne de porc din cauză că avem pestă porcină africană. Din păcate, carnea de porc este singura care a staţionat ca preţ pe piaţă, având chiar o tendinţă de scădere, ceea ce nu cred că e o bucurie pentru fermieri şi crescătorii de porci. Pentru noi, teoretic, e o bucurie, preţurile cărnii sunt blocate de luni de zile şi nici nu se întrezăreşte vreo modificare".
Oficialul Romalimenta aduce în atenţie că, potrivit celor din industria panificaţiei, preţul cerealelor este la nivel maxim istoric şi creşte continuu, mai ales pentru grâu.
"Alături de toate acestea sunt problemele legate de costurile cu energia, combustibilii, majorarea de salarii, care se duc în preţul alimentelor", declară domnul Minea, subliniind: "Toate acestea se întâmplă într-o piaţă care este complet blocată. La ora actuală, majorările de preţuri sunt o iluzie. Au fost câteva majorări - la zahăr, ulei, pâine, dar acum piaţa este blocată, astfel că orice fel de majorare de preţ este blocată. Noi încercăm să existăm. Este singurul lucru pe care îl facem. Nu ştiu ce va fi în continuare. Suntem într-o situaţie în care aşteptăm".
• "Există o luptă de piaţă cum foarte puţină lume şi-ar închipui"
Sorin Minea declară că, în industria alimentară, "există o luptă de piaţă cum foarte puţină lume şi-ar închipui". Domnia sa explică: "Avem un număr foarte mare de companii - mari, mici, mijlocii - în industria alimentară şi fiecare doreşte o felie din piaţă, fiecare luptă pentru aceasta. Lupta nu este întotdeauna un lucru pe care îl faci cu mănuşi. Câteodată lupţi şi fără. Este un lucru care pe unii îi întăreşte, pe alţii îi distruge. Sunt foarte multe firme care au ieşit din piaţă. Avem în continuare o economie gri cum nu am mai întâlnit din anii 1990, care, din păcate, este încurajată".
• "Nu avem un interlocutor care să înţeleagă nevoile industriei alimentare"
Industria alimentară nu a avut un dialog cu autorităţile în ultimul timp, conform domnului Minea, care subliniază: "Nu am avut un interlocutor care să încerce să înţeleagă nevoile industriei alimentare. Tendinţa din ce în ce mai puternică de a vorbi despre rolul industriei de către cei care nu fac parte din ea, a început să deranjeze. Cred că a venit momentul ca cineva să stea de vorbă şi cu industria noastră, să vadă care sunt problemele esenţiale".
Sorin Minea susţine că, în prezent, în industria alimentară sunt un milion de angajaţi, iar cifra de afaceri din domeniu este peste cea din agricultură. "Industria alimentară există şi este puternică, dar din păcate nu se ştie", spune domnia sa.
• "Firmele foarte mari vor rezista"
Dacă se doreşte salvarea industriei alimentare, atunci, în primul rând, trebuie definită această industrie, spune Sorin Minea, adăugând: "Din ce în ce mai mult se vorbeşte despre integrare, dar industria noastră este performantă. Dacă acest lucru nu se vede, vom dispărea. Firmele foarte mari sunt puternice în industrie, iar noi vom fi practic înghiţiti şi vor rămâne doar brandurile. Noi nu suntem obişnuiţi să cerem ajutor. Salariile din industrie sunt relativ mici. Poate o scădere a impozitului pe salarii ar fi soluţia pentru noi, pentru că o creştere a salariului minim nu face decât să împartă banii în două - jumătate la angajat, jumătate la stat. Este foarte puţin rentabil pentru noi".
Reprezentantul Romalimenta continuă: "Din păcate, nu există o înţelegere. Firmele foarte mari, care au acumulat capital, vor rezista. Acestea au luat locul firmelor naţionale. Am fi încântaţi ca cineva să înţeleagă cum să ajute industria noastră. Ajutorul sau înţelegerea pentru industrie este doar la nivel declarativ în prezent. Toţi din industrie gândim la fel: am dori să vindem în primul rand pe piaţa românească, să facem lucruri de calitate şi să ne adresăm românului. Este foarte greu, pentru că într-o ţară în care cumpărătorul este sărac şi are o abundenţă de oferte, a-i cere să cumpere ceva mai scump doar din patriotism este o iluzie".
Sorin Minea: "Ca să faci un produs de calitate, ai nevoie de materii prime de calitate, de preţuri competitive, forţă de muncă. Aceste lucruri sunt doar declarative, nu reale, la ora actuală. Statul ar trebui să protejeze în primul rând mărcile româneşti".
----------------------
Sorin Minea: "Există un deficit de materie primă necesară industriei alimentare. Înainte de pandemie, exista un excedent pe piaţă".