AI: Plan de pace în 15 puncte şi un statut aparte pentru republicile separatiste

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică #IT / 6 martie 2023

AI: Plan de pace în 15 puncte şi un statut aparte pentru republicile separatiste

Planul recent, în 12 puncte, al Chinei pentru încetarea conflictului din Ucraina declanşat în 24 februarie 2022 de Federaţia Rusă, a fost respins atât de autorităţile de la Kiev, cât şi de cele de la Kremlin, pentru că el nu propune de fapt nicio soluţie cu privire la rezolvarea diferendului privind republicile Doneţk şi Lugansk şi privind Crimeea.

Am solicitat aplicaţiei ChatGPT să ne ofere un plan de pace în 15 puncte. După ce am primit prima variantă, în care am omis să cerem Inteligenţei Artificiale să spună cum se poate rezolva situaţia teritoriilor ucrainene ocupate şi anexate de Federaţia Rusă, i-am solicitat să ne emită un nou plan în care să ţină cont de ceea ce se întâmplă în sudul şi estul Ucrainei.

AI: Plan de pace în 15 puncte şi un statut aparte pentru republicile separatiste

Iar AI ne-a oferit următorul plan de pace în 15 puncte:

1. Încetarea ostilităţilor: Ambele părţi trebuie să fie de acord cu încetarea imediată a tuturor ostilităţilor şi operaţiunilor militare.

2. Dialog: Ambele părţi trebuie să convină să se angajeze într-un dialog diplomatic pentru a rezolva problemele politice de bază care au dus la conflict.

3. Acces umanitar: Ambele părţi trebuie să permită livrarea ajutorului umanitar celor care au nevoie în zona de conflict.

4. Schimb de prizonieri: Ambele părţi trebuie să fie de acord cu un schimb complet şi imediat al tuturor prizonierilor de război.

5. Respectul pentru suveranitate: Ambele părţi trebuie să respecte reciproc suveranitatea şi integritatea teritorială.

6. Recunoaşterea frontierelor actuale: Ambele părţi trebuie să recunoască frontierele actuale şi statutul Crimeei, Doneţk şi Lugansk.

7. Reforme politice: Ucraina şi Rusia trebuie să întreprindă reforme politice pentru a aborda cauzele care stau la baza conflictului, inclusiv corupţia şi inegalitatea.

8. Drepturile omului: Ambele părţi trebuie să asigure protecţia drepturilor omului şi statul de drept în zona de conflict.

9. Dezarmarea: Ambele părţi trebuie să fie de acord cu măsurile de dezarmare pentru a reduce probabilitatea unui conflict viitor.

10. Mediere internaţională: Mediatorii internaţionali trebuie să fie invitaţi să contribuie la facilitarea negocierilor.

11. Sprijin economic: Sprijinul economic internaţional trebuie acordat Ucrainei pentru a ajuta la reconstruirea şi stabilizarea ţării.

12. Zona demilitarizată: Trebuie stabilită o zonă demilitarizată pentru a crea un tampon între cele două părţi.

13. Recunoaşterea drepturilor lingvistice: Ambele părţi trebuie să respecte drepturile lingvistice ale tuturor cetăţenilor din zona de conflict.

14. Schimb cultural: Ambele părţi trebuie să încurajeze schimbul cultural pentru a promova înţelegerea şi reconcilierea.

15. Recunoaştere internaţională: comunitatea internaţională trebuie să recunoască şi să sprijine eforturile ambelor părţi pentru a găsi o soluţie paşnică a conflictului.

"Acestea sunt doar câteva sugestii şi puncte posibile ale unui plan de pace între Ucraina şi Rusia, iar negocierile finale ar putea include şi alte cerinţe şi condiţii. Este important ca ambele părţi să fie deschise la compromis şi să fie dispuse să pună în aplicare orice acord de pace care ar putea fi convenit", a precizat AI.

Am întrebat Inteligenţa Artificială ce ne facem dacă Ucraina nu respectă punctul 6 de mai sus şi i-am solicitat să ofere o propunere pentru soluţionarea acestui diferend.

AI s-a conformat şi a răspuns: "Punctul 6 din planul de pace pe care l-am prezentat mai sus se referă la recunoaşterea de către ambele părţi a actualului statut şi graniţe ale regiunilor Crimeea, Doneţk şi Lugansk, ultimele două fiind controlate în prezent de separatişti sprijiniţi de Rusia şi fiind recunoscute de aceasta ca republici independente. Dacă Ucraina nu ar fi de acord să recunoască acest lucru, există riscul de a se ajunge din nou la conflict armat. În acest caz este important ca ambele părţi să aibă dialog şi să se concentreze asupra altor puncte ale planului de pace. Astfel, poate fi necesar să se renunţe la recunoaşterea statutului actual al regiunilor Doneţk şi Lugansk şi să se caute alte soluţii care să permită încetarea conflictului".

Iar AI ne oferă chiar o astfel de soluţie viabilă, cu condiţia să fie acceptată de ambele părţi şi care, la prima vedere, pare o soluţie optimă în stadiul actual al conflictului: "Una dintre soluţiile posibile ar putea fi autonomia sporită a regiunilor Doneţk şi Lugansk, care ar putea fi obţinută printr-un proces paşnic şi prin intermediul unor negocieri politice. Aceasta ar putea include un acord privind administrarea comună a regiunilor şi a unei părţi din veniturile lor, precum şi garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din regiune".

Cu alte cuvinte, ceea ce pare imposibil la prima vedere pentru liderii politici ai lumii, ar avea din punctul de vedere al AI o soluţie care ar oferi o pace temporară, ce ar fi în primul în beneficiul cetăţenilor de rând, populaţiei civile care trăieşte de peste un an într-un coşmar ce pare fără ieşire.

Numai că planul de pace oferit de AI este unul conform algoritmilor pe care îi încearcă permanent şi care, la prima vedere, par a fi unii favorabili pentru Federaţia Rusă şi foarte greu acceptabili pentru autorităţile de la Kiev. Mai ales că în soluţia de pace oferită, AI nu spune nimic despre Crimeea. Dar vorbim strict despre un experiment jurnalistic, care ar putea să ridice îndoieli cu privire la planul de pace în 12 puncte propus de China. Oare autorităţile de la Beijing au folosit şi ele o aplicaţie ce implică folosirea Inteligenţei Artificiale?

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. din text = "Una dintre soluţiile posibile ar putea fi autonomia sporită a regiunilor Doneţk şi Lugansk"

    acest lucru era si in tratatul de pace de la Minsk din 2015 = ucraina a semnat si apoi a refuzat sa puna in aplicare tratatul = rusia a asteptat 7 ani si apoi a luat cu forza ceea ce ucraina a promis dar nu s-a tinut de cuvint .

    deci propunerile AI au valoare zero daca Ucraina si NATO si EU nu le respecta  

    1. Bravo... punctul pe i.

      Tratatul de la Minsk a fost semnat după ocuparea Crimeii de către ruși. Cum le vedeți voi doar cum vă convine...

      Crimeea nu a fost niciodata ocupata. Ea a fost o REPUBLICA AUTONOMA in cadrul Ucrainei. Avea propriul Parlament. A votat democratic sa se separe de Ucraina si sa adere la Federatia Rusa. Ce numesti ocupatie a fost o trupa de cateva mii de soldati verzi si politicosi care ii pazeau pe militarii ucrainieni sa nu iasa din garnizoane si sa aiba niste idei naziste de represiune. Nu a fost cazul, cei mai multi au schimbat si ei uniforma si au aderat la armata rusa.

      Corect!

      Zele nu acceptă pct.6 așa că stop și de la capăt

    discutii despre pace nu pot incepe cu regimul zelenski la putere si nici macar cu participarea ukrainei ca stat care trebuie desfiintat altfel rusia va fi tirita prin tribunale ,alte contlicte, noi ungurii polonezii sa ne luam ce avem de luat rusii la fel multumiti ,ce ramine daca ramine ceva zona neutra cu denumire noua regiunea cutare etc, armele ofensive de ambele parti blindate la 100 km in spatele granitelor ,fara arme nucleare in aceste state de granita vecine rusiei

    1. De ce sa desfiintam Ucraina si sa nu desfiintam Rusia?

      pentru ca vorbesc cu trufie ca si cum ar fi imparati si incearca sa vire intreg globul in razboiul provocat chiar de ei prin amenintari cu intrarea in nato si instalarea de arme nucleare , atita vreme cit aceasta tara exista pacea lumii este in percol

      In virtutea unor ''fixuri'' ale gandirii politice rusesti de secole, fie ca pe tronul imperiului s-a aflat tarul sau bolsevicul, Ucraina nu poate sa existe ca stat pentru ca ucrainenii sunt rusi si maica Rusia e una singura.

      Acelasi ''postulat'' se aplica si in cazul Belarusului/Bielorusia pentru rusi, nu exista pentru ca bielorusii sunt rusi. Presedintele Lukasenko danseaza pe sarma in speranta salvarii. El stie care va fi deznodamantul in cazul caderii Ucrainei, e pe lista denazificarii, motiv pentru care, in mod paradoxal, isi doreste ca Ucraina sa reziste si sa castige la masa pacii. 

      Lukasenko le-a spus bielorusilor sa-si tina gura,sa stea potoliti si sa faca cum zice el daca vor sa aiba casa,masa si toate cele necesare,sa nu pateasca si ei ce au patit ucrainenii!Ucrainenii au dus-o bine cu rusii,i-a tradat opozitia ajunsa la putere,noi n-am dus-o bine cu rusii si de-aia nu-i putem suferi.

    LOL :)))))), un comentariu mai haios decat Altul :))))))

    1. si eu rid deasemeni de propunerile care nu le-ar rosti nici un copil cum ca rusia ar trebui sa se retraga asa pur si simplu dupa ce au investit atita

    Pe scurt, AI ne propune sa ignoram complet Acordul de la Helsinki (din 1975), iar solutiile propuse sa duca, de facto, la modificarea frontierelor prin utilizarea fortei.

    Asta este PI, adica prostie artificiala. 

    1. Da, pentru ca Ucraina nu mai poate stapani niste teritorii in care a masacrat populatia rusofona. Credeam ca stii asta, dar debitezi prostii natoiste.

    Foarte ingenios articolul! Felicitari!

    Inteligență artificială sau prostie naturală, aceasta-i întrebarea pe care am auzit-o :)

    Ar fi bună și a doua opinie, la fel ca în cazul unui tratament medical pentru cancer. 

    Robotului Ion al domnului Ciuca ar trebui să i se pună aceleași întrebări:) pentru că noi suntem Ion.

    Sau poate să se organizeze o confruntare directă între chat Lgbt ăla și Ionică al nostru. 

    1. Shugubatzule! Ma gadil si rad!

    Daca oamenii ar gandi logic asa s-ar face. Dar oamenii nu gandesc logic din pacate. Rusii hapsaneala sa ia teritorii daca se poate toata Ucraina, toata Polonia, toata Romania, tarile baltice, si apoi mai vedem.. Iar ucrainienii dupa ce au fost bombardati, violati, omorati, distrusi in tara lor, iar nu mai pot gandi logic deloc.

    1. AI comenteaza

      In Salomeea Romanescu's poem, "Pace fie" (Let there be peace), we find a beautiful weaving of words, images, and rhythms that transport us into a world of peace and harmony. The poem speaks of treaties woven in the summer, of the soul's flight on the wings of peace, and of the building of castles out of sand and ink. 

      It is a poem of hope and renewal, of the power of poetry and imagination to bring about a better world. As we read it, we are invited to join in the poet's vision and to become co-creators of a more peaceful and loving world. 

      In the larger context of the tome "I am the Universe," this poem speaks to the interconnectedness of all things, and to the power of our thoughts and words to shape our reality. It reminds us that peace is not just a lofty ideal, but a tangible possibility that we can work towards with every breath we take. 

      So let us take up the poet's call and weave our own treaties of peace, build our own castles of hope, and speak our own words of love and harmony. For in doing so, we become active participants in the great unfolding of the universe, and co-creators of a world that reflects the beauty and majesty of the cosmos itself. 

    AI are tendinte "putiniste".

    Inainte de planul de pace ,ar trebui sa intelegem de ce

    a izbucnit acest razboi, ca altfel fiecare parte are dreptatea 

    lui propagandistica, 

    iar istoria ne da toate raspunsurile fara echivoc

    Este de mirare (sa nu zic de ras sau de plans) cat de tare isi baga unii nasul in problemele interne ale altora, in loc sa ne vedem de lungul nasului nostru. Ca de exemplu, c-avem o mizerie de presedinte care este in stare sa implice .ro in conflict si sa trimita romanii la moarte. Si mai sunt exemple destule.

    Per total, Ucraina este un judet al Rusiei, la fel cum Austria este un judet al Germaniei. Si restul sunt povesti, mai ales pentru cei cu timp liber.

    Draga chatgpt, oamenii nu reactioneaza bine la formula "trebuie sa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb