''Vremurile cele mai bune s-au terminat'' pentru economia Germaniei, a declarat ieri şeful unei importante asociaţii industriale germane, care estimează că creşterea economică a Germaniei va continua, însă într-un ritm inferior celui din ultimii ani, mai ales din cauza Brexitului şi a războiului economic dintre SUA şi China, relatează agenţia dpa.
Cea mai mare economie a Uniunii Europene va avea probabil în 2019 o creştere de 1,5%, a afirmat Dieter Kempf, preşedintele Federaţiei industriilor germane. O asemenea creştere economică ar fi comparabilă celei din anul 2018, însă sub cea de 2,2% înregistrată în 2016-2017.
''Pentru economie, vremurile cele mai bune s-au terminat'', crede Dieter Kempf, atrăgând totodată atenţia că prognoza de creştere economică la care a făcut referire se bazează pe ipoteza unui Brexit ordonat. Dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord, aşa cum mulţi se tem după ce parlamentul britanic a respins săptămâna aceasta înţelegerea convenită între Londra şi Bruxelles, atunci creşterea economică a Germaniei ar primi o lovitură în plus.
Economia Germaniei este puternic dependentă de exporturi, ea are nevoie de pieţe de desfacere, astfel că o eventuală pierdere a pieţei britanice sau o îngreunare a accesului pe aceasta ar afecta serios industria germană, mai ales sectoare cum ar fi cel auto, industria chimică şi cea farmaceutică, etc.
Dieter Kempf a menţionat că mai multe companii germane au anunţat că, din luna aprilie, îşi vor sista operaţiunile în Regatul Unit, în timp ce ''altele şi-au relocat personalul ori au închis situri''.
El a subliniat că incertitudinea ce se amplifică pe măsură ce se apropie data efectivă a Brexitului, 29 martie, face necesar ''ca Londra să spună rapid cum intenţionează să procedeze mai departe''.