Băncile americane îşi ascund pierderile din creditele imobiliare comerciale

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 noiembrie 2024

Călin Rechea

Riscurile din portofoliile de credite imobiliare comerciale ale băncilor americane sunt ascunse, astfel încât să fie evitată raportarea pierderilor, care trebuie apoi acoperite prin reducerea capitalului.

Avertismentul apare într-o analiză recentă de la Federal Reserve Bank of New York, publicată pe site-ul instituţiei sunt titlul "Extend-and-Pretend in the U.S. CRE Market.

Cei doi autori susţin că băncile au apelat la aşa-numitul "extend and pretend" (n.a. se extinde maturitatea creditului şi toată lumea se preface că acesta nu este neperformant) pentru a evita recunoaşterea pierderilor din portofoliile de credite acordate pentru investiţii în proprietăţi imobiliare comerciale (CRE).

Analiza subliniază că în perioada post-pandemie, valoarea proprietăţilor imobiliare comerciale a înregistrat o scădere puternică, determinată atât de creşterea dobânzilor de politică monetară, considerată un factor tranzitoriu, cât şi de factori structurali, precum creşterea ponderii lucrului la distanţă, care a condus la declinul masiv al cererii pentru spaţiile de birouri.

Acest comportament al băncilor fost observat prin analiza unor baze de date referitoare la supravegherea prudenţială a instituţiilor financiare, unde sunt evidenţiate prelungirile scadenţelor, evaluarea riscului de credit sau ratele de neperformanţă.

Autorii subliniază că fenomenul "extend and pretend" conduce nu doar la alocarea defectuoasă a creditului, ci şi la "acumularea fragilităţii în cadrul sistemului financiar".

În plus, sunt ridicate şi obstacole semnificative în acordarea noilor credite ipotecare comerciale, care a înregistrat o scădere de 4,8% - 5,3% începând din T1 2022.

Mai mult, creditele CRE a căror scadenţă este prelungită au ajuns să se "acumuleze" în ceea ce autorii numesc "un zid al scadenţelor pe termen scurt", care reprezenta circa 27% din capitalul bancar în T4 2023, în creştere cu 11 puncte procentuale faţă de T4 2020. Creditele ipotecare CRE care ajung la scadenţă în termen de cinci ani reprezintă 40% din capitalul bancar la valoarea sa de piaţă.

În studiul de la FRBNY se arată că băncile au acordat şi deţineau în portofolii 50,7% din totalul creditelor imobiliare comerciale, de 5,8 trilioane de dolari, în T4 2023.

Prelungirea maturităţilor este operată mai ales de băncile comerciale al căror capital a fost erodat de marcarea la piaţă a titlurilor cu venit fix din bilanţuri, a căror valoare a scăzut puternic în urma creşterii dobânzilor.

Una dintre concluziile studiului de la FRBNY este că "recunoaşterea întârziată a pierderilor expune băncile (şi toţi ceilalţi deţinători de creanţe CRE) la pierderi mari şi bruşte, care pot fi exacerbate de dinamica vânzărilor sub imperiul panicii şi de aglomerarea instanţelor în faţa cărora sunt aduse cazurile de insolvenţă şi faliment".

Cei doi autori mai arată că prelungirea scadenţelor poate fi interpretată ca o "manifestare a creditării zombie", definită ca acordare a creditelor subvenţionate debitorilor cu probleme.

Este greu de crezut că fenomenul analizat de economiştii de la Federal Reserve Bank of New York este specific sistemului bancar american, iar efectele sale negative vor mai putea fi ascunse pentru multă vreme, mai ales când revenirea presiunilor inflaţioniste la nivel global va împiedica băncile centrale să continue reducerea agresivă a dobânzilor.

În aceste condiţii "zidul scadenţelor" se înalţă tot mai mult şi poate fi împins doar către un viitor tot mai apropiat, pe fondul creşterii accentuate a fragilităţii financiare tocmai acum, când recesiunea ameninţă principalele economii la nivel global.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. stai si te uita la china sau chiar si in alte parti .

    Toata planeta traieste pe datorie, oare cand se sparge balonul?

    1. 1 $ = 104 ruble

      Grija dvs pt planetă a fost conseamnată. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031