O reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, menţionată săptămâna aceasta de presa americană, ar fi interpretată ca un nou pas al Washingtonului către Moscova, un semnal îngrijorător pentru europeni, potrivit unor analişti citaţi de AFP, care transmite cele ce urmează.
Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA iau în considerare retragerea a 10.000 de soldaţi americani staţionaţi în Europa de Est, a relatat NBC News săptămâna aceasta, citând surse americane şi europene.
Cei 10.000 ar face parte din cei 20.000 de soldaţi suplimentari desfăşuraţi de administraţia fostului preşedinte al SUA, democratul Joe Biden, pentru a consolida protecţia Europei de Est după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Aproximativ 100.000 de soldaţi americani sunt prezenţi în Europa, dintre care puţin peste 65.000 permanent, potrivit datelor Pentagonului.
Generalul Christopher Cavoli, comandantul forţelor americane din Europa, a declarat miercuri în Camera Reprezentanţilor că aceste cifre sunt reevaluate cu regularitate. 'Am recomandat în mod constant ca acestea să fie menţinute şi voi continua să o fac', a adăugat el.
În aceeaşi audiere, o reprezentantă a Pentagonului, Katherine Thompson, nu a exclus această opţiune, amintind că este în derulare o revizuire generală a desfăşurărilor de trupe americane în întreaga lume.
'Cântărim aceste elemente în funcţie de interesele declarate de preşedintele Trump (...) Încă nu a fost luată nicio decizie', a spus ea.
Preşedintele american Donald Trump reiterează mereu că Statele Unite cheltuiesc prea mult pentru a-şi menţine prezenţa militară în lume şi că prioritatea strategică a Washingtonului este confruntarea cu China.
În acest context, retragerea trupelor rotative recent desfăşurate ar fi 'mai uşoară decât retragerea forţelor permanente precum cele din Europa de Vest', a declarat pentru AFP Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.
Ţările din Europa de Est, cum ar fi Polonia, România şi statele baltice, sperau ca soldaţii americani să rămână pe teritoriul lor.
'Polonia a fost menţionată în mod repetat ca o ţară în care merită să se investească. Aşa că (Statele Unite) probabil nu se vor uita spre cei mai apropiaţi aliaţi ai lor pentru a le face ceva', speră ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
O reducere 'ar fi un semnal foarte rău, deoarece ar încuraja Rusia să fie mai agresivă faţă de Europa şi ar fi interpretată ca o concesie uriaşă făcută Moscovei de America', a declarat pentru AFP George Scutaru, fondatorul think tank-ului român NSC (New Strategy Center).
Acest lucru ar 'amplifica îngrijorările cu privire la fiabilitatea Statelor Unite ca aliat şi temerile că vor încerca să ajungă la un acord cu Rusia în detrimentul' Europei, este de acord Artur Kacprzyk.
Această retragere ar surveni în plină reîncălzire a relaţiilor dintre Washington şi Moscova iniţiată de Donald Trump: conversaţii telefonice cu Vladimir Putin, întâlniri bilaterale, schimburi de prizonieri şi negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Prezenţa soldaţilor americani în ţările fostului bloc comunist este un motiv recurent de iritare pentru Moscova. 'Evident, Rusia ar saluta o reducere a forţelor americane în apropierea graniţelor sale', prezice Kacprzyk, amintind că Moscova a cerut retragerea tuturor trupelor aliate de pe flancul estic al NATO la sfârşitul anului 2021.
Or, spune Scutaru, 'este imposibil să se decupleze' cele două mişcări: negocierile privind Ucraina şi procesul mai profund şi mai lung de retragere a Americii din Europa, care este în desfăşurare de mult timp.
'Deja sub Obama în 2013-2014, a existat un prim punct de cotitură odată cu retragerea a două din cele patru brigăzi de luptă' americane din Europa, aminteşte francezul Guillaume Lasconjarias, director de studii la Institutul de Studii Avansate în Apărarea Naţională (IHEDN).
El a subliniat totodată transformarea profilului unităţilor americane în Europa: mai puţine trupe de luptă, mai multe trupe de sprijin care facilitează o redistribuire rapidă a combatanţilor şi o creştere a puterii ţărilor europene.
Cu o posibilă retragere a acestor trupe de întărire trimise în 2022, 'vom reveni la statu quo ante (situaţia care a fost înainte - n.r.)', a spus el. Potrivit acestuia, este urmărit îndeaproape ceea ce se va decide, în special soarta Corpului V de armată al SUA, care a fost parţial reinstalat în Polonia în 2022, potrivit sursei citate.
'În timpul Războiului Rece, Corpul V a fost cel care a structurat apărarea în faţa Cortinei de Fier. Dacă îl închid, semnalul este că se revine la o postură pe timp de pace, şi nu de criză', a spus Lasconjarias.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 14:49)
SUA nu mai are ce cauta la nivel militar in Europa .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:44)
Europa trebuie să se înarmeze și să se apere singură.
Toate aceste nebunii sunt din cauza lui Puțin.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 00:18)
Buget NATO=1 300 miliard $/anual(USA 900 miliar$/anual)
Rusia buget militar anual 2021 era de 50 miliarde $,pe anul
2024 spera sa ajunga la 100 miliarde $,
de unde MAREA frica de Rusia ?
Propaganda slaba a gastii Ursula/Macron.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:12)
Nici o problema,
Ursula si Macron mai baga 800 miliarde euro,
ptr.inarmare si razboi,iar noi mai primim de la
conducatorii Romaniei pro-europeni/pro-inarmare,
in ca niste ordonante trenulet/taxe marite/inflatie/
incalcarea legii salariilor/pensiilor..........
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:42)
Bravo ai câștigat 2 ruble.
Ești printre cei mai bogați ruși.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:57)
Atentie fratilor,
cine nu scrie impotriva lui Putin si Trump declanseaza o criza de nervi la propagandistul banderist nazist de serviciu,
care in 38 pana la 45 de secunde (ca el traieste numai la maus si tastatura, nu bea, nu mananca, nu merge la closet ca are oliţa sub scaun) va va improsca cu "ruble", "orci", "mujici", "mergi la Moscova", "Putleristi", "sovietici", "beţivi" si alte delicatesuri de ale lui, asa a invatat el la el in dictatura de la kiew
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 16:00)
Voi, slugile rușilor scrieți doar la 30 de min?
Nu mai are șeful Potra bănuți?
Îmi este milă de voi ca nu mai puteți face măcar 5 ruble de când au scăzut investitiile ruse din România.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 16:08)
Banderistul propagandist de serviciu e in criza de nervi...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:22)
Nu face nimic, ca Ursula cu Macron si Starmer vor inlocui aceste trupe imediat cu unele multiculturale si multigender care vor vorbi africana, araba, inuita, eschimosa, indiana fakirilor, peruana, pachistaneza, indiana, turca, etc,
si ii va inarma pana in dinti in 4 ani si jumatate in loc de 5 ca la cincinal, cu conditia sa mai iasa soarele si sa bata puţinel vantul daca avem noroc, ca sa alimenteze productia de armament
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:42)
Ia 2 ruble și du-te și cântă la masa rușilor.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:58)
Iar o criza a propagandistului banderist nazist nefericit, cu nervii in pioneze,
a ajuns sa si petreaca viata 24 din 24, zi de zi in fata tastaturii improscand cu minciuni, singura lui satisfactie a ramas drumul de la computer la latrina si inapoi plus primirea soldei de la kiev,
in ce hal de frustrat este, n are alt rost in viata
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 16:01)
Și tu, frate al orcilor te tot stresezi pe aici cu Google translateul.
Scrie pe telegram, comentează pe Russia Today.
Românilor nu le pasă de părerea unei slugi a rușilor.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 16:07)
Tu nu poti sa vorbesti pentru "romani" din closetul tau din kursk pe care l ai cucerit printr o actiune "geniala" unde ti ai ingropat 50.000 de soldatei
4. Unde mergem?
(mesaj trimis de Ewiak Ryszard în data de 12.04.2025, 11:28)
SUA nu vor să riște o ciocnire cu Rusia. Cu referire la perioada curentă, Iisus a anunțat: "Când mai târziu veţi auzi de războaie și de tulburări [acesta este anunțul unui război major care va preceda împlinirea semnului], să nu vă înspăimântaţi, pentru că întâi trebuie să se întâmple aceste lucruri. Dar împlinirea [semnului = un război nuclear] nu imediat" (Luca 21:9).
În Cartea lui Daniel citim: "Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. UE și NATO se vor destrăma. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va mai fi ca înainte [al Doilea Război Mondial] și mai târziu [aceasta este un avertisment cu privire la un alt război major]" (Daniel 11:28,29).
Atunci va avea loc o intervenție directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a).
Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită "o sabie scurtă de mare putere" (Apocalipsa 6:4).