Kubilius: Rusia ar putea testa NATO, iar Europa trebuie să investească în apărare

A.B.
Internaţional / 11 aprilie

Kubilius: Rusia ar putea testa NATO, iar Europa trebuie să investească în apărare

Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare, a declarat vineri comisarul european pentru apărare şi spaţiu, Andrius Kubilius, care a avertizat totodată că 'Rusia construieşte maşinării de război într-un ritm accelerat', informează EFE, care afirmă cele ce urmează.

Fostul prim-ministru lituanian a afirmat că posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să lanseze un atac militar asupra unui stat membru al UE în următorii ani este reală.

'Putin ar putea folosi această putere militară pentru a testa NATO. Şi pericolul este real. Serviciile de informaţii raportează că Rusia se pregăteşte să sfideze Articolul 5 al NATO până în 2030', a spus el.

Acest articol din Tratatul de la Washington care guvernează Alianţa Atlantică stabileşte că 'un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre statele membre, produs în Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor statelor membre'.

'În câţiva ani, Rusia ar putea dori să atace una sau mai multe ţări europene. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu este tentat' să o facă, a declarat Kubilius.

Kubilius, care a participat la un forum la Bruxelles, a lăsat deschisă calea facilitării de fuziuni între marile companii militare ale Uniunii Europene pentru a le face competitive la nivel global, dat fiind că nicio companie de apărare a UE nu se află printre primele zece din lume.

Politicianul Partidului Popular European (PPE) a apărat 'Cartea Albă' prezentată recent de Comisia Europeană, care stabileşte mai multe principii pentru consolidarea capacităţii defensive a UE într-un context internaţional marcat de războiul din Ucraina şi de reînarmarea Rusiei, şi a cerut o creştere semnificativă a investiţiilor în acest sector.

'Putin nu se va lăsa descurajat de faptul că îi arătăm Cartea Albă. Va fi aşa doar dacă vom transforma Cartea Albă în acţiune', a spus creştin-democratul lituanian.

Comisarul european a cerut sprijin continuu pentru Ucraina, menţionând că UE a finanţat-o cu 0,1% din PIB-ul său de la începutul războiului şi solicitând intensificarea eforturilor.

'Putem şi trebuie să facem mult mai mult (...). Dacă vine furtuna, niciunul dintre noi nu va scăpa de distrugere. Solidaritatea este cea mai importantă valoare a noastră. Dacă o ţară nu investeşte în apărarea sa, acest lucru slăbeşte toate sistemele noastre de apărare', a apreciat comisarul european.

Politicianul lituanian a subliniat totodată importanţa creşterii cheltuielilor de apărare de către statele membre ale UE şi a consolidării industriilor militare cu o viziune strategică europeană, inclusiv a ţărilor mediteraneene care văd ameninţarea rusă ca fiind mai îndepărtată decât în alte teritorii, cum ar fi statele baltice.

'Protejarea industriei naţionale nu ne va proteja de Rusia', a remarcat Kubelius, adăugând că UE nu este în competiţie cu NATO, ci mai degrabă cele două sunt complementare. El a pledat pentru 'dezvoltarea unei industrii de apărare la nivelul întregii UE'.

Kubilius a reamintit că, 'în cele 15 luni dinaintea invadării Ucrainei, statele membre au achiziţionat doar 20% din echipamentul lor militar de la UE'.

'Nu avem o piaţă unică a apărării. Industria noastră este foarte fragmentată', a avertizat el.

Kubilius a afirmat că, 'în următorii ani, din cauza puterii militare în creştere a Chinei, partenerii noştri americani îşi vor muta atenţia de la Europa la Indo-Pacific' şi a cerut Europei să preia controlul asupra viitorului său în materie de apărare, potrivit sursei citate.

'Cei 460 de milioane de europeni nu ar trebui să se bazeze pe 340 de milioane de americani pentru a se apăra împotriva a 140 de milioane de ruşi care nu pot învinge 38 de milioane de ucraineni. Putem face mai bine', a rezumat el.

Comisarul european, care a declarat că instituţii precum Banca Europeană de Investiţii (BEI) 'distrug tabuurile' privind facilităţile financiare pentru a canaliza fonduri către industria militară a UE, a atras atenţia asupra paradoxului că o mare parte din economiile făcute de europeni este investită în SUA, inclusiv companii de apărare care apoi cumpără start-upuri europene.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Vorbaria a devenit inutila .Pasii parcursi pina in prezent sunt evidenti .Scoateti o data de la cutie tehnologia militara a viitorului acum cind nu mai exista nici o piedica aflata in calea noastra europeana .Trump ne-a spus deja. Mai bine sa nu stiti dar noi vrem sa stim.Ucraina are un milion de militari .Este timpul sa intrati in ofensiva directa .

    1. Hop, au bagat inca unul pe statele de plata ale UE din banii nostri pe langa Kaja Kallas, Costa si alti incapabili care se tot fac de ras sa latre vorbe goale, se pare ca ceilalti sant ocupati, i o fi prins iarasi cu ceva bani spalati pe la Zelea

      Așa cm te-au băgat pe tine pe statul de plată Potra, CG și rușii!

      Ucraina o fi avut un milion de militari dar mai de mult,

      acum ei ingrasa pamantul pe toate fronturile ca i au ras rusii,

      au mai ramas cativa plus o mana de asasini mercenari cumparati 

    Buget NATO=1 300 miliard $/anual(USA 900 miliar$/anual)

    Rusia buget militar anual 2021 era de 50 miliarde $,pe anul 2024 

    spera sa ajunga la 100 miliarde $,de unde MAREA frica de Rusia ?

    propaganda slaba ptr. creiere slalate/neinformati/needucati. 

    1. Ia 2 ruble și fugi la masa rușilor.

      Românii s-au săturat de văicărelile tale rusești. 

      Ha ha, cine esti tu mai propagandist de carciuma satului din pampa langa kiev arată si ingrasata cu voi, sa vorbesti pentru "români", nu ti e rusine?

      ...iar le bagi pe alea cu "rusi", etc, 

      propagandistul banderist nazist nefericit, cu nervii in pioneze,  

      a ajuns sa si petreaca viata 24 din 24, zi de zi in fata tastaturii improscand cu minciuni, singura lui satisfactie a ramas drumul de la computer la latrina si inapoi plus primirea soldei de la kiev,

      in ce hal de frustrat este, n are alt rost in viata 

      Marș la muncă, nu mai behai pe net.

      Ia-ți rublele și fugi. 

      Te doare banderist nazist,

      ce sa ti fac... 

      Ai vocabular de 3 cuvinte, meriți o singură replică... pufoaică!

      ...iar "pufoaica",

      iata din nou si din nou ca nu esti in stare sa postezi nimic inteligibil,

      inspiri mila, dar daca nici medicii nu mai pot face nimic... 

    L au pus si pe Kubilius sa trambiteze gogomania asta veche si rasuflata ca Rusia ataca NATO,

    se pare ca celorlalti abonati (Kaja Kallas, Ursula, Costa, Macron, Starmer, etc) la rubrica "O perla pe zi" li s a facut rusine s o repete 

    1. E misto sa scrii 5 mesaje, din 30 in 30 de min?

      Câte ruble faci la postare de ești așa de disperat?

      Du-te pe front ca șeful tău, puțin are nevoie de 160000 de hălci de carne. 

      Esti atat de slab ca nu mai primesti nimic de la stapanul de la kiev, pana si ala vede ca arunca grivnele degeaba pe tine

      deoarece postezi doar vorbe goale si injuraturi 

      Deci câte ruble?

    Ăstia cu 500.000 pe luna de la UE fac cu schimbul la declaratiile "Una pe zi" care erau in revista "Urzica", dar macar glumele din "Urzica" erau bune,

    de ale ăstora iti vine sa plangi, 

    " va testa NATO..." ha ha ha ha ha,

    haioasa de altfel 

    1. Gândește-te și la milioanele de orci care vor crăpa

      ..."orci", bla, bla = zero,

      n ai si ceva de spus?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb