Global Business Policy Council, serviciul strategic al companiei globale de consultanţă Kearney a lansat astăzi 2025 Foreign Direct Investment Confidence Index (FDICI), un sondaj cu privire la percepţia investitorilor în legatură cu fluxurile viitoare de investiţii străine directe, pe următorii trei ani, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Aflat acum în cel de-al 27-lea an surprinde o imagine distinctă a percepţiei investitorilor într-un moment de inflexiune globală, cu schimbări de conducere în economiile-cheie după ciclul electoral din 2024. Deşi au avut loc evoluţii majore de când sondajul a fost efectuat în ianuarie 2025, principalele constatări rămân revelatoare, în special valoarea pe care investitorii o acordă eficienţei proceselor juridice şi de reglementare, performanţei economice interne şi capacităţilor tehnologice şi de inovare.
"Investitorii au reacţionat probabil la o creştere persistentă a politicii industriale atunci când au indicat mediile de reglementare restrictive drept principala îngrijorare. Pe măsură ce economiile încearcă să îşi consolideze nu numai industriile interne ci şi capacitatea de rezistenţă, în special în sectoarele strategice legate de securitatea naţională, investiţiile străine devin mai dificile", comentează Erik R. Peterson, partener şi director general al Global Business Policy Council.
Aproximativ 38% dintre investitorii intervievaţi consideră că o creştere a preţurilor materiilor prime este cea mai probabilă evoluţie în următorul an, cu 12% mai mult decât anul trecut. Această creştere este explicată de temerile investitorilor legate de intensificarea conflictelor globale şi de perturbările ulterioare ale lanţului de aprovizionare, care ar putea duce la creşterea preţurilor materiilor prime. În legătură cu acest aspect, 35% dintre investitori menţionează o creştere a tensiunilor geopolitice ca fiind o evoluţie probabilă în 2025, în creştere cu 7% faţă de anul trecut. Pe locul al treilea se situează un mediu de reglementare a afacerilor mai restrictiv pe o piaţă dezvoltată (32%), urmat de un mediu de reglementare al afacerilor mai restrictiv pe o piaţă emergentă (26%) şi de instabilitatea politică pe o piaţă dezvoltată (26%).
Erik Peterson remarcă: "Pentru prima dată în istoria FDI Confidence Index® , am solicitat respondenţilor să ne împărtăşească informaţii suplimentare cu privire la motivele pentru care intenţionează să investească pe o anumită piaţă. Acest lucru contribuie la evidenţierea punctelor forte percepute ale fiecărei pieţe în parte, cum ar fi performanţa economică, talentul şi nivelul de calificare, uşurinţa de a face afaceri, nivelul de inovare tehnologică şi resursele naturale, printre altele. Pe toate pieţele, investitorii continuă să sublinieze importanţa eficienţei proceselor juridice şi de reglementare, a performanţei economice interne şi a capacităţilor tehnologice şi de inovare ca factori principali care determină deciziile lor de investiţii."
În acest scop, pieţele dezvoltate continuă să domine clasamentul nostru, reprezentând 19 din primele 25 de pieţe din top. Statele Unite ocupă primul loc în clasamentul mondial, cu o pluralitate de investitori (45%) care menţionează inovaţia tehnologică ca fiind cel mai puternic motiv pentru care ar alege să investească in aceasta piata. Canada îşi păstrează poziţia a doua şi rămâne una dintre primele cinci pieţe pentru al 13-lea an consecutiv. Regatul Unit şi Germania conduc în Europa, ocupând locurile 3 şi, respectiv, 5. În Asia, performanţa Japoniei se îmbunătăţeşte cu un salt de pe locul 7 pe locul 4, iar China coboară de pe locul 3 pe locul 6. În ciuda faptului că doar două pieţe din Orientul Mijlociu se află în top 15, regiunea este puternic reprezentata, cu Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită ocupând locurile 9, respectiv 13.
Terry Toland, director la Global Business Policy Council şi coautor al FDI Confidence Index®, adaugă: " Deşi investitorii europeni au fost, în general, mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele Uniunii Europene, este important de subliniat că UE păstrează în continuare punctele sale forte fundamentale, care o fac atractivă pentru investitori: instituţii solide, procese juridice şi reglementative de încredere, şi o forţă de muncă educata. Ca urmare, pieţele Europene continuă să înregistreze performanţe bune în clasamentele noastre globale."
Rezultatele arată că 69% dintre respondenţi au o părere favorabilă despre UE. Iar 60% sunt de acord că preferă să facă afaceri în UE în detrimentul oricărei alte regiuni. Cu toate acestea, provocările legate de imigrare, stagnarea economică şi extinderea conflictului din Ucraina rămân subiecte de îngrijorare. În plus, există diferenţe semnificative între regiuni în ceea ce priveşte percepţia asupra UE: Investitorii din Europa sunt, în general, mai pesimişti cu privire la poziţia UE pe scena mondială în comparaţie cu omologii din America şi Asia-Pacific în ceea ce priveşte evaluarea aspectelor legate de competitivitate şi puterea economică şi militară.
Emerging Markets Index include în top 25 pentru prima data şi Kuweit şi Bulgaria. Suprapunerile dintre indexul global şi indexul pieţelor emergente includ China pe primul loc, urmată de Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Brazilia, India şi Mexic. În general, America are cele mai multe pieţe de pe listă, si anume opt (în scădere cu una faţă de anul trecut), urmată de Asia-Pacific, cu şapte, Orientul Mijlociu şi Africa, cu cinci, şi Europa, tot cu cinci (în creştere cu una faţă de anul trecut).
Alexandra Velescu, Head of Kearney Romania
În contextul incertitudinii politice şi al retrogradării ratingului de ţară, scorul României a scăzut cu 30% faţă de anul trecut, situându-se pe locul 21 din cele 25 de ţări incluse în Emerging Markets Index, o scădere netă de 2 poziţii. Investitorii care intenţionează să investească în România continuă să citeze talentul/calificarea forţei de muncă şi uşurinţa de a face afaceri drept principalele motive pentru a investi în România. Cu toate acestea, companiilor le este din ce în ce mai dificil să identifice candidaţii potriviţi, din cauza discrepanţelor tot mai mari între cererea şi oferta de competenţe a forţei de muncă. Dacă sistemul de educaţie nu se adaptează la cerinţele pieţei muncii şi nu va pune accent pe creşterea / recalificarea forţei de muncă, România riscă să îşi piardă avantajul competitiv şi poziţionarea ca piaţă "value for money".
Despre 2025 Kearney FDI Confidence Index®
FDI Confidence Index® este un sondaj anual realizat în rândul executivilor la nivel mondial, care clasifică pieţele care sunt susceptibile să atragă cele mai multe investiţii în următorii trei ani. Spre deosebire de alte date retrospective privind fluxurile de investiţii străine directe, FDI Confidence Index® oferă o analiză prospectivă unică a pieţelor pe care investitorii intenţionează să le vizeze pentru investiţii străine directe în următorii ani. De la înfiinţarea indexului în 1998, pieţele clasate în indice au urmat îndeaproape destinaţiile principale pentru fluxurile reale de investitii straine directe în anii următori.
FDI Confidence Index® este conceput pe baza datelor primare dintr-un sondaj propriu realizat cu ajutorul a 536 de directori executivi ai celor mai importante corporaţii din lume. Sondajul a fost efectuat în Ianuarie 2025. Respondenţii includ executivi C-level şi lideri regionali. Toate companiile care au participat au venituri anuale de 500 de milioane de dolari sau mai mult. Companiile au sediul central în 30 de ţări şi acoperă toate sectoarele. Întreprinderile din sectorul serviciilor reprezintă 53% dintre respondenţi, întreprinderile industriale 35%, iar întreprinderile IT 12%.
Indexul este calculat ca o medie ponderată a numărului de răspunsuri ridicate, medii şi scăzute la întrebările privind probabilitatea de a face o investiţie directă pe o piaţă selectată în următorii trei ani. Împreună, pieţele prezentate respondenţilor în cadrul sondajului au primit 97% din fluxurile de investiţii străine directe din lume în 2023, conform datelor UNCTAD.
Valorile indicelui se bazează numai pe răspunsurile societăţilor cu sediul central pe pieţele străine. De exemplu, valoarea indicelui pentru Statele Unite a fost calculată fără răspunsurile investitorilor cu sediul central în SUA. Valorile mai ridicate ale indicelui indică obiective de investiţii mai atractive.
Toate cifrele privind creşterea economică prezentate în raport sunt cele mai recente estimări şi previziuni disponibile de la Oxford Economics, dacă nu se specifică altfel. Alte surse secundare includ agenţiile de promovare a investiţiilor, băncile centrale, ministerele de finanţe şi comerţ, mass-media relevante şi alte surse importante de date.