Daniel Morar: "Preşedintele României nu poate renunţa la imunitate"

V.B.
Anticorupţie / 9 decembrie 2014

Daniel Morar, judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), a declarat astăzi că preşedintele ţării noastre nu poate renunţa la imunitatea sa în condiţiile actualei Constituţii, pentru că aceasta "are un caracter imperativ", scriu surse din presă.

"Imunitatea preşedintelui, spune CCR, are rolul de a-l proteja pe preşedinte de şicanele de zi cu zi, iar imunitatea are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunţa atunci când apreciază el că ar fi oportun", a explicat Morar, la dezbaterea despre statul de drept şi drepturile electorale, organizată de Ziua Internaţională Anticorupţie.

Fostul procuror-şef al DNA a mai spus că legea prevede că şeful statului poate fi cercetat numai pentru infracţiunea de înaltă trădare, la cererea Parlamentului.

"Pentru a evita prescrierea faptelor pentru care nu se poate ridica imunitatea, în Codul Penal apare un text nou care vorbeşte despre suspendarea cursului prescripţiei, iar preşedintele rămâne responsabil după expirarea mandatului", a precizat Daniel Morar.

Pe 6 noiembrie, Klaus Johannis spunea că primul lucru la care vrea să renunţe când ajunge şef al statului este imunitatea prezidenţială: "Avem, în momentul de faţă multe discuţii în jurul imunităţii şi vă spun: primul lucru la care vreau să renunţ este imunitatea preşedintelui României. Este nevoie, evident, pentru acest lucru, de discuţii cu partidele politice, în special acum cu comisia care se ocupă de proiectul de modernizare a Constituţiei României. Voi avea aceste discuţii şi voi solicita ferm să se renunţe la alineatul care stabileşte că preşedintele se bucură de imunitate".

Iohannis mai declara atunci că vrea să se renunţe şi la imunitatea parlamentarilor: "Toată lumea înţelege şi este de acord că trebuie să existe o protecţie pentru opinia politică şi sunt total de acord şi cred că toată lumea este de acord că parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere penală pentru opţiunea lor politică. Dar, dincolo de asta, este inadmisibil ca prin procedură parlamentară să poată fi împiedicată justiţia să-şi facă treaba. Aici lucrurile trebuie schimbate clar şi total. Aceste lucruri se pot face simplu: dacă noi toţi ni le dorim, atunci o să vedeţi că politicienii vor fi şi ei primii care şi le doresc, fiindcă vor votul dumneavoastră".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iohannis a vorbit "la betia succesului" ca la fel cu semnatura primarului,unde, trebuie sa recunoastem, are vechime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb