Dragnea: "2013, singurul an din această perioadă istorică în care pot fi înfiinţate regiunile administrative"

F.A.
Politică / 17 aprilie 2013

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a declarat astăzi că descentralizarea administrativă este un proiect care trebuie realizat în anul 2013, acesta fiind "singurul an, în această perioadă istorică", în care pot fi înfiinţate regiuni administrative, potrivit unui comunicat de presă.

În acest sens, ministrul a menţionat că, în perioada 2002-2003, a mai existat un context propice pentru România, când administraţia şi guvernul erau pregătite să adopte înfiinţarea regiunilor administrative, însă nu a existat suficientă iniţiativă, iar România s-a limitat, atunci, la înfiinţarea regiunilor de dezvoltare.

De asemenea, domnia sa a punctat câteva diferenţe şi asemănări între modelul german şi cel francez de regionalizare-descentralizare. "Pe de o parte, sistemul francez este poate cel mai riguros model de organizare administrativă într-un stat unitar, cu un guvern central, în timp ce sistemul German e reprezentativ pentru organizarea de tip federal. Ambele sisteme excelează însă în ceea ce priveşte rigoarea şi raţionalitatea organizării structurilor administrative. Punctul comun cel mai vizibil dintre cele două abordări este principiul subsidiarităţii. Fiecare dintre cele două modele încearcă să ducă fiecare competenţă pe nivelul cel mai apropiat de cetăţean la care poate fi exercitată în mod eficient. Totodată, atât Franţa, cât şi Germania administrează mai multe programe operaţionale regionale", a arătat Dragnea.

Declaraţiile au fost făcute la seminarul "Regionalizarea: abordări comparative franco-germane", organizat astăzi, la Senat, de Excelenţele Lor, Ambasadorul Franţei la Bucureşti şi Ambasadorul Republicii Federale Germane în România, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germană de la Elysee.

Ministrul dezvoltării regionale a anunţat că, în perioada imediat următoare, MDRAP va începe consultările cu autorităţile locale, cu structurile asociative, cu reprezentanţii partidelor parlamentare şi cu societatea civilă pe tema regionalizării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb