speakeri
•NICULAE HAVRILEŢ, ANRE
"Liberalizarea pieţei electricităţii nu va avea efecte relevante în preţul final"
Dereglementarea pieţei electricităţii nu se va vedea neapărat în preţul final, susţine Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Domnia sa a subliniat că, până în prezent, impactul în preţul electricităţii la consumatorul final casnic a fost o creştere de circa 1%.
•MIHAI SPĂTARU, ANRM
"Nu avem o lege specială pentru resursele neconvenţionale"
PREZENTARE
Țara noastră nu deţine o legislaţie specifică în zona resurselor neconvenţionale, potrivit lui Mihai Spătaru, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM).
•CRISTIAN PÂRVAN, AOAR
"Pierderile tehnologice din reţele ne costă 4 miliarde dolari pe an"
PREZENTARE
Țara noastră înregistrează pierderi de circa 4 miliarde dolari pe an, care provin din pierderile tehnologice înregistrate în sistemul energetic, a precizat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
•IONEL DAVID, AREE
"8% din electricitatea produsă este eoliană"
În prezent, 8% din producţia de electricitate provine din surse eoliene, potrivit lui Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).
•ION LUNGU, AFEER
"Dacă se va renunţa la taxa de cogenerare, există şanse să exportăm energie"
PREZENTARE
Dacă se va renunţa la taxa de cogenerare, atunci există şanse destul de ridicate ca ţara noastră să poată deveni mai competitivă la nivel european, în ceea ce priveşte exportul de energie electrică, conform declaraţiilor lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
•CARMEN NEAGU, TRANSELECTRICA
"Fără o strategie viabilă, nu vine nimeni să investească în energie"
Lipsa unei strategii viabile în sectorul energetic generează lipsa proiectelor din domeniu, conform spuselor doamnei Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.
•MARIN MIREA, CONPIROM
"Creşterea preţurilor energiei, impact negativ asupra industriei"
Creşterea preţurilor energiei a avut un impact negativ asupra industriei, a spus Marin Mirea, reprezentantul patronatului CONPIROM, apreciind că sectorul de profil nu este împotriva liberalizării pieţei, dar că este foarte important în ce mod este derulat acest proces.
•VICTOR IONESCU, OPCOM
"Platforma de tip OTC, funcţională în maximum cinci luni"
Proiectul care vizează tranzacţionarea electricităţii, în timp real, pe platformă de tip OTC (over the counter) se va finaliza, în maximum cinci luni, potrivit declaraţiior lui Victor Ionescu, director general al OPCOM (bursa centralizată de energie şi gaze), care a menţionat că la acest plan au mai lucrat şi membrii din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
•REMUS VULPESCU, MINISTERUL FINANŢELOR
"Listarea Nuclearelectrica, un succes comercial al brokerilor"
Listarea Nuclearelectrica şi preţul obţinut de companie în urma ofertei publice iniţiale încheiate vineri reprezintă un succes comercial al brokerilor, a declarat Remus Vulpescu, director de Cabinet al Ministrului Finanţelor Publice.
•BORZA, HIDROELECTRICA
"Avem nevoie de retehnologizare, nu de investiţii noi în producţia de energie"
În sectorul energetic din ţara noastră există mari carenţe, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, arătând că acestea privesc eficienţa energetică şi competitivitatea domeniului. Ţara noastră este pe locul 3 în Europa la independenţă energetică, dar se află pe ultimele locuri la eficienţa energetică, conform statisticilor europene.
•Dan Paul, Asociaţia Brokerilor
"Privatizarea prin bursă scade presiunea politicului în companiile de stat"
Privatizarea pe bursă a companiilor care au capital majoritar de stat este bună pentru că scade presiunea politicului în aceste entităţi, susţine Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, arătând că, în urma unui astfel de proces, la conducerea societăţilor au acces investitorii mici.
•PETRU VĂDUVA
"La Transgaz este nevoie de un program complex de investiţii"
Transgaz are nevoie de un program de investiţii complex, în vederea eficientizării proceselor şi acţiunilor pe care compania le desfăşoară, în plan energetic, a declarat, ieri, Petru Văduva, directorul general al societăţii de stat care se ocupă cu transportul gazelor naturale.
•RĂZVAN NICOLESCU, PETROM
"Protecţia socială prin preţ impus la energie, nesănătoasă pe termen lung"
Consumatorul industrial de energie din ţara noastră plăteşte mai mult decât cel casnic, în vreme ce, în Uniunea Europeană (UE), populaţia are un tarif mai mare decât industria, a declarat, ieri, Răzvan Nicolescu, director de afaceri publice şi reglementare din cadrul Petrom, care apreciază că si}uaţia din UE este una firească, iar ţara noastră este "restanţieră la ceea ce înseamnă definirea consumatorului vulnerabil".
•Piaţa de energie, între scăderea consumului şi nevoia de eficientizare
Piaţa noastră de energie se zbate, de ceva vreme, între scăderea dramatică a consumului de electricitate şi de gaze şi nevoia de eficientizare a producţiei. Începând de anul trecut, piaţa a luat calea finalizării procesului de liberalizare, la sfârşitul căruia consumatorii vor plăti preţuri formate în funcţie de evoluţia cererii şi a ofertei.