Ţara noastră nu deţine o legislaţie specifică în zona resurselor neconvenţionale, potrivit lui Mihai Spătaru, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM).
Potrivit domniei sale, legislaţia petrolieră din ţara noastră este aplicată şi resurselor neconvenţionale de gaz: "Legislaţia petrolieră din România este aplicabilă tuturor tipurilor de hidrocarburi indiferent de generare, caracteristicile geologice şi petrofizice ale zăcămintelor şi tehnologiile aplicate".
Reglementările din domeniul petrolier, spune domnia sa, sunt aliniate la cadrul legal european şi nu fac diferenţa între ţiţei şi gaze naturale şi cu atât mai puţin între resurse convenţionale şi neconvenţionale.
Domnia sa susţine că reglementările din domeniu "sunt total compatibile cu aquis-ul comunitar", fiind "transparentă şi non-discriminatorie între autorităţile române şi investitorii străini".
Potrivit domnului Spătaru, companiilor străine li se permite să exporte produse petroliere, nefiind discriminate faţă de cele autohtone.
Reprezentantul ANRM a mai spus că, în prezent, nu există dovezi clare privind existenţa unor rezerve dovedite de gaze neconvenţionale la noi, nefiind făcute referiri cu privire la gaze convenţionale în niciun acord petrolier emis de ţara noastră.
Comisia Europeană a atribuit, în martie acest an, un grant Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale pentru campaniile de informare a populaţiei privind gazele de şist din România.