Asociaţia de Investiţii Private din Romȃnia (ROPEA) salută adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 26 din 16 aprilie 2025 care modifică Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative (Pilonul III), permiţȃnd fondurilor de pensii facultative să aloce un procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii în fondurile de investiţii de private equity din Romania, UE sau din spaţiul OCDE.
Măsura reprezintă un progres important în direcţia formalizării necesităţii de diversificare a portofoliilor şi a creşterii randamentelor pe termen lung, într-un context economic marcat de inflaţie şi volatilitate crescute şi consfinteşte şi pentru sectorul financiar din Romȃnia o bună practică şi activitate investiţională ce se desfăşoară la scară largă ȋn pieţele dezvoltate.
Cu toate acestea, pentru ca reglementările să aibă efecte concrete asupra pieţei de private equity, ROPEA a comunicat autorităţilor consideraţiile sale privind necesitatea stabilirii unei cote dedicate şi necondiţionate de minimum 5% pentru Pilonul II, deoarece fără o astfel de prevedere pentru acest pilon şi fără clarificări privind eligibilitatea fondurilor alimentate prin PNRR pentru această cotă, nu se vor putea realiza investiţii semnificative şi de impact în viitorul apropiat. Aceasta deoarece activele totale administrate de Pilonul III totalizează aproximativ 1,2 miliarde EUR, aducȃnd o potenţială sumă cumulativă de pȃnă la 100 milioane EUR, ȋn timp ce Pilonul II, cu active ȋn administrare de peste 30 miliarde EUR, ar putea aduce o sumă potenţială cumulativă ȋntre 300 milioane EUR şi 1,5 miliarde EUR.
"Considerăm că este un pas pozitiv şi necesar, ce ar putea contribui la creşterea randamentelor pentru viitorii pensionari, în special în contextul actual, marcat de inflaţie ridicată şi devalorizarea randamentelor instrumentelor de stat. Totuşi, fără o clarificare şi o operaţionalizare imediată a cotei de 5% pentru Pilonul II, impactul real al acestei măsuri riscă să rămână pur teoretic," a declarat Andrei Gemeneanu, Preşedintele ROPEA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2025, 17:18)
Toata lumea viseaza la banii pensionarilor. Comision de administrate iau fondurile pe la pilonul 2, apoi fondurile de private equity mai trag si el un comision de administrare din ce au plasat la ele fondurile de pensii, si uite asa se dau toti mari investitori/administratori de fonduri pe banii amaratilor.
La cat este de indatorat statul poate le face o surpriza si nationalizeaza pilonul 2 macar pe partea de obligatiuni. Asa scapa usor de niste datorii doar din pix.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2025, 18:06)
Ar trebui sa fie obligatoriu prin lege, ca pe partea de Equity, minimum de 70% sa fie in fonduri de indice de tip broadmarket, si doar 30% in active management.