Eurowind Energy România inaugurează Parcul Fotovoltaic Teiuş: 60,2 MW de energie verde pentru România

R.S.
Miscellanea / 29 aprilie

Eurowind Energy România inaugurează Parcul Fotovoltaic Teiuş: 60,2 MW de energie verde pentru România

Eurowind Energy, dezvoltator şi operator danez de proiecte regenerabile, anunţă inaugurarea oficială a Parcului Fotovoltaic Teiuş, o investiţie strategică de 55 de milioane de euro (TVA inclus), realizată şi cu sprijin din fonduri PNRR (15 milioane euro). Cu o capacitate instalată de 60,2 MW, parcul adaugă energie verde în reţeaua naţională şi marchează un nou pas important în tranziţia energetică a României​, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu Teiuş Solar S.R.L., va produce anual aproximativ 103,59 GWh de electricitate şi va contribui la reducerea emisiilor de CO₂ cu peste 37.000 de tone​.

Un element esenţial al infrastructurii Parcului Teiuş este staţia de transformare internă 110/20kV, 80 MVA, construită la cele mai înalte standarde pentru a asigura integrarea eficientă a energiei produse în reţeaua naţională​.

În cadrul evenimentului de inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, parteneri din industrie şi mass-media, sărbătorind împreună momentul injectării primilor kilowaţi în reţeaua naţională.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat:

"România are toate resursele pentru a deveni un lider regional în domeniul energiei verzi. Avem peste 10.000 MW în diferite stadii de dezvoltare în sectorul fotovoltaic şi eolian şi suntem campioni europeni în atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie: din Fondul pentru Modernizare am atras 10 miliarde de euro, din care peste 6,25 miliarde au fost deja plătite României - fonduri ce transformă fundamental sistemul nostru energetic.

Astăzi, la Teiuş, avem o dovadă concretă a realizării proiectelor ambiţioase începute: Parcul Fotovoltaic Teiuş, cu o capacitate de 60 MW, finanţat din bani europeni prin PNRR. Acest parc va produce anual aproximativ 103,59 GWh de energie electrică şi va contribui la reducerea emisiilor de CO₂ cu peste 37.000 de tone pe an.

Proiectul Teiuş nu este un caz izolat. Peste 600 MW de capacităţi noi au fost deja finalizate prin PNRR, iar în total estimăm că vom ajunge la peste 1.300 MW instalaţi cu finanţare din acest program, potrivit comunicatului.

Aceste investiţii înseamnă energie verde, facturi mai mici, locuri de muncă noi, dezvoltare economică şi un viitor mai curat pentru România. Continuăm să susţinem proiecte strategice de energie curată şi soluţii inovatoare de stocare, pentru a construi o reţea energetică flexibilă şi rezilientă, adaptată provocărilor viitorului.

În acest context, Eurowind Energy, alături de ceilalţi parteneri, are un rol fundamental în procesul de decarbonare a sectorului energetic românesc. Statul român sprijină aceste iniţiative prin planuri ambiţioase şi prin utilizarea eficientă a fondurilor europene.

Felicit echipa Eurowind Energy şi toţi partenerii care au contribuit la acest succes. Viitorul energetic al României este deja în plină construcţie. Împreună, transformăm România într-un lider energetic regional."

Adrian Dobre, Country Manager România, a completat:

"Finalizarea şi inaugurarea Parcului Fotovoltaic Teiuş reprezintă mai mult decât un succes operaţional - este un angajament ferm al Eurowind Energy pentru dezvoltarea durabilă a României. Ne propunem să contribuim activ la consolidarea unui sistem energetic verde, competitiv şi rezilient, sprijinind tranziţia către un viitor sustenabil pentru întreaga societate."

Această investiţie a fost sprijinită şi prin fonduri nerambursabile în valoare de 15 mil. euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta Energie Verde, reafirmând angajamentul Eurowind Energy de a dezvolta proiecte care sprijină tranziţia energetică a României​.

În paralel, Eurowind Energy dezvoltă la Teiuş un proiect complementar de stocare a energiei electrice în baterii (BESS), cu o capacitate de 116,96 MWh. Investiţia totală în infrastructura de stocare se ridică la aproximativ 43 de milioane de euro (TVA inclus), din care 7,6 milioane de euro sunt finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă​. Această iniţiativă va spori flexibilitatea şi rezilienţa reţelei energetice.

Prezenţă consolidată în România

Teiuş este al patrulea parc fotovoltaic dezvoltat de Eurowind Energy în România, după proiectele de la Hălchiu, Măgurele şi Pufeşti. Compania va deţine până la sfârşitul anului 2025 un portofoliu operaţional local de 124 MW şi are în dezvoltare un pipeline de proiecte de circa 8 GW, acoperind soluţii solare, eoliene, hibride şi de stocare​.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3711
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2912
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8568
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3708

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb