Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut controale, în perioada 17 - 28 aprilie 2025, la aproape 2.700 de unităţi din industria alimentară, cu scopul protejării consumatorilor în contextul creşterii numărului de turişti în minivacanţa de 1 Mai şi al intensificării rulajului de mărfuri în zonele turistice, potrivit news.ro.
Controalele au vizat nu doar respectarea normelor de siguranţă alimentară, ci şi sprijinirea operatorilor economici pentru adoptarea celor mai bune practici, înainte de începerea sezonului estival. Inspectorii au dat sute de amenzi în valoare de aproape trei milioane de lei şi au suspendat sau interzis activitatea a 16 unităţi
"Scopul principal al acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în condiţiile unei afluenţe crescute de turişti şi a intensificării rulajului de mărfuri în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, obiectiv pe care ANSVSA îl menţine şi în zilele următoare, prin continuarea acţiunilor de control", se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
În această perioadă, inspectorii ANSVSA au verificat 2.711 obiective autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În urma controalelor, au fost aplicate 286 de amenzi contravenţionale, însumând 2.842.400 de lei. De asemenea, au fost emise 10 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 6 ordonanţe de interzicere a activităţii. În plus, s-a dispus reţinerea oficială a 2.311 de kilograme de produse alimentare (carne, peşte, pulpe de pui şi ouă), care prezentau risc pentru sănătatea publică.
Controalele au vizat o gamă variată de unităţi, printre care 797 de restaurante, 59 de pizzerii, 25 de cantine, 97 de cofetării-patiserii, 233 de laboratoare de cofetărie, 113 pensiuni turistice, 270 de supermarketuri, 650 de magazine alimentare, 221 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 222 de târguri şi expoziţii de produse alimentare, precum şi 24 de puncte gastronomice locale.
Potrivit sursei citate, inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au urmărit cu prioritate condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate produsele alimentare destinate consumului uman.
Printre principalele neconformităţi constatate s-au numărat nerespectarea normelor privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor şi echipamentelor de lucru, folosirea ustensilelor şi recipientelor insalubre, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor, expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar, precum şi lipsa trasabilităţii produselor alimentare.
Pe lângă aplicarea măsurilor corective, inspectorii ANSVSA i-au sfătuit pe operatorii economici oferindu-le recomandări concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi a siguranţei alimentare. Aceste acţiuni au vizat sprijinirea unităţilor pentru pregătirea corespunzătoare a sezonului estival, când nivelul de activitate şi numărul de consumatori vor creşte semnificativ.
"Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare doar din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătăţii publice este şi va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA", afirmă preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
Opinia Cititorului