ANALIZĂ XTB: Pieţele financiare au sângerat în primele 100 de zile ale mandatului lui Trump

R.S.
Piaţa de Capital / 29 aprilie

ANALIZĂ XTB: Pieţele financiare au sângerat în primele 100 de zile ale mandatului lui Trump

Primele 100 de zile din al doilea mandat al lui Donald Trump au adus cea mai slabă performanţă bursieră înregistrată de un preşedinte american în ultimii 50 de ani, verdictul pieţelor fiind, pe parcursul acestei perioade, în mod constant negativ, potrivit analiştilor XTB, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Indicele S&P500 a scăzut cu 8% de la preluarea mandatului de către Trump, pe 20 ianuarie, ştergând aproximativ 6.000 de miliarde de dolari din valoarea indicelui de referinţă.

Scăderea valorii acţiunilor americane a fost provocată de tarifele comerciale, de schimbările din piaţa Inteligenţei Artificiale şi de riscul unei posibile recesiuni. Vorbim, astfel, despre factori care au determinat investitorii să îşi retragă fondurile din pieţele listate. Ultima dată când pieţele au înregistrat un început mai slab sub un nou mandat prezidenţial a fost în 1973, la începutul celui de-al doilea mandat al lui Richard Nixon.

Este evident că mai este un drum lung de parcurs în al doilea mandat al lui Trump, însă până acum, verdictul pieţelor bursiere a fost constant negativ. Există îngrijorări reale potrivit cărora economia SUA ar putea intra în recesiune anul acesta, o scădere economică ce ar putea avea efecte şi asupra altor economii la nivel global, punctează analiştii XTB, potrivit comunicatului.

De altfel, declinul pieţelor americane contrastează cu performanţa altor indici importanţi, pieţele europene menţinându-se relativ stabile în aceeaşi perioadă. De asemenea, dolarul a avut o evoluţie slabă în faţa principalelor valute, înregistrând o scădere de peste 8% de la începutul mandatului lui Trump.

Printre cei mai afectaţi de vânzările masive din pieţele americane se numără giganţii tehnologici care formează aşa-numitul grup "Magnificent Seven" (Cei şapte magnifici). Toate cele şapte companii, cu excepţia Meta (deţinută de Facebook), au înregistrat scăderi importante, Tesla conducând declinul cu o scădere de aproximativ 32% de la 20 ianuarie.

Sentimentul investitorilor este influenţat de mai mulţi factori, în special de percepţia tot mai răspândită potrivit căreia China ar putea lansa o provocare reală la monopolul deţinut de SUA pe piaţa Inteligenţei Artificiale. Lansarea modelului lingvistic DeepSeek din China a provocat panică pe piaţă şi continuă să creeze incertitudine privind direcţia şi dezvoltarea viitoare a industriei.

Primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al preşedintelui Trump au fost, de asemenea, printre cele mai volatile pentru pieţele financiare.

Un exemplu elocvent în acest sens este chiar "Ziua Eliberării" din 2 aprilie, când liderul de la Casa Albă şi-a anunţat politica tarifară, a declanşat o scădere severă. Indicele S&P500 a pierdut peste 10% în doar două zile. Deşi o parte din pierderi a fost recuperată ulterior, speculaţiile privind posibilitatea ca preşedintele să încerce demiterea preşedintelui Rezervei Federale au provocat noi fluctuaţii, deşi mai puţin pronunţate.

În timp ce traderii de zi se bucură de volatilitate, investitorii pe termen lung sunt mult mai puţin impresionaţi. Totuşi, putem găsi un oarecare confort în datele economice fundamentale, care arată că economia SUA rezistă destul de bine actualelor turbulenţe de pe pieţe şi rămâne solidă, oferind speranţă celor care aşteaptă o revenire la condiţii mai normale.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Mai lasati-ne frate cu piețele.... speculanții ăștia fac bani mereu,iar dacă mai pierd, au de unde că plătesc state ca romanica dobânzi babane!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3711
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2912
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8568
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3708

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb