speakeri
•RĂZVAN NICOLESCU, MINISTRUL ENERGIEI
"Vrem să îngheţăm preţul gazelor pentru populaţie, pe termen nelimitat"
Camera Deputaţilor a adoptat, azi, proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului, ministrul Răzvan Nicolescu arătând că este amânat cu cel puţin doi ani, din 2018 până în 2021, calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale pentru populaţie, transmit surse din presă.
•FRANK HAJDINJAK, E.ON
"Nu ne vom implica în super-proiecte de centrale electrice"
Sectorul energetic din ţara noastră are nevoie de investiţii foarte mari, potrivit afirmaţiilor domnului Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, care menţionează că societatea pe care o conduce îşi continuă planul de investiţii în reţelele de distribuţie a electricităţii şi gazelor, care este unul record pentru anul curent.
•ION LUNGU, AFEER
"Investiţiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"
Ţara noastră trebuie să fie atentă la deciziile cu privire la marile investiţii în energia electrică, spune Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care precizează că suntem în urmă cu nouă ani din punctul de vedere al consumului, respectiv la nivelul anului 2005.
•IULIAN CHIFU, CONSILIER AL PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI
"Securitatea energetică prin interdependenţă trebuie regândită"
Securitatea energetică prin interdependenţă trebuie regândită, în condiţiile în care avem un partener care iese din reguli, afirmă domnul Iulian Chifu, consilier al preşedintelui României.
•CRISTIAN PÂRVAN, AOAR
"Vom constata că avem o strategie energetică perfectă pentru o industrie moartă"
Ţara noastră poate ajunge în punctul în care să constate că are o strategie energetică perfectă pentru o industrie moartă, a sesizat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), subliniind că majoritatea sectoarelor noastre economice sunt pe cale de dispariţie.
•SILVIA VLĂSCEANU, ACUE
"Trebuie să avem cerere pentru energia produsă în noile capacităţi proiectate"
Ţara noastră are nevoie urgentă de o strategie energetică, însă înainte ca aceasta să fie definitivată, ar trebui realizate mai multe documente, printre care se numără o strategie industrială şi una de competitivitate, este de părere Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi (ACUE), exprimându-şi speranţa că prevederile legislative din domeniul energetic vor fi predictibile şi vor oferi încredere oamenilor de afaceri să investească la noi.
•LAURENŢIU CIUREL, COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA
"Este posibil ca anul viitor să nu mai avem nicio termocentrală"
Ţara noastră are rezerve de cărbune pentru o perioadă de 30-40 de ani, însă avem un lignit inferior, a cărui procesare nu este rentabilă, spune Laurenţiu Ciurel, director general executiv al Complexului Energetic Oltenia (CEO), atrăgând atenţia că societatea are reale dificultăţi în intrarea pe piaţă.
•IONEL DAVID, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU ENERGIE EOLIANĂ
"Cota de energie regenerabilă nu este îndeplinită prin utilizarea electricităţii verzi"
PREZENTARE
Ţara noastră are o cotă de 24% energie regenerabilă în consumul final brut de energie, conform normelor europene în materie, iar cea mai mare parte din aceasta nu este îndeplinită prin utilizarea electricităţii verzi, ci prin încălzirea cu lemne, potrivit afirmaţiilor domnului Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Domnia sa menţionează că 40% din locuinţele din ţara noastră se încălzesc în acest fel.
•DANIELA LULACHE, "NUCLEARELECTRICA"
"Rolul statului, esenţial în dezvoltarea marilor proiecte din energie"
Investiţiile în domeniul energetic din ţara noastră sunt esenţiale pentru ca România să devină independentă în acest domeniu, spune Daniela Lulache, director general al "Nuclearelectrica" SA, menţionând că societatea pe care domnia sa o reprezintă promovează proiectele de dezvoltare a Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
•MARTIN ZMELIK, CEZ ROMÂNIA
"Consumatorii de energie trebuie să beneficieze de programe de educaţie pentru eficienţă energetică"
Consumatorii de energie trebuie să beneficieze de programe de educaţie în materie de eficienţă energetică, a declarat Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România.
•GHEORGHE DUŢU, ANRM
"Vom licita 25 de perimetre petroliere on-shore şi 8 off-shore"
Autorităţile pregătesc o nouă rundă de licitaţii pentru explorarea unui număr de 25 de perimetre de resurse petroliere on-shore şi 8 off-shore, a anunţat Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Resurselor Minerale (ANRM).
•MIRELA SĂNDULESCU, OPCOM
"Bursa regională de energie, gata până la finalul anului"
PREZENTARE
Statele din sud-estul Europei se află în grafic cu înfiinţarea bursei regionale de energie, urmând ca aceasta să devină funcţională până la finalul acestui an, după cum a anunţat Mirela Săndulescu, directorul Direcţiei de Cooperare Strategică din cadrul OPCOM, care a vorbit despre stadiul în care se află procesul de integrare a pieţelor spot de energie electrică.
•NICULAE HAVRILEŢ, ANRE
"Necesarul de import, 9-12% din consumul de gaze în acest an"
Necesarul de import de gaze pentru ţara noastră s-a redus la 15% din total consum anul trecut, iar pentru acest an este estimat un procent de 9%, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Domnia sa a subliniat că, în funcţie de cât de grea va fi iarna, nu vom depăşi 10-12% din consum pentru importurile de gaze în 2014.
•ALINA TOMA VEREHA, Ziarul BURSA
Strategia pentru dezvoltarea economică a României, necesară înaintea celei energetice
Scăderea consumului de energie şi gaze şi diminuarea preţului electricităţii impun ca strategia energetică a ţării noastre să fie corelată cu cea pentru dezvoltarea economică a României, au concluzionat participanţii la cea de-a doua ediţie a Conferinţei BURSA "Energia în priză".