CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ", EDIŢIA A II-A / LAURENŢIU CIUREL, COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA: "Este posibil ca anul viitor să nu mai avem nicio termocentrală"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2014

"Este posibil ca anul viitor să nu mai avem nicio termocentrală"

Ţara noastră are rezerve de cărbune pentru o perioadă de 30-40 de ani, însă avem un lignit inferior, a cărui procesare nu este rentabilă, spune Laurenţiu Ciurel, director general executiv al Complexului Energetic Oltenia (CEO), atrăgând atenţia că societatea are reale dificultăţi în intrarea pe piaţă.

În acest sens, domnia sa a precizat că CEO a terminat de modernizat toate termocentralele pe care le operează în Oltenia, dar nu mai are piaţă din cauza competiţiei cu energia regenerabilă, precum şi a costurilor ridicate cu certificatele de emisii de CO2.

"Am terminat de modernizat centralele, dar nu mai avem piaţă pentru că, la ora actuală, România are 15.000 MW care pot funcţiona, din care 6.000 sunt regenerabili, 6.000 hidro şi 1.400 nuclear", a declarat Laurenţiu Ciurel, adăugând: "Trebuie să găsim tot felul de canale de export, să combinăm tot felul de energii. După ce am investit ca să îndeplinim toate condiţiile de mediu impuse de UE, ne vedem în situaţia că nu mai putem plăti certificatele de emisii de CO2".

Domnul Ciurel este de părere că producătorii de energie din cărbune trebuie integraţi într-un mix energetic, la fel cum se întâmplă în toată Europa, aceasta fiind, conform spuselor sale, "singura soluţie viabilă" pentru sectorul pe care îl reprezintă. "Dacă nu se va întâmpla astfel, este tot mai mare probabilitatea ca, anul viitor, complexul să nu mai aibă în funcţie nicio termocentrală", a avertizat oficialul CEO.

Potrivit domnului Ciurel, producătorii de energie din ţara noastră sunt organizaţi pe tipuri de resurse şi au ajuns "să se canibalizeze" între ei, în contextul scăderii preţului energiei şi al consumului. Laurenţiu Ciurel declară că CEO produce cea mai ieftină energie obţinută din lignit din Europa.

Domnia sa consideră că autorităţile noastre trebuie să se aplece cu mare atenţie asupra structurii preţului energiei care ajunge la consumatorul final şi care, în mod paradoxal, creşte deşi tarifele producătorilor au scăzut în ultima perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb