CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ", EDIŢIA A II-A / NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: "Necesarul de import, 9-12% din consumul de gaze în acest an"

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2014

"Necesarul de import, 9-12% din consumul de gaze în acest an"

Necesarul de import de gaze pentru ţara noastră s-a redus la 15% din total consum anul trecut, iar pentru acest an este estimat un procent de 9%, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Domnia sa a subliniat că, în funcţie de cât de grea va fi iarna, nu vom depăşi 10-12% din consum pentru importurile de gaze în 2014.

Preşedintele ANRE a precizat că reducerea cotei de importuri se întâmplă în contextul în care pentru acest an a fost stabilit şi o ţintă mai mică pentru înmagazinare, deoarece trendul de consum este descrescător, ca urmare a creşterii preţului gazelor şi a aplicării unor măsuri de eficienţă energetică.

"Nu putem stabili un nivel de înmagazinare mai mare decât are nevoie piaţa", a menţionat Niculae Havrileţ.

Potrivit domniei sale, cantitatea de gaze din producţia internă este excedentară acum pentru că suntem în perioada caldă a anului, iar până la 1 noiembrie ţara noastră va putea înmagazina câteva milioane de metri cubi de gaze, ajungând la o cantitate de 2,8-3 miliarde mc înmagazinată.

Niculae Havrileţ a precizat, de asemenea, că în cazul industriei, procesul de liberalizare s-a finalizat cu succes în domeniul gazelor şi al electricităţii, iar pentru populaţie procesul se află la jumătatea drumului.

În piaţa gazelor, până la finalul acestui an, micii agenţi economici vor mai beneficia de un preţ reglementat, după care vor intra pe piaţa liberă, unde îşi pot negocia preţul cu furnizorii, conform domnului Havrileţ.

Domnia sa susţine: "Am împuşca o parte din gazele destinate pieţei libere să fie tranzacţionate în mediu bursier. Am avut deja primele tranzacţii prin care se conturează un semnal de preţ de 85,5 lei/MWh, sub nivelul din piaţa reglementată. Romgaz a vândut pe bursă circa 500.000 MWh, iar în ultimul trimestru al anului vom avea tranzacţionate 500-600 milioane mc de gaze".

Potrivit şefului ANRE, liberalizarea pieţei gazelor pentru industrie s-a realizat pe fondul scăderii consumurilor şi a preţului gazelor din import, ceea ce a condus la o scumpire mai mică decât cea care era estimată în calendar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb