Necesarul de import de gaze pentru ţara noastră s-a redus la 15% din total consum anul trecut, iar pentru acest an este estimat un procent de 9%, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Domnia sa a subliniat că, în funcţie de cât de grea va fi iarna, nu vom depăşi 10-12% din consum pentru importurile de gaze în 2014.
Preşedintele ANRE a precizat că reducerea cotei de importuri se întâmplă în contextul în care pentru acest an a fost stabilit şi o ţintă mai mică pentru înmagazinare, deoarece trendul de consum este descrescător, ca urmare a creşterii preţului gazelor şi a aplicării unor măsuri de eficienţă energetică.
"Nu putem stabili un nivel de înmagazinare mai mare decât are nevoie piaţa", a menţionat Niculae Havrileţ.
Potrivit domniei sale, cantitatea de gaze din producţia internă este excedentară acum pentru că suntem în perioada caldă a anului, iar până la 1 noiembrie ţara noastră va putea înmagazina câteva milioane de metri cubi de gaze, ajungând la o cantitate de 2,8-3 miliarde mc înmagazinată.
Niculae Havrileţ a precizat, de asemenea, că în cazul industriei, procesul de liberalizare s-a finalizat cu succes în domeniul gazelor şi al electricităţii, iar pentru populaţie procesul se află la jumătatea drumului.
În piaţa gazelor, până la finalul acestui an, micii agenţi economici vor mai beneficia de un preţ reglementat, după care vor intra pe piaţa liberă, unde îşi pot negocia preţul cu furnizorii, conform domnului Havrileţ.
Domnia sa susţine: "Am împuşca o parte din gazele destinate pieţei libere să fie tranzacţionate în mediu bursier. Am avut deja primele tranzacţii prin care se conturează un semnal de preţ de 85,5 lei/MWh, sub nivelul din piaţa reglementată. Romgaz a vândut pe bursă circa 500.000 MWh, iar în ultimul trimestru al anului vom avea tranzacţionate 500-600 milioane mc de gaze".
Potrivit şefului ANRE, liberalizarea pieţei gazelor pentru industrie s-a realizat pe fondul scăderii consumurilor şi a preţului gazelor din import, ceea ce a condus la o scumpire mai mică decât cea care era estimată în calendar.