speakeri
•ALINA TOMA VEREHA, Ziarul BURSA
Contracurent "electric" în conferinţa BURSA pe energie
Sediul Electrica s-a transformat, ieri, într-un câmp de luptă între reprezentanţii Ministerului Energiei şi administratorii Electrica SA. Deşi conferinţa BURSA "Energia în priză" a avut loc în incinta Electrica SA, singurul reprezentant al companiei care a avut curajul să îl înfrunte pe secretarul de stat Bogdan Badea a fost preşedintele CA al Electrica, Victor Cionga.
•NICULAE HAVRILEŢ, ANRE
"Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale, în scop comercial"
Instalaţiile de înmagazinare a gazelor naturale din ţara noastră au ajuns, până în acest moment, la un stoc de 2,2 miliarde de metri cubi, fiind nevoie de un minimum de 2,5 miliarde mc pentru ca populaţiei să îi fie asigurată încălzirea la iarnă, în condiţii de siguranţă, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
•DOINA VORNICU, CEZ ROMÂNIA
"Suntem departe de performanţa europeană în distribuţia de electricitate"
Performanţa activităţii de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră este departe de cea a Uniunii Europene, dar, în ultimii ani, în urma investiţiilor, evoluţia este "către bine", a afirmat Doina Vornicu, director de operaţiuni în cadrul CEZ România.
•MIHAI DARIE, NUCLEARELECTRICA
"Modificările fiscale, preţul electricităţii, evoluţiile bursiere - obstacole în calea investitorilor"
Perspectivele de investiţii în sectorul energetic nu sunt foarte bune, apreciază Mihai Darie, directorul financiar al CFO Nuclearelectrica, subliniind că printre motivele care stau la baza acestui aspect se află modificările din domeniul fiscalităţii, preţul în scădere al electricităţii, evoluţiile bursiere.
•OVIDIU DEMETRESCU, HIDRO TARNIŢA
"Putem deveni furnizor regional de securitate energetică"
ra noastră are şansa să devină un furnizor regional de securitate energetică, este de părere Ovidiu Demetrescu, directorul executiv al Hidro Tarniţa, care îndeamnă la realizarea de proiecte noi în domeniu.
•AURORA NEGRUŢ, MINISTERUL ENERGIEI
"Evoluţia companiilor energetice pe bursă a fost una bună"
Deşi evoluţia companiilor energetice listate la bursă este una bună, piaţa de capital din ţara noastră nu este sigură, opinează Aurora Negruţ, director în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
•ION LUNGU, AFEER
"Valoarea facturii a crescut, deşi preţul electricităţii a scăzut"
Toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
•VIOREL GAFIŢA, ROMELECTRO
"Când marii furnizori de energie strănută, antreprenorii fac febră"
Situaţia antreprenorilor autohtoni din piaţa de energie este una foarte dificilă, aceştia reprezentând o resursă prost utilizată, este de părere Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro.
•LAURENŢIU CIUREL, CEO
"Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză majoră în 7-8 luni"
Organizarea proastă a sistemului energetic din ţara noastră, în care producătorii "se canibalizează" între ei, uneori prin mijloace "neortodoxe" pentru a câştiga cotă de piaţă, reprezintă o problemă majoră în domeniu, după cum afirmă Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO).
•REMUS VULPESCU, VULCAN SA
"Statul ar trebui să se limiteze la colectarea taxelor şi întocmirea de strategii"
Statul nu ar trebui să mai intervină în managementul companiilor publice şi să se rezume doar la colectarea de taxe şi impozite şi întocmirea de politici şi strategii, nu şi la administrarea companiilor, consideră Remus Vulpescu, directorul general al societăţii Vulcan SA, aflată în insolvenţă.
•GABRIEL DUMITRAŞCU, RADET
"Risc major să avem avarii în alimentarea cu energie termică la iarnă"
Gradul de încasare pentru energia termică în Bucureşti este de peste 95%, cel mai ridicat din ţară, însă instalaţiile îmbătrânite pun în pericol alimentarea consumatorilor cu energie termică, în perioada de iarnă, a declarat, ieri, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET.
•RĂZVAN PURDILĂ, TRANSELECTRICA
"Performanţa pe termen scurt, insuficientă pentru supravieţuirea unei companii"
Tendinţa companiilor să obţină performanţe pe termen scurt nu poate asigura supravieţuirea pe piaţă, consideră Răzvan Purdilă, manager guvernanţă corporativă în cadrul CNTEE Transelectrica SA.
•VICTOR IONESCU ESTIMEAZĂ PENTRU ANII VIITORI
"Valoarea anuală a tranzacţiilor OPCOM va creşte cu 1-1,2 miliarde de euro"
Valoarea anuală a tranzacţiilor realizate de participanţii la piaţa energiei electrice administrate de OPCOM depăşeşte 2,5 miliarde de euro, cifră prevăzută pentru 2015, iar pentru anii viitori este estimată creşterea acestora cu 1-1,2 miliarde de euro, conform declaraţiilor domnului Victor Ionescu, director general al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM).