CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ, EDIŢIA A III-A / GABRIEL DUMITRAŞCU, RADET: "Risc major să avem avarii în alimentarea cu energie termică la iarnă"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 septembrie 2015

"Risc major să avem avarii în alimentarea cu energie termică la iarnă"

Gradul de încasare pentru energia termică în Bucureşti este de peste 95%, cel mai ridicat din ţară, însă instalaţiile îmbătrânite pun în pericol alimentarea consumatorilor cu energie termică, în perioada de iarnă, a declarat, ieri, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET.

Domnia sa a avertizat că, din cauza stării proaste a reţelelor, la iarnă există un risc major de avarii în sistem, care îi vor lăsa pe bucureşteni fără căldură pe perioada de efectuare a reparaţiilor necesare.

În opinia domniei sale, una dintre cauzele colapsului termiei a fost sistemul prost de legiferare şi reglementare.

"În al doilea rând, eu cred că nu s-a înţeles, cu adevărat, ce înseamnă cogenerarea de înaltă eficienţă şi de ce o subvenţionăm", a spus domnul Dumitraşcu, subliniind că, la nivel naţional, există un mecanism agreat de ANRE prin care o parte din costurile aferente zonei de producţie de energie, respectiv zona de cogenerare, se descarcă pe MW-ul termic.

Domnia sa a explicat: "În Bucureşti, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de circa 170 de lei. Peste tot, MW-ul termic este mai ieftin decât cel electric. Altfel, nu ar fi nimeni nebun să promoveze cogenerarea ca soluţie".

Potrivit sursei citate, operatorii trebuie să lucreze cu reglementatorul pieţei, astfel încât cogenerarea să fie repusă în matca ei firească. "În lipsa unor măsuri concrete, populaţia începe să-şi piardă încrederea că sistemul centralizat de termoficare ar fi o soluţie de viitor, cu toate că marile oraşe ale Europei îl acceptă ca o soluţie eficientă", a punctat Gabriel Dumitraşcu, menţionând că investiţiile din acest sector au tins către zero, în ultimii ani, la nivelul Capitalei.

Preşedintele CA al RADET consideră: "Din cei 3.000 de kilometri de reţea de transport, doar 8% sunt reabilitaţi, peste 70% din reţea este mai veche de 40 de ani, depăşindu-şi durata de viaţă. Nu este nicio surpriză în aceste condiţii că există un risc major ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a consumatorilor".

În opinia domniei sale, energia este unul dintre elementele care acum fac diferenţierea între statele puternice şi cele slabe, iar ţara noastră are nevoie de pragmatism şi viziune pentru ca interesul naţional să fie promovat.

Gabriel Dumitraşcu a declarat că ţara noastră este aproape absentă când vine vorba de jocurile mari care se fac în energie la nivel european, chiar dacă avem o tradiţie mai bogată decât multe alte state în domeniu.

Însă, pentru că nu valorificăm nimic din aceste resurse pe care le avem, orice decizie europeană ne ocoleşte, a declarat oficialul RADET.

Gabriel Dumitraşcu a mai adăugat: "Am propus Guvernului să accepte să lase societăţile să evolueze într-un spaţiu politic şi de reglementare echilibrat şi echidistant. Nu s-a dorit acest lucru, iar Guvernul a schimbat regulile jocului şi echilibrele din sistem. Au fost luate decizii care ne-au costat pe toţi câteva sute de milioane de lei".

Pentru o bună guvernanţă corporativă a companiilor, Gabriel Dumitraşcu consideră că statul ar trebui să-şi îndeplinească această calitate de acţionar concepând, pentru fiecare dintre societăţile unde are participaţii mai mari sau mai mici, un document de poziţie cu obiectivele pe care le aşteaptă de la societatea respectivă şi care să fie îndeplinite pe o perioadă de timp.

În acelaşi timp, domnia sa a mai spus că statul trebuie să urmărească dacă şi ceilalţi acţionari consimt la aceleaşi obiective în Adunările Generale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb