CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ, EDIŢIA A III-A / NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: "Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale, în scop comercial"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 septembrie 2015

"Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale, în scop comercial"

Instalaţiile de înmagazinare a gazelor naturale din ţara noastră au ajuns, până în acest moment, la un stoc de 2,2 miliarde de metri cubi, fiind nevoie de un minimum de 2,5 miliarde mc pentru ca populaţiei să îi fie asigurată încălzirea la iarnă, în condiţii de siguranţă, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a precizat că, pe plan local, nu există un apetit deosebit pentru activitatea de înmagazinare a gazelor, întrucât nu sunt stabilite principiile pentru tranzacţii profitabile.

Niculae Havrileţ susţine că ANRE a stabilit ca minimul de înmagazinare pentru perioada de iarnă să fie de 1,7 miliarde de metri cubi: "Rezervele de anul trecut au fost de 2,7 miliarde mc. În instalaţiile de înnmagazinare din ţara noastră se pot colecta cel mult 3 miliarde de metri cubi. Deocamdată, la noi, zona de înmagazinare nu este una comercială, iar cei care realizează această activitate nu câştigă decât tariful de înmagazinare. Practic, nu există un apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale în scop comercial, pentru obţinerea unui profit în urma tranzacţiilor".

În ceea ce priveşte alimentarea populaţiei cu gaze naturale, la iarnă, preşedintele ANRE consideră că nivelul de siguranţă este atins cu rezerve de 2,5 miliarde de metri cubi. Însă, domnia sa apreciază că vor fi şi vârfuri de consum datorate unor temperaturi extreme şi atunci este nevoie de o echilibrare din surse externe. "Ca o noutate, societatea Transgaz are dreptul să gestioneze piaţa de echilibrare şi să facă importuri de gaze naturale, la nevoie, pentru a asigura presiunea necesară în sistem", a punctat Niculae Havrileţ.

Şeful ANRE consideră că este foarte important să avem un cadru de reglementare funcţional, flexibil şi care să fie adaptat permanent la schimbările pieţei.

ANRE estimează un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, faţă de 25%, cât erau înainte de 2008. Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb