Guvernul a adoptat, astăzi, o hotărâre pentru aprobarea metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
"Pentru a asigura accesul pacienţilor la tratament şi pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017, se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an şi de 15% în al treilea an. Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, o altă prevedere a actului normativ adoptat se referă la introducerea unei metode diferite de calcul al preţului pentru medicamentele esenţiale din lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care sunt compensate 100% în România.
"Ministerul Sănătăţii încearcă să prevină dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având preţuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor afecţiuni frecvente, cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienţii nu vor trebui să plătească nimic în plus", mai anunţă Guvernul.
Dosarele privind noile preţuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea actului normativ. Procesul de corecţie se va finaliza la 1 martie 2017, urmând ca preţurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie anul viitor, conform sursei citate.