Statele Unite ale Americii au anumite îngrijorări faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi apreciază că acestea riscă să "inverseze" parcursul României în ceea ce priveşte statul de drept, a declarat ieri ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
"Statele Unite au anumite îngrijorări faţă de propunerile Ministerului Justiţiei. Mi-am exprimat aceste îngrijorări în mod privat, cu ministrul sau cu alţi membri ai Guvernului, şi am făcut lucrul acesta public, într-o declaraţie oficială", a afirmat Hans Klemm, care s-a aflat la Global SOF Symposium Europe, potrivit Agerpres.
El a evidenţiat că declaraţia oficială privitoare la propunerile de schimbare a legilor Justiţiei a fost emisă în numele ţării sale.
Oficialul a punctat: "Vreau doar să subliniez că acea declaraţie, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisă în numele meu, în numele Ambasadei SUA la Bucureşti, ci a fost transmisă în numele Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justiţiei în serios, este profund îngrijorat".
Klemm a amintit progresele României în domeniul statului de drept, care au făcut ca ţara noastră să devină, în opinia sa, un etalon regional.
Diplomatul a arătat: "Eu cred, Statele Unite ale Americii cred că România, din 2004, a făcut paşi foarte importanţi pentru a avea un sistem judiciar independent şi un parchet anticorupţie puternic. Mai pot fi făcute lucruri în privinţa Educaţiei, dar, prin realizările ce au început în 2004, România a devenit un model pentru regiune şi este o inspiraţie pentru Statele Unite ale Americii".
El a subliniat că Statele Unite sunt îngrijorate că parcursul României riscă să fie "inversat": "Vrem ca România să rămână pe direcţia pe care şi-a consolidat-o în ultimii ani. Suntem îngrijoraţi că propunerile ministrului ar putea inversa acest parcurs pentru România".