Preşedintele Coreei de Sud, optimist privind tratatul de pace

F.M.
Internaţional / 12 octombrie 2018

Moon Jae-in (Sursa foto: Twitter)

Moon Jae-in (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in spune că este doar o chestiune de timp până când SUA şi Coreea de Nord vor ajunge la un tratat de pace. Războiul coreean s-a încheiat în 1953 cu o încetare a ostilităţilor, însă un tratat de pace nu a fost semnat niciodată. SUA, ca parte a forţelor ONU, a intervenit atunci de partea Coreei de Sud, în timp ce Nordul a fost susţinut de Uniunea Sovietică şi China.

"Dacă Coreea de Nord ia anumite măsuri, declaraţia de încetare a războiului ar fi o declaraţie politică prin care s-ar anunţa încetarea relaţiilor ostile dintre Washington şi Phenian", a declarat Moon, într-un interviu acordat BBC la Seul.

Preşedintele sud-coreean a spus că doreşte ca acest lucru să se întâmple "cât mai curând posibil" şi că el crede că există "o înţelegere comună a acestei viziuni între Washington şi Seul".

Moon a declarat că ar putea exista "mai multe obstacole diplomatice" în încercările sale de a-l convinge pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să renunţe la arsenalul său nuclear, dar l-a descris pe acesta ca fiind "deschis". El a precizat că speră ca liderii europeni să îl ajute în a media relaţiile dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump, dacă negocierile vor ajunge într-un impas.

Moon s-a întâlnit cu Kim de trei ori în 2018 şi a avut rolul de mediator între el şi Trump.

Luna trecută, Moon a devenit primul lider sud-coreean care a ţinut un discurs publicului nord-coreean, în timpul unei vizite la Phenian. El a vorbit la Jocurile Arirang, un eveniment important în Coreea de Nord şi a fost aplaudat la scenă deschisă de aproximativ 150.000 de persoane. "Am avut emoţii când am ţinut discursul. A trebuit să abordez problema dezarmării nucleare şi să primesc un răspuns pozitiv de la publicul nord-coreean. A trebuit să mulţumesc şi publicul sud-coreean, precum şi pe cel global. Aşa că nu a fost ceva uşor", a declarat Moon.

El a mai spus că liderul nord-coreean nu i-a impus nicio restricţie privind discursul: "Nici nu a vrut să ştie ce voi spune înainte. Cred că acest lucru demonstrează că au loc schimbări în Coreea de Nord chiar în acest moment".

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că un nou summit între el şi Kim Jong-un va avea loc după alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb