Titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au înregistrat un randament de 3,33%, în perioada 18 - 25 iunie, în raport cu moneda euro, clasându-se în topul celor mai mari zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Săptămâna trecută preţul petrolului în pieţele internaţionale a fost în creştere, evoluţie determinată de o confluenţă de factori, conform unui raport al societăţii de brokeraj IFB Finwest, respectiv: o scădere a stocurilor de ţiţei din Statele Unite, revitalizarea cererii de combustibil şi optimismul, speculativ, faţă de o potenţială relaxare a politicilor monetare ale Rezervei Federale. "În plus, tensiunile geopolitice, în special între Israel şi Hezbollah din Liban şi întreruperile în navigaţia din Marea Roşie cauzate de acţiuni ostile recente au reintrodus o primă de risc pe piaţă", se arată raport.
În plan intern, conducerea OMV Petrom a convocat acţionarii, pentru data de 25 iulie, cu propunerea distribuirii de dividende speciale de 1,87 miliarde lei, respectiv 0,03 lei pe titlu. Faţă de preţul de închidere al acţiunii SNP de ieri, de 0,7645 lei, dividendul propus echivalează cu un randament brut de 3,9%.
De asemenea, compania şi-a actualizat politica de dividende, oferind o nouă îndrumare privind distribuţiile totale, respectiv o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030, faţă de 40% cât era până acum.
"Se preconizează că strategia noastră 2030 va genera un flux de trezorerie extins semnificativ care va susţine planurile de investiţii şi un dividend extrem de competitiv", se menţionează în raportul companiei de ieri de la BVB.
La finele lunii aprilie, toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau acţiuni OMV Petrom, deţinerea cumlată echivalând cu 13,65% din companie. Cel mai mare pachet, de 5,26%, era al fondului administrat de NN Pensii. Grupul austriac OMV are 51,2% din companie şi Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7% din OMV Petrom.
Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.
• Indici - BET s-a apreciat cu 1,39%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,39%, în perioada 18 - 25 iunie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,65%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,18%, în perioada menţionată.
• Prebet - între cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 18 - 25 iunie, cu o creştere de 49,29%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Transelectrica, cu o apreciere de 9,43%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile MedLife, cu o creştere de 7,62%.
• Fonduri de investiţii - randament de 2,87% pentru ETF BET Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 - 21 iunie, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville cu o apreciere de 2,87%. Titlurile BT Maxim s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere similară, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile ETF Energie Patria0-Tradeville, care au urcat cu 2,86%.
Bitcoin a avut o scădere de 5,02%, în perioada 18 - 25 iunie, iar cotaţia aurului a urcat cu 0,9%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. Dănuț
(mesaj trimis de Dan în data de 27.06.2024, 16:29)
Cei care au lucrat în compania OMV Petrom au și ei parte de dividende, adică bănuți în cont
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 22:21)
Dividende au dacă au acțiuni.
Nu este o condiție sa fii angajat omv. Încă nu s-au dat cele pana la 8% din ce stiu eu.
Cred ca te referi la bonusurile incorecte primite de consiliul director.
Ptr ca salariul mediu este de 1000 euro iar ei primesc 600000 pana la 1,8 milioane euro.
Uriaș, nemeritat, murdar. Murdar ptr ca au închis ochii la multe lucruri ilegale( traseu fier din instalații tăiate, dstrugere Arpechim Doljchim, raportări incorecte titei extras, și de aici plata taxe la stat( vezi redevente..) .
Dar și statul a tăcut, știind de frauda.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 18:30)
Unde-s cei cu n-are rost sa tii cash ca n-o sa vina niciodata corectia? SNP si TLV to the moon :))
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 20:20)
O corecție datorită BERD ului, hai să vedem în viitor