Titlurile producătorului de componente pentru aeronave Turbomecanica Bucureşti (TBM) au înregistrat o creştere de 1,92%, în perioada 23 - 30 august, în raport cu moneda euro, clasându-se astfel în top zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp avut în vedere.
Compania a raportat un profit net de aproape 8,6 milioane lei, pentru prima jumătate a anului, cu 40% peste cel din primele şase luni ale lui 2023, în condiţiile în care veniturile au crescut cu 24%, până la 74,2 milioane lei.
Turbomecanica îşi bugetase o cifră de afaceri de 59,8 milioane lei, pentru primul semestru al acestui an, astfel încât şi-a depăşit cu 24% suma planificată, respectiv 14,4 milioane lei. Performanţa provine din încasări mai mari cu 18,5 milioane lei aferente activităţii de întreţinere (din care suma de 13,4 milioane lei provine din servicii prestate pentru IAR Braşov, 2,7 milioane lei din servicii prestate pentru MapN şi 2,4 milioane lei pentru Avioane Craiova), în vreme ce din activitatea de fabricaţie veniturile încasate au fost mai mici cu 4,1 milioane lei.
"Având în vedere planul de vânzări pe luna iulie 2024, există premisele realizării şi chiar depăşirii cifrei de afaceri bugetate pe anul 2024", se arată în raportul companiei.
Pentru acest an, compania şi-a bugetat o cifră de afaceri de 138,7 milioane lei şi un profit net de 12,2 milioane lei, cu circa 10% mai mare decât cel de anul trecut, de 11,1 milioane lei.
În data de 24 octombrie, compania va plăti dividende de nouă milioane lei, echivalentul a 80% din profitul anului trecut, respectiv un dividend unitar de 0,024361 lei. Faţă de preţul acţiunii TBM de la finele săptămânii trecute, de 0,371 lei, distribuţia echivalează cu un randament brut de 6,5%.
Cel mai mare acţionar al companiei este Radu Viehmann, care la jumătatea anului avea 25,9% din capitalul Turbomecanica, în timp ce Dana Maria Ciorapciu deţinea 15,2% din societatea a cărei evalure bursieră se ridică la aproape 140 milioane lei.
• Indici - apreciere de 0,69% pentru BET - FI
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la BVB, a avut un scădere de -1,54%, în vreme ce indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,69%, în intervalul avut în vedere. Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a depreciat cu 1,34%, în perioada 23 - 30 august.
• Roca Industry Holdingrock1 - printre cele mai mari randamente dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Roca Industry Holdingrock1 se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 23 - 30 august, cu o creştere de 12,96%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile Infinity Capital Investments, cu o creştere de 7,76%, în raport cu moneda euro, în vreme ce pe locul al treilea se află titlurile Aages, cu un randament de 7,51%.
• Fonduri de investiţii - randament de 1,26% pentru BT Index Austria ATX
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 - 29 august, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 0,88%. Titlurile BRD Global Clasa A s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 0,83%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Euro Clasic, care au urcat cu 0,54%.
Bitcoin a avut o scădere de 7,66%, în perioada 23 - 30 august, iar cotaţia aurului a urcat cu 1,33%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.