RAPORTUL NATO PE ANUL 2020 COVID-19 a exacerbat ameninţările existente şi a făcut mediul de securitate mai imprevizibil

J.P.
Internaţional / 16 martie 2021

COVID-19 a exacerbat ameninţările existente şi a făcut mediul de securitate mai imprevizibil

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut astăzi o conferinţă de presă, în format online, pentru a prezenta Raportul anual privind activitatea Alianţei în ultimul an.

"NATO se confruntă cu cel mai complex mediu de securitate de la sfârşitul Războiului Rece. Ameninţările existente nu au dispărut. Comportamentul Rusiei rămâne asertiv şi destabilizator, iar terorismul continuă să reprezinte o provocare globală de securitate şi o ameninţare la adresa stabilităţii. În acelaşi timp, ascensiunea Chinei schimbă echilibrul global de putere, cu implicaţii asupra securităţii, valorilor şi modului de viaţă al Alianţei. Este o lume a incertitudinii globale în creştere, a ameninţărilor cibernetice şi hibride mai sofisticate şi perturbatoare şi a schimbărilor tehnologice exponenţiale care transformă rapid modul de luptă al războaielor. Un mediu în care schimbările climatice vor continua să exacerbeze provocările de securitate existente şi să genereze altele noi", arată raportul citat.

Principala responsabilitate a NATO în timpul pandemiei COVID-19 a fost îndeplinirea sarcinilor sale de bază, asigurându-se în acelaşi timp că actuala criză a sănătăţii nu devine o criză de securitate. Alianţa şi-a menţinut disponibilitatea operaţională, şi-a protejat forţele şi şi-a susţinut misiunile şi operaţiunile, de la grupurile de luptă din estul Alianţei, până la Kosovo, Afganistan şi Irak.

În 2020, NATO şi-a consolidat şi mai mult poziţia de descurajare şi apărare colectivă, pe uscat, pe mare, în aer, în spaţiu şi în spaţiul cibernetic.

Lucrările au avansat, de asemenea, pentru a aborda implicaţiile de securitate ale arsenalului de rachete cu capacitatea nucleară din ce în ce mai mare a Rusiei. Alianţa răspunde consolidându-şi capacităţile convenţionale avansate, investind în noi platforme - inclusiv avioane de vânătoare de generaţia a cincea - şi adaptându-şi exerciţiile, inteligenţa şi postura de apărare antirachetă. O face în acelaşi timp, asigurându-se că disuasorul său nuclear rămâne sigur şi eficient. În acelaşi timp, NATO rămâne ferm angajat în controlul eficient al armelor, dezarmarea şi neproliferarea şi continuă să solicite tuturor actorilor, inclusiv Rusia şi China, să se angajeze în mod constructiv.

Pe lângă îndeplinirea responsabilităţii sale principale de a preveni criza de sănătate publică de a deveni o criză de securitate, NATO şi-a folosit experienţa în gestionarea crizelor şi în combaterea dezastrelor, atât pentru a se adapta la criză, cât şi pentru a sprijini eforturile aliaţilor şi partenerilor, ajutând la combaterea pandemiei.

"De la începutul crizei, NATO şi personalul militar aliat au sprijinit eforturile civile: furnizarea de transport aerian militar, organizarea de zboruri pentru livrarea de provizii critice, înfiinţarea de spitale de campanie, schimbul de expertiză medicală şi contribuirea la dezvoltarea unor răspunsuri inovatoare. Peste o jumătate de milion de militari au sprijinit autorităţile civile în timpul primului val al crizei COVID-19. Asigurarea faptului că cetăţenii din ţările aliate înţeleg şi susţin misiunea NATO este un aspect important al activităţii Alianţei", arată sursa citată.

COVID-19 a exacerbat ameninţările existente şi a făcut mediul de securitate mai imprevizibil, susţine Alinaţa.

În 2020, NATO s-a adaptat pentru a face faţă provocărilor unui mediu de securitate mai complex. Alianţa a continuat să-şi modernizeze structurile şi capacităţile şi şi-a redobândit eforturile în ceea ce priveşte tehnologiile emergente şi perturbatoare.

2020 a marcat a 20-a aniversare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite privind femeile, pacea şi securitatea, se mai arată în raportul prezentat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb