Legea care instituie o taxă pe medicamentele compensate (clawback) a fost adoptată ieri, 14 noiembrie, de către Senatul României, cu amendamente care vizează păstrarea accesului pacienţilor din România la medicamentele compensate. Legea adoptată de guvern la 1 octombrie prevedea că medicamentele nu vor mai putea fi cumpărate în regim compensat dacă producătorii de medicamente nu achită taxa. În prezent, această sancţiune aplicată pacienţilor a fost eliminată.
De asemenea, Senatul a hotărât alocarea în bugetul Sănătăţii, în 2012, a cel puţin 600 milioane de lei în plus, prin stabilirea unui plafon de plată de 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi plătit de către producători.
Un alt amendament a vizat eliminarea posibilităţii ca legea să fie anulată de Curtea Constituţională, întrucât în varianta adoptată de Guvern, legea prevedea ca plătitorii să fie taxaţi şi asupra TVA şi a unor venituri realizate de alţi actori din piaţă. Această prevedere a fost amendată, pentru a nu permite atacarea în justiţie şi anularea taxei, lăsând bugetul de stat expus unor pierderi foarte mari.
"Credem că este esenţial ca taxa clawback să poată fi implementată, pentru că într-adevăr bugetul sănătăţii are nevoie în acest moment de sumele care pot fi colectate prin aplicarea ei. Însă această taxă trebuie să fie direct corelată cu nevoile pacienţilor privind compensarea, iar accesul lor la medicamente să fie menţinut. Decizia Senatului este una corectă, care ţine seama de aceste aspecte. Însă legea va trebui să treacă şi prin Camera Deputaţilor, pentru analiză şi amendare", a afirmat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).