TradeVille: ExxonMobil se descurcă şi cu preţurile mai mici

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie

Sursa foto: Facebook/ ExxonMobil

Sursa foto: Facebook/ ExxonMobil

ExxonMobil Corp. raportează rezultate în scădere, însă reuşeşte să întreacă estimările pieţei, pe fondul unei producţii operaţionale în creştere semnificativă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

ExxonMobil, corporaţie multinaţională americană din domeniul petrolului şi gazelor naturale, este una dintre cele mai mari întreprinderi petroliere şi petrochimice cotate la bursă din lume, având o capitalizare care atinge 505,2 miliarde de dolari. Printre principalele segmente de activitate ale companiei se numără: Upstream - explorarea şi producţia de ţiţei şi gaze naturale; Downstream - producţia, comerţul, transportul şi vânzarea de ţiţei, gaze naturale, produse petroliere şi produse petrochimice; Chemicals -produce o mare varietate de produse de specialitate; Soluţii cu emisii reduse de carbon - se concentrează pe comercializarea tehnologiilor cu emisii reduse, cum ar fi captarea şi stocarea carbonului, hidrogenul şi combustibilii cu emisii reduse.

Acţionariatul ExxonMobil este dominat de investitorii instituţionali, care deţin o pondere de 60% din acţiunile XOM, în timp ce insiderii au în proprietate circa 0,06%. Printre cei mai mari instituţionali se numără The Vanguard Group (9,3%) şi Fidelity Management & Research (2,4%). În ultimele 12 luni, insiderii au făcut patru tranzacţii, în valoare totală de 244,6 milioane de dolari, dintre care 26,5 milioane de dolari au fost tranzacţii de cumpărare şi 218,1 milioane de dolari de vânzare.

Producţie record de ţiţei în SUA

Producţia record de ţiţei din SUA a menţinut preţurile globale ale ţiţeiului în scădere la sfârşitul săptămânii trecute, chiar dacă acestea au fluctuat ca urmare a temerilor privind o potenţială lovitură iraniană asupra Israelului. Ieri, petrolul Brent se tranzacţiona la un nivel de circa 75 de dolari/baril.

În acelaşi timp, OPEC+ a convenit să amâne cu o lună creşterea planificată a producţiei de petrol, stabilită iniţial pentru luna decembrie, din cauza cererii globale slabe, în special din partea Chinei, şi a creşterii ofertei în afara grupului, care exercită o presiune descendentă asupra preţurilor. Grupul, care include membrii OPEC şi aliaţi precum Rusia, a decis să prelungească reducerea existentă de 2,2 barili/zi până la sfârşitul lunii decembrie, subliniindu-şi angajamentul faţă de respectarea obiectivelor de producţie, în special pentru Irak şi Kazahstan, care au depăşit limitele anterior.

ExxonMobil - trimestru trei puternic

La începutul ultimei luni de toamnă, ExxonMobil a reuşit să surprindă piaţa, ceea ce nu este un lucru tocmai obişnuit pentru gigantul de energie american. Conform statisticilor, în ultimii doi ani, XOM a depăşit estimările EPS (câştig pe acţiune) în 63% din cazuri şi a depăşit estimările privind veniturile în 50% din cazuri. Acum compania a reuşit să raporteze peste aşteptările pieţei, chiar dacă rezultatele sale au fost mai mici faţă de acum un an.

Exxon a anunţat că a obţinut în ultimul trimestru venituri din vânzări de 90 de miliarde de dolari (-1% vs al treilea trimestru din 2023) şi mai mici faţă de 93,9 miliarde de dolari estimate de analişti, în timp ce profitul net a fost de 8,6 miliarde de dolari sau 1,92 dolari/acţiune ajustat (-5%), faţă de 1,88 dolari/acţiune prognozat. Dinamica în scădere a profiturilor a fost cauzată în cea mai mare parte de marjele de rafinare mai mici şi preţurile gazelor naturale mai mici faţă de nivelurile istorice din 2023. Cu toate acestea, scăderea preţurilor a fost compensată de companie cu o performanţă puternică pe partea operaţională, unde a înregistrat cel mai ridicat nivel de producţie din ultimii 40 de ani, de 4,6 milioane de barili/zi, în creştere cu 24% faţă de acum un an. Creşterea semnificativă a producţiei a venit ca urmare a pariului companiei de 60 miliarde de dolari pe Pioneer Natural Resources şi Denbury, pe care le-a achiziţionat în ultimul an.

Preşedintele şi CEO-ul companiei, Darren Woods, a declarat în cadrul conferinţei cu investitorii că au reuşit să realizeze "unul dintre cele mai puternice trimestre trei din ultimul deceniu".

Exxon în faţa concurenţei - pariul pe ţiţei câştigă

Chiar dacă rivalul Chevron nu a avut acelaşi avantaj ca Exxon din punct de vedere operaţional, întrucât tranzacţia sa de preluare a companiei Hess a fost blocată şi nu s-a finalizat în termenii prevăzuţi, şi această companie a reuşit să surprindă aşteptările pieţei. Raportul Chevron, publicat la sfârşitul săptămânii trecute, a arătat o scădere cu 6% a veniturilor, în timp ce profiturile s-au redus cu 17%, din cauza marjelor mai mici la vânzările de produse rafinate, a realizărilor mai mici şi absenţei elementelor fiscale favorabile din anul precedent.

Se pare că pariul companiilor din SUA pe combustibilii fosili dă roade în prezent, acestea fiind poziţionate în ultimul trimestru mai bine faţă de rivalii lor din Europa, care au continuat să pună un accent mai ridicat asupra segmentului de "energie verde". Între timp, XOM şi CVX au beneficiat de o producţia puternică din ultimul trimestru, dar şi de faptul că au achiziţionat companii mai mici de producţie petrol.

În altă ordine de idei, compania petrolieră britanică BP a raportat cele mai slabe venituri trimestriale din ultimii aproape patru ani, raportând o scădere cu 30% a profiturilor faţă de anul trecut, în timp ce TotalEnergies din Franţa a anunţat o scădere cu 37% a profitului net ajustat.

Shell a înregistrat o uşoară scădere de la an la an, deoarece dinamica preţurilor ţiţeiului şi marjele de rafinare mai mici au fost parţial compensate de creşterea vânzărilor de gaze.

Previziuni şi dividende

Rezultatele bune pe care le înregistrează compania în prezent se pare că entuziasmează managementul ExxonMobil, care nu intenţionează să ia piciorul de pe acceleraţie. CFO-ul companiei, Kathryn Mikells, a menţionat că investiţiile vor continua întrucât managementul vede "oportunităţi extraordinare în creşterea profitabilă atât în afacerile existente, cât şi în cele noi".

Compania a returnat 9,8 miliarde de dolari acţionarilor în acest trimestru şi şi-a majorat dividendul pentru trimestrul al patrulea la 0,99 dolari/acţiune. Randamentul anualizat al dividendului este de 3,4%. Acest randament plasează compania sub concurenţii săi, Chevron având un randament anualizat de 4,2%, iar Shell - de 4%, însă XOM a compensat cu o creştere a acţiunii mai mare faţă de piaţă, notează TradeVille.

XOM pe grafic

TradeVille: ExxonMobil se descurcă şi cu preţurile mai mici

De la începutul anului şi până acum, acţiunile XOM au adus un randament în portofoliile investitorilor de +15%, performând mai slab faţă de piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P500, care a crescut în aceeaşi perioadă cu 20%. Totuşi, XOM a reuşit să-şi depăşească concurenţii săi, având o performanţă superioară faţă de CVX (+2,6% de la începutul anului), BP (-18,1%), SHELL (-1,2%) sau TTE (-5%). În ultimele 12 luni, XOM a înregistrat o creştere de 6,7%, fiind sub indicele S&P500, care a urcat cu 36,6%.Chiar dacă XOM a crescut cu 1,6% în pre-market vineri, după publicarea rezultatelor, acţiunea a închis cu 1,6% mai jos faţă de ultimul preţ de închidere, preţul rămânând în canalul lateral în care evoluează de la sfârşitul anului 2022.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în ExxonMobil

Oportunităţi

- Dividend Aristocrats: ExxonMobil a anunţat o creştere cu 4% a dividendului trimestrial, fiind al 42-lea an la rând de când compania îşi majorează dividendul consecutiv, ceea ce o plasează la un nivel de elită a companiilor cunscute sub denumirea de Dividend Aristocrats, mai puţin de 4% din companiile din S&P 500;

- Model de business integrat: Compania operează în toate segmentele petroliere: upsteam (exploatează instalaţii de producţie de petrol şi gaze), midstream (operează conducte) şi downstream (rafinare şi produse chimice). Acest model de afaceri integrat permite ExxonMobil să maximizeze valoarea producţiei sale şi ajută la atenuarea unor efecte ale volatilităţii preţurilor la petrol şi gaze.

- Recomandări: Estimările medii ale analiştilor de pe Wall Street pentru următoarele 12 luni pentru preţul acţiunii XOM se situează 130,37 dolari/acţiune. Dintre cei 20 de analişti care au acordat un rating companiei, unul a îndemnat la vânzare, opt la aşteptare, zece la cumpărare, iar unul la cumpărare fermă pentru XOM.

- Evaluare: Conform Alphaspread, valoarea intrinsecă a preţului acţiunii se află la un nivel de 126,63 dolari, ceea ce indică un potenţial de creştere de 9%.

Riscuri

- Multipli mai mari faţă de industrie: Multiplii XOM sunt mai mari faţă de industria petrolieră, compania având un P/E de 15x (industrie 9,5x), un P/S de 1,5x (industrie 1,3x) şi un EV/EBITDA de 7,7x (industrie 5,6x), ceea ce ar putea ilustra faptul că preţul acţiunilor XOM ar putea fi supraevaluat.

- Compania merge împotriva curentului: Exxon este una dintre puţinele companii petroliere care luptă deschis şi agresiv cu ideile de renunţare la combustibilii fosili, atrăgând valuri de critici din partea opiniei publice, ceea ce pune presiuni suplimentare pe capacitatea companiei de a gestiona activitatea.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: corporate.exxonmobil.com, finance.yahoo.com, Bloomberg, marketscreener.com, Reuters, FactSet, CNBC, Morningstar, SeekingAlpha, Barron's, tradingview.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb