Producţia, tehnologia şi finanţele au creat cei mai mulţi miliardari în ultimul deceniu

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie

Producţia, tehnologia şi finanţele au creat cei mai mulţi miliardari în ultimul deceniu

English Version

De la mass-media şi divertisment la modă, mii de oameni de afaceri s-au alăturat clubului miliardarilor în ultimul deceniu, însă unele industrii au fost creatoare de bogăţii mult mai mari decât altele, arată o analiză visualcapitalist.com. Aceasta evidenţiază industriile care au dat cei mai mulţi miliardari la nivel global din 2014 până în 2024, conform cifrelor din Raportul bogăţiei realizat de Knight Frank, ediţia 2025.

Producţia este denumită "fabrica de miliardari", dând 509 noi miliardari între 2014 şi 2024. Anul trecut, 46 de noi miliardari au provenit din acest sector, inclusiv Anil Gupta, preşedintele companiei indiene de electricitate KEI Industries, notează sursa citată. Ţări precum India şi China au cunoscut o industrializare rapidă şi o creştere a exporturilor de producţie în ultimii ani. Antreprenorii din producţia acestor ţări au beneficiat de stimulente guvernamentale, de baze de consumatori în creştere şi de intrare pe piaţa globală, ceea ce a dus la crearea de bogăţie.

Sectorul tehnologic ocupă locul al doilea, cu 443 de noi miliardari apăruţi în ultimul deceniu. Mulţi dintre cei mai bogaţi oameni din lume provin din această industrie, inclusiv Jeff Bezos (Amazon.com), Mark Zuckerberg (Meta) şi alţi directori executivi de top din domeniul tehnologiei. O adăugare recentă în rândurile miliardarilor este CEO-ul OpenAI, Sam Altman, care a atins o avere netă de un miliard de dolari în aprilie 2024. Averea sa a fost alimentată de succesul masiv al ChatGPT, care a fost lansat în 2021 şi a accelerat rapid integrarea AI în industrii, remodelând modul în care companiile şi persoanele fizice interacţionează cu inteligenţa artificială.

Urmează sectorul finanţe şi investiţii (353 de miliardari noi în ultimul deceniu), modă şi retail (318), sănătate (284), alimentaţie şi băuturi (277), sectorul imobiliar (228), companiile diversificate, care includ mai multe afaceri sau produse ce nu au legătură între ele (206), media şi divertisment (110), automobile (101).

Datele Forbes arată că, în aprilie 2024, existau peste 2.700 de miliardari în întreaga lume, cu o avere netă combinată de 14,2 trilioane de dolari, dar acesta nu este distribuită uniform, fiind observată o concentrare semnificativă în doar câteva ţări şi într-un grup restrâns de persoane.

Conform raportului Knight Frank, miliardarii americani deţin cea mai mare parte din aceste averi gobale, controlând împreună 5,7 trilioane de dolari - mai mult decât averea combinată a omologilor lor din următoarele zece ţări (5,5 trilioane de dolari). În topul ţărilor care găzduiesc bogătaşii lumii urmează, după SUA: China (1,34 trilioane de dolari), India (950 de miliarde de dolari), Franţa (670 de miliarde de dolari), Germania (640 de miliarde de dolari), Rusia (540 de miliarde de dolari), Hong Kong (330 de miliarde de dolari), Canada (300 de miliarde de dolari), Italia (300 de miliarde de dolari), Brazilia (230 de miliarde de dolari), Marea Britanie (230 de miliarde de dolari).

De menţionat că, din 2020, anul pandemiei de Covid, 176 de persoane ultra-bogate care deţin o avere totală de peste 400 de miliarde de dolari s-au mutat într-o nouă ţară, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 1 din 15 miliardari ai lumii, conform datelor băncii UBS, care menţionează că printre destinaţiile de top ale miliardarilor ce au emigrat se numără China, Elveţia şi SUA, în timp ce Europa de Est a înregistrat cele mai mari ieşiri de miliardari, în ultimul deceniu.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb