Operatorul de ferme zootehnice DN Agrar şi-a bugetat, pentru acest an, venituri din exploatare de 312,6 milioane lei, cu 18% mai mari comparativ cu cele obţinute anul trecut, în vreme ce profitul net estimat este de 38,8 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de cel din 2024, după cum reiese din raportările emitentului publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Proiecţiile financiare elaborate pentru anul 2025 au fost realizate luând în considerare o creştere cu 10% a producţiei de lapte la nivelul grupului DN Agrar, care estimăm că va atinge volumul de aproximativ 70 de milioane de litri. Acest obiectiv va fi realizat datorită creşterii numărului de vaci de lapte productive, precum şi datorită optimizării continue a managementului pentru animale la nivelul fermelor DN Agrar. În ceea ce priveşte preţul laptelui de vacă, estimăm pentru anul 2025 acelaşi preţ mediu ca în anul 2024", se arată în raportul de ieri de la BVB.
Anul trecut, DN Agrar a livrat circa 63 milioane litri de lapte, cu 14% mai mult faţă de cantitatea din anul 2023.
"În cifra de afaceri bugetată am adăugat şi vânzarea a 3.500 de tone de compost care vor fi produse în fabrica de compost care a fost inaugurată în anul 2024, în cadrul fermei DN Agrar Apold. Această estimare se bazează pe preţul actual din piaţa de vânzare a compostului pentru ambalarea de tip Big Bags, vânzările fiind programate în trimestrul al treilea şi trimestrul al patrulea", se mai menţionează în raportul companiei.
DN Agrar mai estimează că în acest an va înregistra o pierdere din activităţi financiare de 10,3 milioane lei, în condiţiile în care cheltuielile financiare s-ar ridica de 11,4 milioane lei. Marja EBITA prognozată este de 41,9%, în vreme ce marja profitului net este de 18,4%.
La finele anului trecut, Grupul DN Agrar avea active totale de 361,7 milioane lei, cu 17,4% mai mari decât cele din 2023, în vreme ce datoriile totale se ridicau la 194,6 milioane lei, în creştere cu 12,9%.
DN Agrar a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale emitentului sunt zootehnie, producţie agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă în afaceri şi management. Grupul DN Agrar include unsprezece companii, dintre care patru ferme a căror activitate principală este creşterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold). Grupul DN Agrar are aproximativ 300 de angajaţi, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deţinute şi în arendă şi deţine peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât şi tineret bovin.