WWF ROMÂNIA: În drumul spre o agricultură prietenoasă cu natura, ţara noastră foloseşte pesticide care omoară albine

G.B
Miscellanea / 27 ianuarie 2022

În drumul spre o agricultură prietenoasă cu natura, ţara noastră foloseşte pesticide care omoară albine

Ieri a început perioada de tratare a seminţelor de porumb şi floarea-soarelui cu pesticide interzise în Uniunea Europeană. Acest lucru a devenit posibil după ce noul Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a emis în 17 decembrie 2021 o serie de derogări pentru folosirea a trei pesticide neonicotinoide. Derogările permit de asemenea tratarea seminţelor de sfeclă de zahăr. România continuă să folosească pesticide toxice nocive pentru albine, deşi în ultimii ani Ministerul Agriculturii a dat semnale că doreşte alinierea la direcţiile europene prin eliminarea din derogările anuale a tratamentului cu neonicotinoide la culturile de floarea-soarelui şi rapiţă, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori. Polenizatorii sunt o componentă vitală a ecosistemelor, inclusiv prin rolul lor în reproducerea plantelor din flora sălbatică. Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări ştiinţifice, reprezintă începutul unei crize sistemice pentru sănătatea mediului şi securitatea alimentară în Europa şi la nivel global. De aceea, pesticidele neonicotinoide, toxice pentru albine, au fost interzise complet din mediul outdoor de către Comisia Europeană de patru ani, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a confirmat efectul lor nociv.

Ţara noastră a continuat încă de la început cu excepţiile de la regulă, din 2014, după ce au intrat în vigoare primele restricţii la nivelul UE. Derogările au fost emise anual pentru a permite utilizarea pesticidelor neonicotinoide pentru culturile de porumb, floarea soarelui, rapiţă şi sfeclă de zahăr. În urma unei atenţionări primite de România din partea Comisiei Europene, în 2020 şi 2021 ţara noastră nu a mai permis tratarea culturilor de rapiţă, dar nici de floarea-soarelui.

În contextul în care ţara noastră a adoptat, ca membru UE, Pactul Verde European, pasul necesar este cercetarea, testarea şi încurajarea unor metode alternative de control a dăunătorilor şi renunţarea treptată la aceste pesticide. Strategia "De la fermă la furculiţă", care are un loc central în Pactul Verde European, prevede reducerea utilizării şi riscului asociat pesticidelor chimice cu 50% până în 2030. În paralel, Strategia privind Biodiversitatea pentru 2030 stabileşte obiectivul-cheie de a practica agricultura ecologică pe cel puţin 25% din terenurile agricole din UE (de la 8.5% în prezent). România are 2.9% din suprafaţa agricolă gestionată în regim ecologic .

Dar, în 2022, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte din nou mai multe excepţii de la legislaţia europeană. Ultimele astfel de derogări au fost obţinute în preajma Crăciunului din 2021, la solicitarea asociaţiilor şi cooperativelor fermierilor mari din sectorul vegetal. Derogările au fost emise a doua zi după întâlnirea cu apicultorii, deşi ROMAPIS (Federaţia Asociaţiilor Apicole din România) a transmis, alături de Ecoruralis (reprezentând micii producători din România, majoritari în sectorul agricol), o listă de argumente clare împotriva acestei decizii. WWF susţine eliminarea utilizării neonicotinoidelor, alături de ROMAPIS şi Eco Ruralis, şi solicită ajutorul cetăţenilor pentru a transmite, din nou, un mesaj autorităţilor din România şi de la nivel european. Petiţia pentru a salva albinele poate fi semnată aici: https://secure.avaaz.org/community_petitions/ro/Ministru_al_Agriculturii_Petre_Daea_Salvati_albinele_Romaniei

WWF lucrează pentru a proteja şi reface ecosisteme sălbatice, atât în ţară, cât şi la nivel mondial. De fiecare dată luăm în calcul bunăstarea tuturor speciilor din ecosistem: de exemplu, odată cu reconstrucţia ecologică a luncii din Balta Geraiului am încurajat localnicii să cultive menta pentru miere, astfel ajutând şi albinele.

În plus, prin intermediul proiectului BeeActive, ne dorim să îmbunătăţim legislaţia din România, cu implicarea tuturor factorilor de interes. Invităm astfel experţii, studenţii, jurnaliştii, ONG-urile sau antreprenorii preocupaţi de această tematică şi care vor să se implice în demersul nostru să completeze formularul de înscriere de pe site. Acţiunile noastre vizează şi includerea unei scheme de finanţare pentru practici agricole benefice pentru polenizatori în Planul Naţional Strategic pentru implementarea Politicii Agricole Comune a UE pentru 2023-2027, Plan care se află în elaborare la Ministerul Agriculturii. Această finanţare ar susţine diversificarea peisajului în zonele de monocultură prin reintroducerea zonelor cu vegetaţie şi floră sălbatică, precum şi selectarea culturilor agricole şi rotaţia lor, astfel încât să se asigure hrană şi pentru polenizatori şi să se prevină/reducă atacul dăunătorilor. De asemenea, ne dorim în cadrul acestei scheme sprijinirea fermierilor pentru evitarea folosirii preventive a pesticidelor.

Proiectul BeeActive este derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este mobilizarea cetăţenilor pentru conservarea albinelor şi a altor polenizatori din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb