Forvis Mazars, parteneriatul internaţional de audit, taxe şi consultanţă, lansează astăzi studiul anual dedicat activităţii de M&A din Europa Centrală şi de Est (ECE), realizat în parteneriat cu Mergermarket, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Studiul dezvăluie faptul că piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din regiune a înregistrat o scădere dacă considerăm valoarea totală a tranzacţiilor, însă o creştere marginală a volumului acestora arată rezilienţa pieţei.
Studiul anual, Investing in CEE: Inbound M&A report 2024/2025, oferă o imagine de ansamblu a activităţii de fuziuni şi achiziţii în regiunea ECE de-a lungul anului 2024 şi analizează provocările şi oportunităţile din următoarele luni.
Per total, regiunea ECE a înregistrat 1.270 de tranzacţii în 2024, cu o valoare totală comunicată de 27,4 miliarde de euro, conform datelor raportate şi având în vedere criteriile stabilite în metodologia studiului. Deşi aceste cifre arată o scădere de 30% faţă de anul precedent în ceea ce priveşte valoarea, volumul tranzacţiilor a crescut cu 3% faţă de 2023.
În ciuda condiţiilor mai dificile, în special în sectoare precum auto şi imobiliare, piaţa M&A din ECE nu a fost în 2024 martora unui val semnificativ de tranzacţii cu companii aflate în dificultate.
"Suntem pregătiţi pentru un ciclu de restructurări, dar acesta încă nu a avut loc. Cea mai mare activitate continuă să se concentreze pe creşterea, cumpărarea şi vânzarea de afaceri", a menţionat Andrija Garofulić, Partner, Financial Advisory, Forvis Mazars în regiunea Adriatică. "Însă, dacă instabilitatea va continua, am putea vedea oportunităţi de investiţii în companii aflate în dificultate financiară şi restructurări în următoarele 12 luni."
Fondurile de private equity (PE) din ECE au fost mai puţin active în 2024. Volumul achiziţiilor a scăzut constant în regiune din 2021, ajungând la 160 de tranzacţii comunicate în 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 2% faţă de 2023. Valoarea totală a achiziţiilor a urmat o tendinţă oscilantă în ultimul deceniu. Cele 160 de tranzacţii din 2024 au avut o valoare combinată comunicată de 5,6 miliarde de euro, cu 18% mai mică decât în 2023, dar mult mai mare decât totalul din 2022 (4,4 miliarde de euro).
În ciuda scăderii valorii anuale, există motive de optimism privind potenţialul fondurilor de private equity din ECE, sprijinit şi de finanţările prin programe ale Uniunii Europene. "Finanţările europene au creat noi oportunităţi, oferind încredere fondurilor de PE să se dezvolte", a declarat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Forvis Mazars în România. "Investitorii şi companiile au mai multă încredere atunci când un fond de investiţii a trecut printr-un proces riguros de due diligence pentru accesarea unor finanţări. Acest lucru va sprijini dezvoltarea regiunii, va întări încrederea antreprenorilor locali şi îi va ajuta să construiască afaceri mai mature."
Principalele provocări din 2025 vor fi atât politice, cât şi economice. Europa, nu doar regiunea ECE, se confruntă cu o serie de alegeri importante în lunile următoare, care ar putea duce la schimbări politice semnificative.
Dar există şi factori favorabili. Atenuarea conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu ar putea spori încrederea, în special printre cumpărătorii internaţionali. Şi, poate paradoxal, tensiunile comerciale globale ar putea chiar accelera revitalizarea producţiei în regiunea ECE.
"Toată lumea vorbeşte despre războaiele comerciale cu China. Regiunea ECE este un loc natural pentru producţie în Europa şi cel puţin o parte din aceasta se transferă înapoi în regiunea noastră.", a adăugat Garofulić.
Proiecţiile de creştere pentru regiunea ECE în anul următor sunt încă pozitive, mai mari chiar decât cele pentru Europa de Vest. Între timp, există semne că o politică monetară mai relaxată contribuie la deblocarea tranzacţiilor amânate din cauza divergenţelor asupra evaluărilor.
Alte concluzii cheie ale raportului includ:
-Hotspot-uri regionale. Polonia, Austria şi România se remarcă drept cele mai active pieţe de fuziuni şi achiziţii din regiunea ECE în 2024, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, un tipar care a rămas constant în ultimii trei ani.
În ceea ce priveşte valoarea totală comunicată a tranzacţiilor, Ungaria a ocupat prima poziţie, cu tranzacţii în valoare totală de 6,5 miliarde de euro, urmată de Polonia (5,8 miliarde de euro) şi Austria (4,9 miliarde de euro), deşi majoritatea valorii agregate a tranzacţiilor din Ungaria a fost generată de doar două tranzacţii mari.
-Sectoare de interes. Tehnologia inovativă şi activele industriale solide au fost cele mai atractive pentru investitorii externi în 2024. Sectorul tehnologic a generat cel mai mare număr de tranzacţii, ajungând la 216 tranzacţii (17% din întreaga activitate), dintre care aproape două treimi (133) au fost realizate de investitori din afara regiunii.
După sectorul tehnologic, a urmat cel industrial, cu un total de 82 de tranzacţii realizate de investitori din afara regiunii.
-Multiplii tranzacţiilor, printre cei mai scăzuţi din ultimii ani. Multiplul median EV/EBITDA pentru regiunea ECE (în toate sectoarele) a fost de 6,7x în perioada 2023/24, conform datelor Mergermarket. Acesta este comparat cu 9,4x în restul Europei, deşi diferenţa dintre aceşti multipli s-a redus în ultimii trei ani.
Interesant este că multiplul median EV/EBITDA pentru ECE a crescut în 2023/24 faţă de perioada anterioară, când era de 6,1x. În schimb, multiplul pentru restul Europei a scăzut, înregistrând o diminuare de mai mult de două puncte (2x) EBITDA faţă de 2022/23.
România îşi consolidează în continuare poziţia în Europa Centrală şi de Est (ECE), ocupând locul al treilea în topul destinaţiilor preferate pentru investiţii, demonstrând rezilienţă într-o piaţă aflată în schimbare
România nu doar că şi-a păstrat poziţia, dar continuă să se afirme ca a treia destinaţie preferată pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est. Cu 138 de tranzacţii comunicate în 2024, România a înregistrat o creştere de 6% a volumului de tranzacţii faţă de anul anterior, confirmându-şi prezenţa puternică pe piaţa regională. Deşi valoarea totală a acestora a scăzut cu 41%, ajungând la 2,4 miliarde de euro, capacitatea României de a atrage un flux substanţial de tranzacţii reflectă rezilienţa şi potenţialul său pe termen lung. În ciuda provocărilor, România rămâne un hub cheie de investiţii, atrăgând atât investitori locali, cât şi internaţionali, care continuă să vadă ţara ca o componentă esenţială a viitorului economic al regiunii ECE.
"Ultimii ani au fost foarte buni pentru România. Am câştigat vizibilitate importantă în faţa investitorilor externi şi am văzut cum companiile locale s-au dezvoltat şi maturizat. Este îmbucurător să observăm diversificarea investitorilor, mai multă iniţiativă şi deschiderea pentru noi surse de finanţare. Aceste semne confirmă că România este pe drumul cel bun şi ne dau toate motivele să fim optimişti în privinţa viitorului.", a adăugat Butucaru.
Deşi sectorul tehnologic a continuat să joace un rol important în activitatea de M&A din România anul trecut, în 2024 s-a înregistrat o schimbare semnificativă către sectorul energiei şi utilităţilor, reflectând importanţa tot mai mare a sustenabilităţii şi energiei regenerabile pentru viitorul regiunii. Energia şi utilităţile au reprezentat una din cinci tranzacţii M&A din România, multe dintre acestea fiind realizate de investitori din afara regiunii ECE, semnalând astfel un interes internaţional tot mai mare pentru acest sector.
"Cea mai mare tranzacţie din domeniul energiei şi utilităţilor din România în 2024 (şi a şasea ca mărime în regiunea ECE) a fost achiziţia unui portofoliu de active de energie regenerabilă de către compania de utilităţi de stat din Grecia, Public Power Corp, de la Evryo Power - care este deţinută de fonduri administrate de Macquarie Asset Management - pentru o valoare totală de aproximativ 700 milioane de euro. Pe de altă parte, sectorul tehnologic rămâne în topul preferinţelor, continuând să înregistreze o activitate solidă de M&A.", a menţionat Adrian Mihalcea, Director, Deal Advisory, Forvis Mazars în România.
Cu România pe cale de a atinge obiective infrastructurale şi geopolitice importante, perspectiva pentru piaţa de M&A rămâne una favorabilă. Aderarea completă la Zona Schengen, în vigoare din ianuarie 2025, va facilita semnificativ circulaţia transfrontalieră, făcând ţara şi mai atractivă pentru investitorii internaţionali. În paralel, cu aproape 800 km de autostrăzi şi drumuri expres în construcţie, România îşi întăreşte poziţia strategică în Europa Centrală şi de Est. Aceste dezvoltări nu doar că vor sprijini creşterea economică, dar vor contribui şi la crearea unui climat favorabil investiţiilor, inovaţiei şi prosperităţii.