OUG 37/2020 privind amânarea plăţii ratelor, devine aplicabilă începând cu 6 aprilie 2020. Normele de implementare ale OUG 37/2020 tocmai au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Chiar dacă ordonanţa este în vigoare şi îşi produce efectele, aceasta va ajunge în Parlament pentru a fi aprobată/modificată/respinsă, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Majoritatea parlamentară a anunţat deja că va modifica Ordonanţa Guvernului în Parlament. Cel mai probabil vom afla toate detaliile în următoarele 14 zile. Până la acel moment, OUG 37/2020 se aplică în forma actuală, după cum vom detalia în continuare.
Trebuie menţionat faptul că vineri, 03 aprilie 2020, Parlamentul a adoptat o lege de suspendare a ratelor pentru contractele de credit şi contractele de leasing, mult mai favorabilă împrumutaţilor decât cea adoptată de Guvern. Cu toate acestea, legea adoptată de Parlament a fost atacată la Curtea Constituţională şi nu se ştie dacă şi când va intra în vigoare.
Concluzionând, la acest moment doar OUG 37/2020 este aplicabilă şi vă vom prezenta, în continuare, ce condiţii aveţi de îndeplinit, cum trebuie să procedaţi şi care sunt consecinţele dacă apelaţi la amânarea plăţii ratelor în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului.
ASPECTE PRELIMINARE
- indiferent de tipul de credit, împrumutaţii care au restanţe până la data de 16 martie 2020 (data instituirii stării de urgenţă) nu pot să ceară amânarea plăţii ratelor decât dacă vor achita respectivele restanţe către bancă;
- indiferent de tipul de credit, împrumutaţii cărora li s-a declarat scadenţa anticipată a creditului sau se află în executare silită, NU beneficiază de facilitatea amânării plăţii ratelor;
- indiferent de tipul de credit, împrumutatul poate opta pentru o suspendare a plăţii ratelor între 1-9 luni. Suspendarea nu operează automat, banca urmând a analiza dacă solicitarea debitorului se încadrează pe condiţiile prevăzute în Normele de implementare ale OUG 37/2020. De asemenea, debitorul poate cere amânarea plăţii ratelor o singură dată, termenul limită (aproximativ) până la care poate face acest lucru fiind data de 15 mai 2020.
- pentru cei cu credite ipotecare / credite de nevoi garantate cu ipotecă: ratele se suspendă pe o perioadă de x luni, urmând ca perioada contractuală să se prelungească corespunzător. Dobândă acumulată în aceste x luni va fi achitată eşalonat timp de 60 de luni, imediat după reluarea plăţii ratelor. În toată această perioadă, Băncile vor primi garanţii de la stat.
- pentru cei cu credite de nevoi personale / consum (fără ipotecă): ratele se suspendă pe o perioadă de x luni, urmând ca perioada contractuală să se prelungească corespunzător. Pentru aceste tipuri de credit, suspendarea ratelor este penalizată, în sensul că formula "dobândă la dobândă" rămâne aplicabilă. Prin această măsură Guvernul şi Băncile vor să descurajeze populaţia din a apela la măsura de suspendare a plăţii ratelor.
1. Amânare rate
(mesaj trimis de Chirica Maria în data de 10.04.2020, 01:19)
Din data de 16 martie sunt in somaj,si ziua la rata era de 16 ,pot face amânare rate?
Sau mi se ia in calcul ca trebuie sa plătesc si rata din 16 ?
Multumesc astept raspuns, pe mail!