Studiu MKOR - Românii şi vacanţele de vară: bugete cu 40% mai mari faţă de 2023

A.F.
Miscellanea / 28 iunie

 Studiu MKOR - Românii şi vacanţele de vară: bugete cu 40% mai mari faţă de 2023

Într-un context în care vacanţele devin tot mai necesare pentru echilibrul emoţional şi bunăstarea generală, 3 din 4 români plănuiesc să meargă în concedii în următoarele trei luni, conform studiului MKOR "Piaţa de Turism - Vacanţa de vară 2024." Studiul, realizat prima dată în 2017, oferă perspective valoroase asupra tendinţelor şi preferinţelor de călătorie ale românilor, coform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, interesul pentru vacanţele de vară este similar cu cel din 2017, iar lunile iulie (33%) şi august (37%) rămân preferatele românilor pentru concedii. Destinaţiile locale sunt la fel de căutate precum cele internaţionale, reflectând dorinţa de a explora atât atracţiile locale, cât şi pe cele internaţionale.

Deşi 20% dintre români declară că merg în vacanţă mai rar de o dată pe an, din motive financiare, majoritatea consideră vacanţele o prioritate şi îşi planifică concediile pentru a se bucura de experienţe memorabile alături de cei dragi.

Destinaţii preferate şi criterii pentru alegerea acestora

Românii sunt conservatori în alegerea destinaţiilor de vacanţă: 6 din 10 respondenţi aleg să revină în locaţii pe care le-au mai vizitat, cu o medie de 3 vizite în aceeaşi destinaţie. Generaţiile Z şi X se remarcă printr-o tendinţă mai pronunţată de a explora noi destinaţii.

În această vară, românii vor călători atât în ţară, cât şi în străinătate. Litoralul românesc îi atrage pe aproape jumătate dintre cei care aleg să rămână în ţară (44%), mai ales Constanţa şi Mamaia.

Turismul urban este o opţiune pentru 1 din 5 respondenţi, iar zonele cu specific tradiţional, precum Bucovina şi Moldova, sunt căutate de 14% dintre români. Muntele îi atrage pe doar 10% dintre turişti.

Dintre destinaţiile internaţionale, Grecia continuă să fie este cea mai căutată (31%), urmată de Bulgaria (16%), Italia (14%) şi Turcia (13%).

Explorarea obiectivelor turistice este cel mai important criteriu în alegerea destinaţiei de vacanţă pentru 1 din 4 patru respondenţi. Topul este completat de preţ (18%), peisaj şi aerul curat (15%), şi destinaţia prietenoasă pentru copii (10%).

Perioadele alese şi compania

Lunile preferate pentru vacanţele de vară sunt iulie (33%) şi august (38%), vârful de sezon fiind concentrat în aceste perioade. Părinţii îşi planifică vacanţele în funcţie de vacanţele şcolare ale copiilor şi optează mai mult pentru începutul sau finalul verii.

Vacanţele de maxim o săptămână (4-7 zile) sunt preferate de 60% dintre respondenţi. Circuitele devin tot mai populare, 3 din 10 turişti români plănuiesc sejururi de 8-14 zile.

Majoritatea românilor călătoresc în grupuri mici: 45% vor pleca în vacanţă cu o altă persoană, iar 21% aleg să călătorească în grupuri de trei persoane.

Bugetele românilor pentru vacanţa de vară 2024

Bugetul mediu alocat pentru vacanţa de vară din acest an este de aproximativ 1.000 de euro, similar cu cel din vara lui 2017. Totuşi, 4 din 10 respondenţi estimează că vor cheltui peste această sumă pentru concediul planificat. Persoanele cu vârste cuprinse între 28-43 ani, bărbaţii şi locuitorii din zonele centrale şi vestice ale ţării tind să aloce bugete mai mari pentru vacanţă.

Ponderea celor care au alocat un buget mai mare pentru vacanţa de vară din 2024, comparativ cu anul trecut, a crescut faţă de 2017. Astfel, 43% dintre respondenţi (faţă de 32% în 2017) estimează o creştere a bugetului faţă de anul trecut, cu o medie a creşterii de 40%.

"Studiul MKOR evidenţiază preferinţele şi tendinţele românilor pentru vacanţele de vară din 2024. În planificarea sejurului, românii caută un echilibru între experienţe culturale, relaxare şi considerente practice precum bugetul. Sunt dispuşi să se rupă din rutina zilnică pentru cel puţin o săptămână, pe care să o petreacă în compania familiei sau a unui grup restrâns de persoane în locaţii familiare.

Mă bucur să văd că există această tendinţă de a prioritiza momentele de relaxare şi de a investi în ele, ceea ce sugerează că vacanţele nu mai sunt un lux, ci o necesitate pentru bunăstarea noastră emoţională şi fizică", a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Studiul complet se regăseşte aici: - https://mkor.ro/studii/studiu-mkor-piata-de-turism-2024/

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb