Compania Deltamed, cel mai mare producător din Europa de Est pe segmentul de vehicule pentru intervenţii speciale, a proiectat, asamblat şi livrat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 12 ambulanţe destinate transportului nou-născuţilor aflaţi în stare critică, în cadrul proiectului cu fonduri europene "Viziune 2020", derulat de IGSU, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Beneficiarii sunt unităţile pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele cu populaţie numeroasă şi centre medicale puternice: Iaşi, Prahova, Constanţa, Dolj, Cluj, Sibiu, Braşov, Mureş, Timiş şi Bihor. Alte două ambulanţe neonatale vor fi alocate pentru zona Bucureşti - Ilfov.
Ambulanţele au fost achiziţionate de IGSU, în urma unei licitaţii cu mai mulţi concurenţi, la un preţ de 746.855 de lei, fără TVA, fiecare unitate. Proiectul "Viziune 2020", finanţat din fonduri europene, are ca termen de finalizare luna octombrie 2022 şi prevede livrarea unui număr de minim 10 şi maxim 20 de ambulanţe neonatale către IGSU.
Ambulanţele Deltamed sunt dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie adaptate, care alcătuiesc o unitate de Terapie Intensivă special concepută pentru transportarea nou-născuţilor aflaţi în stare critică spre spitalul unde urmează să fie trataţi. Aparatura va monitoriza permanent starea micuţului pacient şi poate transmite în timp real datele către spital, pentru ca medicii să fie deja pregătiţi pentru o eventuală intervenţie, în momentul preluării nou-născutului.
"Dotarea şi amplasarea echipamentelor au fost proiectate de echipa Deltamed astfel încât să permită echipei medicale să monitorizeze pacientul ca şi când acesta ar fi internat într-o secţie de terapie intensivă neonatală. Autospeciala include o zonă încălzită cu radiaţii infraroşii amenajată pentru executarea unor manevre medicale la care ar putea fi nevoită să apeleze echipa înalt specializată ce însoţeşte transferul nou-născutului", a declarat Dan Oşan, şeful departamentului de proiectare al companiei Deltamed.
Echipamentele din dotarea Ambulanţelor neonatale livrate de compania Deltamed, cele mai moderne existente în prezent la noi în ţară includ:
• Incubator NITE produs de compania Mediprema, Franţa
• Ventilator Eve Neo achiziţionat de la compania Mediprema si produs de compania Fritz Stephan GmbH, Germania
• Injectomat Space produs de B.Braun Melsungen AG, Germania
• Defribrilator Corpuls3, producator - GS Elektromedizinische Geräte G. Stemple GmbH.
Potrivit sursei citate, incubatorul este montat pe targă, iar toată aparatură poate fi alimentată şi printr-un sistem autonom, cu baterie, astfel încât echipamentele vitale pentru bebeluş să funcţioneze şi în intervalul în care acesta este transferat din ambulanţă în spital, elicopter etc.
Ambulanţele sunt construite pe o structură Volkswagen Crafter, cu o suspensie pneumatică al cărui modul de control conţine un microprocesor cu software instalat, pentru a garanta transportul în deplin confort al nou-născutului. Ambulanţele livrate sunt de tip C şi permit deplasarea unei echipe complexe formate din: medic neonatolog, anestezist reanimator cu pregătire specifică în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapia intensivă a nou-născutului aflat în stare critică, asistent medical cu pregătire specifică în îngrijirea nou-născutului şi un conducător auto sau ambulanţier care a absolvit un curs de prim ajutor calificat.
Cu o vastă experienţă în domeniu, Deltamed a mai furnizat ambulanţe neonatale pentru şapte judeţe, în cadrul unor proiecte derulate de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, anul trecut, compania a exportat o ambulanţă de acest tip în Bulgaria.
Ambulanţele neonatale, de maximă necesitate pentru sistemul românesc de sănătate:
- Rata mortalităţii infantile a coborât semnificativ în ultimii ani, după ce România a condus timp de decenii în clasamentul european referitor la acest indicator de sănătate ce reflectă modul în care o ţară îşi tratează viitorul.
- Conform celor mai recente date ale Institului Naţional de Statistică (INS), din februarie 2022, rata mortalităţii infantile în România a fost de 5,6 la 1.000 de copii născuţi vii, în 2020. În cifre absolute, aceasta înseamnă că 1.104 copii sub un an au decedat în 2020, în România, din diferite cauze. Cu toate acestea, ţara noastră încă figurează printre statele cu mortalitate infantilă ridicată.