AAC: "Aşteptăm decizia Consiliului AGRIFISH legată de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT"

S.B.
Miscellanea / 9 decembrie 2023

AAC: "Aşteptăm decizia Consiliului AGRIFISH legată de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT"

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare anunţă, într-un comunicat de presă, că aşteaptă decizia Consiliului AGRIFISH, din 11 decembrie 2023, de la Bruxelles, legată de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT (new genomic techniques).

"Constatăm, cu îngrijorare, că în spaţiul public, autohton sau comunitar, se vehiculează o serie informaţii inexacte despre cum se raportează mediul asociativ agricol naţional pe acest subiect dar şi despre poziţia României, în rândul celorlalte state-membre.

Pentru o corectă informare a comunităţii fermierilor, a consumatorilor, a jurnaliştilor interesaţi de sectorul agroalimentar, dar şi a reprezentanţilor politici de la nivel naţional şi european, facem următoarele precizări:

1.Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), singura structură cu reprezentativitate la nivel naţional şi european în mediul asociativ agricol, membru COPA-COGECA din partea României, susţine implementarea celor mai noi progrese ale ştiinţei. Apreciem că, în condiţii legale clare, NGT ar putea reprezenta, din punct de vedere tehnologic, o oportunitate pentru fermierii români.

2.Dezbaterile, în acest moment, nu sunt, însă, pe chestiuni ştiinţifice aşa cum eronat au încercat să transmită unele grupuri de interese. Discuţia, în acest moment, este legată de chestiuni juridice şi comerciale. AAC consideră că este nevoie, în continuare, de consultări suplimentare pentru a lămuri, complet, toate semnele de întrebare legate de actuala propunere de regulament a Comisiei Europene, în ultima formulă de text. Suntem pentru ştiinţă dar nu în condiţii discutabile din punct de vedere legal. Nu dorim ca fermierii români să devină, în următorii ani, victimele unor dispute comerciale sau juridice care să le afecteze activitatea. Măsurăm, acum, de zece ori şi tăiem o singură dată.

3.AAC apreciază pozitiv modul în care, până acum, România, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reprezentat interesele fermierilor în Consiliul AGRIFISH, în dosarul NGT. România susţine noile tehnici genomice, nu a existat niciodată opţiunea să se opună, doar că există o serie de chestiuni ce trebuie clarificate şi o serie de condiţii ce trebuie să fie îndeplinite. Considerăm că, odată ce aceste condiţii vor fi tranşate, România poate susţine, şi cu sprijinul AAC, o nouă formă de regulament a Comisiei Europene pe această temă.

4.Dosarul NGT este privit diferit în ţările europene, nu există o viziune unică. Poziţia actuală a României nu este singulară. State precum Franţa, Croaţia, Slovenia, Malta sau Grecia susţin, de asemenea, cu rezerve şi condiţii, actuala propunere a Comisiei. Iar state precum Polonia sunt chiar sceptice cu privire la modul în care se doreşte, la nivel european, legiferarea noilor tehnici genomice.

5.AAC regretă modul în care unele grupuri de interese au ales să facă campanie pe acest subiect. Nu suntem "duşmani ai ştiinţei", nu ne opunem progresului tehnologic şi nu suntem deloc anti-europeni. Dimpotrivă. A te lupta până la capăt pentru interesele legitime ale fermierilor români, a milita pentru lămurirea tuturor aspectelor care ar putea afecta, în viitor, agricultura naţională, reprezintă, cu adevărat, spiritul european al democraţiei, al dezbaterii oneste, al responsabilităţii faţă de cei pe care îi reprezinţi. Încercările de intimidare şi minciunile trebuie să dispară din dezbaterea publică a dosarului NGT. Vom continua să îi reprezentăm, aşa cum trebuie, pe fermieri români, în ciuda tuturor acestor încercări de manipulare!" se arată în comunicatul AAC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb