ACCA şi CAFR clarifică schimbările aduse de noua Directivă privind Raportarea Corporativă Durabilă

F.D.
Miscellanea / 3 aprilie

ACCA şi CAFR clarifică schimbările aduse de noua Directivă privind Raportarea Corporativă Durabilă

ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants), asociaţie internaţională în domeniul financiar-contabil, şi CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România) au organizat recent evenimentul "Durabilitate: Educaţie, Raportare, Asigurare", având obiectivul comun de a-şi sprijini membrii şi alţi profesionişti interesaţi, să se adapteze şi să se pregătească pentru schimbările aduse de Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD). Profesioniştii din domeniul contabil şi de audit vor avea un rol cheie în implementarea CSRD, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

La eveniment au fost prezenţi vorbitori locali şi internaţional de nivel înalt, printre care: Hilde Blomme - Director Executiv Adjunct Accountancy Europe, Georgiana Oana Stănilă, Preşedinte ASPAAS, Andreia Stanciu - Director ACCA Europa de Sud şi Adrian Popescu - Preşedinte CAFR.

Participanţii au dezbătut probleme de actualitate cum ar fi contextul general privind durabilitatea la nivel internaţional şi impactul pe care schimbările legislative recente îl vor aduce în materie de educaţie şi dezvoltare profesională pentru profesiile contabilă şi de audit.

"Concret, Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD) este importantă pentru că raportarea folosind regulile din noile Standarde Europene de Raportare a Durabilităţii (ESRS), va deveni în curând obligatorie pentru numeroase companii din UE, dar şi pentru cele din afara UE, care îşi desfăşoară o parte semnificativă a operaţiunilor în spaţiul european", explică Andreia Stanciu, Director ACCA Europa de Sud. "De asemenea, de această raportare vor avea nevoie inclusiv IMM-urile care au relaţii de business cu clienţi mai mari, pentru a păstra această colaborare", adaugă Andreia Stanciu.

"Directiva CSRD aduce modificări semnificative atât pentru companiile care vor trebui să întocmească rapoarte de sustenabilitate, cât şi pentru auditorii financiari care vor trebui să auditeze aceste raportări.

Este din ce în ce mai evident că integrarea conceptelor de raportare a sustenabilităţii şi responsabilitate socială în practicile profesionale este esenţială nu doar pentru succesul companiilor, ci pentru societate în integralitatea sa. Efectul va fi unul circular: protejăm mediul înconjurător - susţinem comunităţile şi, de fapt, - susţinem economia", a precizat Adrian Popescu, preşedintele CAFR.

Standardele ESRS vor avea implementarea complexă, similară cu a standardelor contabile IFRS existente, de aceea va fi nevoie de multe intervenţii legislative la nivelul Uniunii Europene pentru ca acestea să intre în vigoare pe deplin. Impactul noii Directive este unul de amploare, ţinând cont de faptul că numărul de companii care trebuie să utilizeze ESRS pe teritoriul UE este mai ridicat, comparativ cu numărul de companii care au obligaţia legală de a folosi IFRS. În afara modificărilor legislative, vor fi necesare : revizuirea programei de studiu pentru studenţi, sesiuni de training pentru profesioniştii existenţi din domeniul contabil şi al auditului, precum şi schimbări punctuale la nivelul companiilor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb