Achiziţia masivă de vaccinuri Covid-19 în UE pune sub semnul întrebării transparenţa şi monopolul Pfizer

A.F.
Internaţional / 25 mai 2023

Achiziţia masivă de vaccinuri Covid-19 în UE pune sub semnul întrebării transparenţa şi monopolul Pfizer

Potrivit unor cercetări realizate de Financial Times (FT) şi Reuters, s-a constatat că prea multe doze de vaccin Covid-19 au fost achiziţionate într-un mod destul de nejustificat şi că milioane de doze ar trebui să fie fie stocate, fie distruse,iar mai multe state membre ale Uniunii Europene refuză să accepte şi să plătească cantităţile exagerate şi au solicitat renegocierea contractelor, coform hungary.postsen.com.

Pentru a rezolva această dilemă, Comisia Europeană propune acum anularea celor 220 de milioane de doze Pfizer comandate iniţial şi plata unei "taxe de anulare" în valoare de 2,2 miliarde de euro, iar statele membre ale UE ar urma să plătească jumătate din preţ, aproximativ zece euro, pentru fiecare doză anulată, precizează sursa.

În schimb, Pfizer ar putea primi şi noi comenzi în valoare de aproximativ 5 miliarde de eur şi constă într-o nouă comandă de 280 de milioane de doze, care vor fi adaptate pentru viitoarele versiuni ale virusului Covid,iar un astfel de acord, potrivit hungary.postsen.com, va consolida monopolul Pfizer în cadrul Uniunii Europene şi ar putea determina excluderea companiilor farmaceutice precum Moderna, Novavax şi Sanofi de pe piaţă.

În mai 2021, Comisia Europeană a încheiat cel mai mare contract din istoria industriei farmaceutice, în cadrul primei etape, s-a decis achiziţionarea unui total de 600 de milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021; a urmat apoi comanda din luna mai pentru alte 900 de milioane de doze, cu o opţiune suplimentară de 900 de milioane de doze, care, din fericire, nu a fost exercitat, menţionează sursa. Aceasta a reprezentat cel mai mare contract pentru vaccinurile Covid în cadrul UE şi, cu un volum estimat la 35 de miliarde de euro, cel mai mare contract de achiziţii încheiat vreodată de Comisie cu un singur jucător de pe piaţă, potrivit hungary.postsen.com.

În cadrul celui de-al treilea contract Pfizer, nu doar volumul de achiziţie a crescut cu 25%, ci şi preţul, trecând de la 15,50 euro la 19,50 euro pe doză, acest mega-contract este, de asemenea, unic întrucât preţul pe unitate nu a scăzut odată cu creşterea cantităţii achiziţionate, ci a crescut. Sonneborn numeşte acest mecanism ingenios "efectul Leyen", conform sursei.

Preşedinta Comisiei Europene rămâne tăcută, precizează hungary.postsen.com, în faţa acestor acuzaţii,iar Ursula Von der Leyen a reuşit aparent să ocolească protocolul conform căruia ar trebui încheiat un tratat oficial al UE. Cu toate că Ursula Von der Leyen declară în mod constant angajamentul lor faţă de transparenţă, de doi ani refuză să facă publice contractele încheiate.

Prin urmare, dacă preşedintele Comisiei doreşte cu adevărat să "sporească" transparenţa, democraţia şi apropierea de cetăţeni, aşa cum a afirmat în discursul său de inaugurare, nu există nimic care să îl împiedice să facă acest lucru, menţionează sursa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Trebuia arestata Ursula de mult.

    Daca justitia europeana nu ar judeca cu dubla masura (pe model Codrutza), s-ar face lumina in acest caz care este o sfidare la adresa cetateanului european.  

    1. ce lumina mai vrei , trebuiau bani pentru razboi

      corect, Codruta Lulutza, catel fara dinti !

    bourla si ursula ar trebui biciuiti in public ca in Iran pana sare carnea de pe ei si zboara jeturi de sange din ei ca in filmele de groaza gore!

    ... si tot nu ar plati integral pentru FURTUL IMENS FACUT LA NIVELUL UE si nici pe departe nu ar fi de ajuns pentru GENOCIDUL GENERAL la adresa credulilor in stiinta care au bagat toxinele din serul anti-covid in ei !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb