Afacerile cu statul, hobby-ul viitorilor miniştri

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2019

Ramona Mănescu şi Nicolae Moga

Ramona Mănescu şi Nicolae Moga

Ramona Mănescu şi Nicolae Moga reprezintă opţiunile premierului Viorica Dăncilă pentru ocuparea funcţiilor de ministru de externe, respectiv de interne. Pentru majoritatea cetăţenilor, cei doi sunt nişte iluştri necunoscuţi, dar pentru cei interesaţi de politică alegerea celor doi nu este deloc întâmplătoare.

Ambele propuneri pentru înlocuirea miniştrilor remaniaţi - Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan - fac parte din categoria polticienilor care şi-au constituit averea pe baza contractelor cu statul sau autorităţile publice judeţene sau locale, adică pe banii bugetului public alcătuit din taxele şi impozitele plătite de simplii cetăţeni.

Ramona Mănescu (47 de ani), propunerea ALDE pentru Ministerul de Externe, a fost aleasă europarlamentar PNL pe vremea când partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu, în 2007, 2009 şi 2014. A fost şi ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta între 2013 şi 2014. A preluat portofoliul de la Relu Fenechiu, care fusese condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie. În urmă cu doi ani a plecat din PNL şi a trecut la formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE.

Ramona Mănescu este căsătorită cu Rareş Mănescu, fostul primar al Sectorului 6 din Bucureşti, care este considerat membru al grupului de la Monaco, alături de Dragoş Dobrescu, Puiu Popoviciu, Bebe Ionescu, Adriean Videanu, Radu Dimofte şi alţii.

Platforma de investigaţii media Riseproject a publicat mai multe anchete de presă privind averea şi afacerile familiei Mănescu de la achiziţii de drepturi litigioase asupra unor terenuri din Capitală, la firme abonate la contracte cu Primăria Sectorului 6 pentru renovări de şcoli şi centre de asistenţă socială. Ramona Mănescu a avut inadvertenţe în declaraţia sa de avere. Ea a fost atacată, în Belgia, în timp ce se afla la volanul unui Porsche Cayenne, autoturism în valoare de 125.000 de euro, pe care nu îl avea trecut în declaraţia de avere. Incidentul a avut loc, conform presei belgiene, în 20 octombrie 2010, în localitatea Tervuren, un satelit al capitalei Bruxelles.

În perioada anilor 2007-2010 (când a avut loc incidentul), în calitate de deputat european, Ramona Mănescu a câştigat aproape 200.000 de euro. Numai că, în aceeaşi perioadă, în garajul ei au mai intrat un Volvo, un Ford, un Audi şi un scuter marca Aprilia. Tot atunci, Mănescu şi-a cumpărat şi o locuinţă de vacanţă. Un apartament cu trei camere, la baza pârtiei din Predeal, pentru care a plătit 45.500 de euro.

Autovehiculele enumerate mai sus şi apartamentul din Predeal au fost înscrise în declaraţia de avere de la acea vreme. Dar Porsche-ul Cayenne, care i-a fost luat, cu forţa, de indivizii care au tâlhărit-o în Tervuren, nu a fost înscris în declaraţia de avere. Bolidul de 125.000 de euro nu apare în niciuna dintre declaraţiile de avere depuse în anii respectivi.

În plus, ea a locuit în Belgia într-o vilă de un milion de euro şi avea firme pe care, de asemenea, nu le-a trecut în declaraţiile de interese.

Cei de la Rise Project, mai arată că soţii Ramona şi Rareş Mănescu, împreună cu primarul Cristian Poteraş, au conceput o firmă care să paraziteze bugetul Sectorului 6, imediat ce au dobândit controlul asupra adminis-traţiei din această parte a Bucureştiului. Timp de zece ani, firma lor a drenat de la bugetul local cel puţin 57 de milioane de lei.

Banii au venit de la Administraţia Şcolilor Sector 6 şi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 - structuri aflate în subordinea Primăriei Sectorului 6.

Compania a tocat resursele Sectorului 6, în ambele mandate ale lui Poteraş (2004-2012), cât şi în mandatul imediat următor, al lui Rareş Mănescu (2012-2016).

În contul celor 57 de milioane de lei, firma a reamenajat licee, terenuri de sport, creşe, aşezăminte pentru persoanele cu boli mintale, azile pentru bătrâni, şcoli pentru copiii surdo-muţi, sedii administrative etc.

La fel se prezintă situaţia şi în cazul senatorului Nicolae Moga, fost apropiat al cuplului Mazăre-Constantines-cu, care timp de 15 ani au spoliat bugetul judeţului Constanţa.

Senatorul PSD Nicolae Moga deţine, conform declaraţiei de avere, un teren intravilan în suprafaţă de 4608 mp situat în Mamaia Sat-Năvodari, 2,5 ha de teren extravilan în comuna Adamclisi şi două case de vacanţă în Mamaia-Sat. Ce nu este menţionat în declaraţia lui Moga, în privinţa intereselor, sunt bunurile pe care senatorul PSD le deţine prin intermediul societăţii Tracon Brăila, unde are 62373 de acţiuni. Societatea respectivă deţine complexul turistic Arena Regio, situat între staţiunea Mamaia şi Năvodari, pe care senatorul Nicolae Moga îl împarte cu Mihai Manea, fost prefect al judeţului Brăila.

Frima Tracon a fost abonată la lucrările publice efectuate în judeţul Constanţa, în perioada 2008-2012, de diferite primării din mediul rural controlate de PSD. Printre lucrările la care a participat, în calitate de subcontractor, firma Tracon, făcute pe bani publici, se numără reabilitarea plajelor şi digurilor din municipiul Constanţa, reabilitarea repetată a unor drumuri judeţene şi comunale, printre care se numără şi cel dintre localităţile Cernavodă şi Ion Corvin, precum şi cele din zonele Ostrov şi Dumbrăveni.

Mai mult, firma Tracon gestionează groapa de gunoi de la marginea oraşului Ovidiu, unde sunt depozitate deşeurile colectate de o altă firmă apropiată social-democraţilor de la ţărm de mare - SC Polaris M Holding, din conducerea căreia face parte Eduard Martin, fost deputat din partea PSD Constanţa.

Putem afirma că Nicolae Moga şi Mihai Manea, prin intermediul firmei Tracon, sunt un fel de moguli ai gunoa-ielor, atât timp cât societatea în cadrul căreia îşi împart acţiunile, mai gestionează o groapă de deşeuri şi în judeţul Brăila.

Practic, o parte din tariful plătit de cetăţenii judeţelor Constanţa şi Brăila şi din banii autorităţilor şi instituţiilor publice locale la taxa de habitat este alcătuit şi din taxa de depozitare a deşeurilor încasată de gropile de gunoi ges-tionate de societatea Tracon.

În privinţa domeniului imobiliar deţinut de senatorul Nicolae Moga, adăugăm casa de vacanţă din localitatea constănţeană Brebeni, terenul aferent unde senatorul a amenajat o pârtie de schi, imobile care sunt trecute pe numele fiului său, dar care, în realitate, aparţin proaspătului nominalizat pentru funcţia de ministru de interne.

Ar mai fi de adăugat că senatorul Nicolae Moga i-a cerut şefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, colegul său de partid Horia Constantinescu, să nu mai prezinte în presă neregulile constatate la agenţii economici de pe litoral, deoarece acest lucru este în deserviciul turismului. El l-a avertizat pe Constantinescu să nu se transforme într-un comisar Cattani, ca să nu aibă soarta eroului din serialul Caracatiţa, care a murit împuşcat de Mafie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb