Iranul a început să alimenteze noi centrifuge care urmează să-i permită o "creştere puternică" a ritmului producţiei de uraniu puternic îmbogăţit, arată Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), potrivit news.ro.
Această schimbare la instalaţia de la Fordo urmează aă aibă ca efect o "creştere în mod semnificativ a nivelului producţiei de uraniu îmbogăţit până la (un nivel de) 60%, scrie în acest raport AIEA.
Acest nivel, calculat pe lună, ar putea să fie multiplicat de peste şapte ori faţă de cele 4,7 kilograme de uraniu atinse "în perioada raportului precedent", notează AIEA.
AIEA cere Iranului să-i prezinte "de mare urgenţă" asigurări "credibile din punct de vedere tehnic" care să arate că "instalaţia nu este folosită" cu scopul de a "produce uraniu la un nivel de îmbogăţire superior celui declarat" şi că "nu există o deturnare de materii nucleare declarate".
În noiembrie, Iranul a anunţat punerea în funcţiune a unor "noi centrifuge avansate", ca represalii faţă de adoptarea unei rezoluţii critice de către AIEA, la Viena, care condamnă lipsa cooperării Teheranului cu privire la activităţile nuclare iraniene.
Centrigugele sunt nişte maşini care îmbogăţesc uraniul transformat în gaz, pe care-l învârt la viteze foarte mari, care permite creşterea proprţiei materiei fisibile izotope (U-235) în vederea a diverse utilizări.
Noile puneri în funcţiune ale Iranului urmează să permită "creşterea în mod considerabil a capacităţii de îmbogăţire" a uraniului, anunţa atunci la televiziunea de stat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Behrouz Kamalvandi.
Teheranul apără un drept nuclear în scopuri civile, în vederea producerii de energie, însă neagă că vrea să se doteze cu o bombă atomică, lucru de care este suspectat de către Occident.
Tratatul Neproliferării armamentului nuclear (TNP) obligă statele semnatare să-şi declare şi să-şi plaseze materiile nucleare sub controlul AIEA.