Al Qaeda ameninţă că războiul este departe de a se fi încheiat, după ce Administraţia Biden a demarat retragerea trupelor din Afganistan

J.P.
Internaţional / 30 aprilie 2021

Al Qaeda ameninţă că războiul este departe de a se fi încheiat, după ce Administraţia Biden a demarat retragerea trupelor din Afganistan

Se împlinesc 10 ani în acest weekend de când Osama Bin Laden,cel care a pus a cale atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, a fost ucis de americani în cadrul unei operaţiuni derulate de trupele speciale Seal Team 6. Numele său şi al reţelei sale teroriste Al Qaeda a ajuns să definescă o nouă eră, declanşând cel mai lung război al Americii împotriva terorii. Războiul SUA este pe cale de a fi încheiat după ce preşedintele Joe Biden a anunţat retragerea trupelor din Afganistan până la a 20 a comemorare a atacurilor. Trupele aliaţilor NATO vor fi şi ele retrase. Însă Al Qaeda ameninţă că războiul este departe de a fi încheiat, relatează Hotnews.

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, acordat prin intermediari, un oficial al Qaeda a spus că "războiul împotriva SUA va continua pe alte fronturi în cazul în care americanii nu se retrag din întreaga lume islamică".

În trecut, notează CNN, oficali ai grupării teroriste au răspuns foarte rar întrebărilor, optând în schimb să se ascundă în spatele mesajelor de propagandă, evitând astfel orice tentativă de a fi chestionaţi. Nu este încă clar de ce au ale să vorbească acum.

Expertul în probleme de terorism Paul Cruickshank, redactor-şef al publicaţiei de specialitate Sentinel -West Point's CTC, a analizat răspunsurile oferite CNN şi a ajuns la concluzia că liderii organizaţiei s-ar putea simţi încurajaţi de decizia Administraţiei Biden de a se retrage din Afganistan, dar, în acelaşi timp, ar putea încerca să distragă atenţia de la pierderile majore pe care le-au înregistrat în ultimul timp.

În răspunsul acordat CNN, un purtător de cuvânt al organizaţiei le-a mulţumit talibanilor din Afganistan pentru că au ţinut vie lupta împotriva Americii şi "au oferit protecţie camarazilor de arme, mulţi dintre jihadişti luptând cu succes pe fronturile războiului în diferite zone ale lumii islamice pentru mult timp".

Contactaţi în legătură cu retragerea trupelor din Afganistan, reprezentanţi Al Qaeda au sugerat că talibanii nu ar fi tocmai oneşti cu Administraţia Biden, iar retragerea trupelor s-ar putea baza pe o "farsă".

CNN a contactat şi partea talibanilor pentru a comenta cu privire la relaţia pe care o are cu Al Qaeda, însă aceasta a refuzat să răspundă.

Un alt expert citat de CNN, Peter Bergen, autor al mai multor cărţi despre Osama Bin Laden, ssusţine că versiunea oferită de comentariile al Qaeda pare autentică şi confirmă ceea ce ONU atrăgea atenţia de ceva vreme: Talibanii s-au consultat regulat cu al Qaeda pe durata negocierilor cu SUA, dând asigurări că vor "onora legăturile lor istorice" cu gruparea teroristă.

Pe de altă parte, în răspunsurile acordate CNN al Qaeda a pretins că nici nu este interesată să folosească Afgansitanul pentru lansarea unor viitoare operaţiuni, fiindcă nu mai are nevoie să o facă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb