Schimbarea liniilor în principalele partide după alegerile prezidenţiale reprezintă principala miză politică a anului 2015. În primăvara acestui an se vor lămuri în mare măsură lucrurile în ceea ce priveşte situaţia internă din PSD, PNL, PMP, PC, UDMR şi vor fi definitivate strategiile pentru alegerile de anul viitor, locale şi parlamentare.
Alegerile interne depind însă foarte mult şi de factorii externi, care pot da foarte uşor peste cap toate socotelile. În luna martie este programat Congresul PSD, ocazie cu care va fi aleasă noua conducere a partidului. Dacă Victor Ponta va reuşi să se menţină la guvernare până la această dată are şanse foarte mari să fie reales în funcţia de preşedinte al PSD. Dacă însă opoziţia în frunte cu PNL va convinge suficient de mulţi parlamentari aflaţi acum de partea puterii să voteze o moţiune de cenzură care să ducă la căderea Guvernului Ponta, cu totul altfel vor sta lucrurile la Congres. În condiţiile în care doi dintre politicienii care şi-au manifestat intenţia să conducă partidul, Mircea Geoană şi Dan Şova, au fost traşi pe linie moartă sunt puţin cei care doresc să-şi mai facă publice intenţiile şi se orientează în funcţie de derularea evenimentelor. Chiar şi dacă va rămâne premier, Victor Ponta va avea parte de un Congres "greu" în care vor ieşi la suprafaţă toate nemulţumirile legate de pierderea alegerilor prezidenţiale.
Tot în martie sunt programate alegeri şi în cadrul Partidului Mişcarea Populară. Scorul de la prezidenţiale a nemulţumit pe mulţi dintre membrii PMP, în acest moment Elena Udrea fiind uşor izolată în fruntea acestei formaţiuni. Totul se poate schimba dacă fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu va decide să intre în partid sau nu. O eventuală decizie a acestuia de a pune bazele unui nou partid ar putea zdruncina serios PMP şi ar reprezenta un "vot de neîncredere" pentru Elena Udrea.
În Partidul Conservator lucrurile sunt şi mai complicate. Actualul preşedinte al PC, ministrul Daniel Constantin, şi-a pierdut complet susţinerea fondatorului acestei formaţiuni şi chiar dacă se află în puşcărie, Dan Voiculescu are în continuare o influenţă puternică . Mesajul dat de Voiculescu la începutul anului este clar în ceea ce priveşte relaţia cu Constantin. Fondatorul PC a scris pe blogul său: "Anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecaţi de Dumnezeu, dar şi de justiţie". Reacţia lui Daniel Constantin a fost una defensivă susţinând că "din dorinţa de a fi cât mai discret în polemică" nu va interpreta aceste "remarci subiective". Ministrul Agriculturii a ţinut să precizeze din poziţia pe care o ocupă, dar şi ca simplu cetăţean trebuie să respecte legile şi deciziile justiţiei, chiar dacă ele afectează un om faţă de care a fost apropiat.
Într-o intervenţie la un post de radio, Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta a criticat decizia UDMR de a ieşi de la guvernare şi a vorbit de o reconstrucţie a partidului: " UDMR-ul a scăzut în ultimii ani constant ca număr de voturi, Kelemen Hunor a luat cel mai mic număr de voturi al candidaţilor UDMR, care au candidat vreodată la Preşedinţia României, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul European, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul României. Deci UDMR-ul trebuie să găsească mijloacele de a se apropia de comunitatea maghiară de care s-a depărtat foarte mult în ultimii doi-trei ani. Liderii UDMR vor încerca să reconstruiască UDMR-ul".
În ciuda tuturor aparenţelor, nici în noul PNL lucrurile nu sunt tocmai simple, chiar dacă ultimele alegeri au dat câştig de cauză acestei formaţiuni, alianţă politică la vremea respectivă. Ieri au avut loc primele discuţii din acest an ale echipelor de negociere PNL-PDL. A fost discutată continuarea procesului de fuziune, strategia politică a începutului de an şi felul în care PNL şi PDL îşi vor împărţi funcţiile în noul partid. De asemenea a fost pregătită şi prima reuniune a Biroului Politic Naţional al noului PNL şi a Consiliului Naţional.
1. Ce se intampla in PNL conteaza.
(mesaj trimis de Theodor în data de 06.01.2015, 09:55)
Daca acolo nu se va intampla nimic,2015 este un an pierdut.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 06.01.2015, 16:50)
Conteaza ce va face Justitia. Daca Justitia nu-si face datoria, si nu curata partidele, toate, dar mai ale PDL, de toate pedeleprele, nu numai 2015 va fi un an pierdut.
Toti asa numitii baroni mafioti, de fapt niste neica-nimeni, trebuie sa dispara de pe scena politica.
Avem nevoie de o politica curata.