Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, discuţii cu reprezentanţi ai principalelor partide politice europene

F.D.
Miscellanea / 19 aprilie

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, discuţii cu reprezentanţi ai principalelor partide politice europene

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Preşedinţiilor, Prezidiilor COGECA şi COPA, desfăşurate la Bruxelles, în zilele de 17-19 Aprilie, în format fizic de către, Marius Mihai MICU - PRO AGRO, Florentin BERCU - UNCSV, Radu MIHAILOV Cooperativa Agricolă BIO TOP ROM NIA şi Andrei HERŢA Cooperativa Agricolă DUNĂRE BRATEŞ PRUT. Invitaţi la şedinta comună Copa-Cogeca au fost europarlamentarii: Herbert DORFMANN (IT) Coordonator COM AGRI - EPP, Juozas OLEKAS (LT), Membru COM AGRI - SSD, Philippe LAMBERTS (BE), Membru COM AGRI - Verzii/EFA, Dacian CIOLOŞ (RO), Membru COM AGRI - RENEW EUROPE, Jeremy DECERCLE (FR), Membru COM TRADE - RENEW EUROPE, şi Ana ZALEWSKA (PO), Coordonator COM ENVI - ECR, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Principalele discuţii au fost pe viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului agricol, măsuri pe termen scurt şi priorităţi pentru mandatul viitor.

În cadrul reuniunii Preşedinţiilor, COGECA Praesidium, COPA Praesidium, a şedinţei comune a COPA şi COGECA, delegaţia română a dezbătut şi intervenit, pe cele mai recente poziţii ale COPA-COGECA privitoare la: Impactul şi efectele importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina, ce soluţii imediate se impun, pachetul pentru simplificarea PAC şi restaurarea naturii.

Christiane LAMBERT Preşedinta COPA a afirmat: "Bugetul PAC trebuie să fie în concordanţă cu prioritatea asigurării securităţii alimentare şi hrănirii populaţiei de 2-3 ori pe zi. Suntem îngrijoraţi că ne deschidem porţile către produse care nu respectă aceleaşi standarde. Avem nevoie de studii fezabilitate, studii ştiinţifice şi analize de impact economic, social şi de mediu, înainte de a lua măsuri. Solicităm ca următorul Comisar Agricultură să fie puternic şi să aibă poziţia de Vicepreşedinte al Comisiei Europene. Am suferit ca agricultori atât de factori externi dar şi că nu am fost ascultaţi şi nu s-a ţinut cont de propunerile noastre.

Vom vota cu înţelepciune, pentru Europa la următoarele alegeri. Nu dorim o închidere a ţărilor în sine. Dorim ca agricultorii să se regăsească în propunerile partidelor şi să aleagă reprezentanţi constructivi şi susţinători ai sectorul agroalimentar şi securităţii alimentare europene".

Delegaţia română a avut următoarele intervenţii în ordinea cronologică a întâlnirilor:

Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV- AAC şi Vicepreşedinte COGECA a spus: "Simplificarea politicii agricole şi reducerea împovărării administrative sunt extrem de importante pentru fermieri şi cooperativele agricole din Romania. Aceasta este chiar mai adevărat în contextul dificil în care fermierii şi cooperativele agricole s-au aflat în ultimii ani. Sentimentul de a fi lăsaţi în urmă i-a determinat recent pe mulţi dintre ei să iasă în stradă. Fermierii şi Cooperativele au nevoie de mai mult spaţiu şi stabilitate, predictibilitate, mai puţină birocraţie, profitabilitate, comerţ în măsuri de reciprocitate, cu respectarea unor standarde şi de către produsele importate, pentru a putea fi sustenabili. Avem nevoie de un pact al fermierilor, pact al competitivităţii.

Fermierii şi producătorii europeni nu trebuie lăsaţi să poarte o povară disproporţionată a consecinţelor acestei liberalizări comerciale a produselor din Ucraina şi sunt necesare mai multe acţiuni concrete, decât până în prezent.

Vă rugăm să ne spuneţi viziunea partidelor politice pe care le reprezentaţi referitor la:

Susţinerea aderării UCRAINEI după ce îşi va îndepli obligaţiile pe toate capitolele, sectoarele.

Care sunt demersurile pentru care le întreprindeţi dvs personal şi grupul politic din care proveniţi pentru ca bugetul viitoarei PAC 2028-2034 să fie în concordanţă cu nevoile de minimum 1% din PIB-ul UE + suplimentare daca va fi cazul şi de aderarea Ucrainei.

Care sunt demersurile efectuate de dvs şi partidul care îl reprezentaţi realizate pentru ca produsele agricole importate să respecte aceleaşi condiţii de producţie ca produsele agricole din UE, conform constrângerilor legislaţiei europene".

Marius Micu, Vicepreşedinte PRO AGRO - AAC şi Vicepreşedinte COPA a afirmat: "În faţa multor provocări cu care se confruntă comunităţile agricole, va fi important să stabilim priorităţi clare, cu accent pe soluţii, nu pe abordări de sus în jos şi să ne asigurăm că imaginea de ansamblu este coerentă şi clară, iar aceasta se poate concretiza doar dacă au loc discuţii continue cu agricultorii şi organizaţiile profesionale reprezentative. Fermierii trăiesc în natură şi sunt primii care au grijă şi sunt interesaţi ca natura să fie protejată pentru a-şi putea continua activitatea pe termen mediu şi lung. Fermele noastre fac mult bine prin activitatea lor, implicit pentru sechestrarea carbonului şi biodiversitatea naturii. Trebuie să fim mândri de sectorul nostru, vorbiţi mult mai mult cu fermierii şi vorbiţi cu noi. Este nevoie de mai mult respect pentru fermieri. În acţiunile de la Bruxelles a fost prea multă politică şi a lipsit strategia pentru viitorul nostru.

Acesta a întrebat invitaţii din Parlamentul European cum se poziţionează şi care este viziunea lor privind viitoarea PAC, extinderea bugetului PAC, finanţarea agriculturii din surse externe PAC şi dacă mai văd GREEN DEAL şi cum. Aşteptăm ca după alegeri discursurile dumneavoastră să se transforme din teorie în practică".

Radu MIHAILOV, Preşedinte Cooperativa Agricolă BIO TOP ROM NIA - UNCSV a afirmat: "Europa a fost întotdeauna promotor al proiectelor inovative, dar, pe parcursul perioadei dintre anii 2024 şi 2050 noi ar trebui să facem o sumedenie de paşi mici, de care depind realizarea obiectivelor asumate. Aceşti paşi trebuie analizaţi individual, trebuie verificat şi impactul acestora asupra mediului economic şi social, spre a ne putea repoziţiona imediat după constatarea că generăm fără rea credinţă costuri greu de suportat, uneori posibile tragedii în breslele pe care le impactăm.

Am fi mai corecţi dacă am recunoaşte în orice moment al analizei noastre că unele din obiective iniţiale nu sunt sustenabile, că nu sunt adaptate realităţii zilelor noastre. Pe cale de consecinţă, nu ar trebui să ne fie ruşine să schimbăm paradigma pentru că ceea ce-şi propune aceasta, nu este ceea ce poate suportă societatea civilă.

Spre exemplu, în raportul Comisiei Europene din decembrie 2023 la pag 12 citim că se doreşte depunerea de eforturi suplimentare pentru cuantificarea impactului climatic al măsurilor CSP.

Noi credem că aceste metodologii ar trebui îndreptate şi spre verificarea obiectivelor asumate versus echilibrul economic şi social în care trăiesc oamenii din agricultură, fauritori importanţi ai hranei noastre de zi cu zi.

Susţinem propunerile Comisiei Europene pentru simplificarea pe termen mediu şi lung a PAC ca un pas în direcţia cea bună, care simplifică unele elemente vizate, protejând totodată tranziţia către o agricultură mai durabilă. Considerăm că urgenţa acestor măsuri necesită adoptarea imediată a pachetului pentru simplificarea PAC la nivelul Parlamentului European şi adoptarea rapidă (încă în timpul actualului mandat) a propunerilor Comisiei. Adoptarea acestor modificări va oferi o mai mare flexibilitate în implementarea politicii într-un mod care să ţină cont de condiţiile pedo-climatice şi locale şi specificităţile din întreaga UE, contribuind astfel la o politică agricolă mai eficientă".

Herbert DORFMANN (IT) Coordonator COM AGRI - EPP: "Nu putem avea zone rurale dinamice fără fermieri şi fermierii au nevoie de zone rurale.

Când a fost dezbătute normele PAC, nimeni nu mai discuta de suveranitate şi securitate alimentară.

Dezbaterea PAC va reîncepe imediat după alegerile europarlamentare.

Va avea loc o dezbatere importanta între viitorii eurodeputaţi pe viitorul buget al U.E. Este nevoie să creştem resursele şi bugetul PAC.

Am votat împotriva SUR şi suntem încrezători că Legea privind restaurarea naturii nu va intra niciodată în aplicare în forma actuală.

Trebuie să avem ferme durabile din punct de vedere economic pentru a putea să investească în noile tehnologii durabile şi să poată respecta legislaţia.

Avem nevoie de comerţ atâta timp cât acesta este echitabil. Gandiţi-vă ce ar însemna pentru sectorul zootehnic şi consumatori, dacă am opri importurile de furaje.

Avem nevoie de mai multi tineri şi femei în sectorul agricol.

Următoare PAC poate fi o oportunitate bună de a reveni la o agricultura durabilă productivă, cu un echilibru social necesar".

Juozas OLEKAS (LT), Membru COM AGRI - SSD: "Unele provocări precum schimbările climatice, sunt vechi.

Trebuie să ne focusăm mai mult pe stimulare şi nu pe sancţionare. Avem nevoie mai mult ca oricând de securitate energetică şi securitate alimentară.

Trebuie să susţinem fermele mici, mijlocii, cercetarea şi restricţionarea importurilor pentru a promova sistemul agricol european durabil ca fermele să supravieţuiască inflaţiei şi crizelor care apar. Trebuie să luam mai mulţi bani de la bugetele naţionale ca să compensăm ţarile din est care au suferit de pe urma războiului din Ucraina.

Aderarea UCRAINEI - multe din grupurile noastre politice sprijină Ucraina, problema este a noastră să oprim agresiunea la graniţele cu Rusia. Sunt de acord să evitam importurile de produse agricole din Ucraine, avem nevoie de contingente pentru Ucraina, dar avem nevoie de mai multe resurse pentru Ucraina. Trebuie să continuăm să sprijinim tinerii şi micii fermierii".

Dacian CIOLOŞ (RO), Membru COM AGRI - RENEW EUROPE: "Este necesară reconectarea agriculturii cu resursele naturale. Trebuie să rezolvăm câteva probleme legate de sol, apa şi resursele naturale. Studiile de impact trebuie integrate, inclusiv economic si social.

Trebuie să vedem perspectiva şi schimbarea structurală.

Sperăm să se ia decizia de simplificare, dar nu este suficient, trebuie să vină cu o structura per ansamblu.

Trebuie să includă securitatea alimentară, veniturile fermierilor şi reînoirea generaţiilor.

Coerenţa este să vorbim de cele 3 în prezent. Reinoirea generaţiilor nu se poate face fără venituri clare şi ca fermierii să fie bancabili.

Cum vom reconstrui venitul fermierilor în viitor ?, nu prin subvenţii sau perfuzii, ci prin preţ sau servicii efectuate de fermierii.

Trebuie să discutam de comerţ, dar vom putea face asta când o să avem standarde internaţionale.

Trebuie să luam în calcul aderarea Ucrainei. În termen scurt şi mediu nu va putea să se adapteze la standardele UE. Trebuie sa începem să lucram la asta cât mai curand posibil".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb