Inspectorii de la Administraţia Apele Române au dat amenzi de aproape 500.000 de lei în urma unor controale făcute la balastiere, constatând că în unele cazuri operatorii exploatau ilegal zeci de hectare de teren.
În aceste cazuri, vor şi sesizate instituţiile cu atribuţii în domeniu.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Administraţia Naţională Apele Române, echipele de specialitate din cadrul Inspecţiei Naţionale a Apelor (de la nivel central şi al Administraţiilor Bazinale de Apă) au aplicat, în ultima perioadă, amenzi în valoare de 490.000 de lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor, respectiv exploatarea agregatelor minerale. Controalele au fost organizate în bazinele hidrografice Argeş-Vedea, Banat şi Mureş, descoperindu-se nereguli la 12 societăţi cu activitate de profil.
"În cinci dintre cazuri este vorba despre abateri grave, legate de nerespectarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale (inclusiv în terasă) - practic, aceşti operatori exploatau zeci de hectare de teren în afara perimetrelor aprobate. În aceste cazuri, inspectorii noştri au întreprins demersuri pentru calcularea penalităţilor şi recuperarea contravalorii prejudiciilor (aproximativ 250.000 lei), respectiv s-a dispus sistarea activităţii de exploatare a agregatelor minerale din perimetrele neautorizate", a arătat ANAR.
Conform sursei citate, în urma controalelor, vor fi sesizate şi instituţiile abilitate (ex: ANRM, IGPR-SICE, Garda Naţională de Mediu, Ministerul Agriculturii, etc).
"Atragem din nou atenţia asupra faptului că exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri, dar şi la infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor, punând astfel în pericol locuitorii din zonă şi pe cei din aval. Toate aceste abateri se sancţionează conform Legii Apelor. Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române (de la nivel central şi al celor 11 Administraţii Bazinale de Apă) vor continua monitorizarea şi controalele la agenţii economici conform Planului de activitate, precum şi potrivit competenţelor şi obligaţiilor ce le revin. Este vorba despre controale planificate, tematice, inopinate, dar şi despre controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare", au menţionat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2023, 18:51)
Oare inspectorii nu au tim sa treaca si pe la canalul Bastroe sa
dea niste amenzi la Zelenski ptr. ilegalitatile facute cu sapaturile