ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ: Piaţa cuprului, aşteptată să se redreseze în a doua jumătate a anului

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 mai 2020

Piaţa cuprului, aşteptată să se redreseze în a doua jumătate a anului

Reluarea activităţii industriale din China - cel mai mare consumator mondial de cupru - va susţine evoluţia cotaţiilor metalului

Piaţa cuprului este afectată de carantina impusă de pandemia de Covid-19, în condiţiile în care cel mai mare consumator mondial de profil, China, a avut industria blocată. Şi blocajul din alte ţări are un impact negativ asupra acestui domeniu, mai ales că metalul de bază este folosit în industria auto, iar fabricile producătorilor de maşini şi-au închis porţile, unele dintre ele începând să îşi reia activitatea treptat, luna aceasta.

Noua criză a făcut ca preţul metalului industrial să scadă, iar strategii United Overseas Bank (UOB) estimează, într-un raport, că acesta se va redresa în semestrul al doilea din anul curent, pe fondul reluării activităţii industriale din China.

Raportul UOB precizează, potrivit fxstreet.com: "Nimeni nu a putut evita consecinţele încetinirii accentuate a creşterii globale. Piaţa metalelor industriale, care are o sensibilitate ridicată la activitatea industrială mondială, a început să se confrunte cu presiuni de vânzare de la sfârşitul lunii ianuarie, când epidemia de Covid-19 a izbucnit în China. Piaţa metalelor industriale este extrem de sensibilă la activitatea industrială a Chinei, iar estimările referitoare evoluţia preţului cuprului la Bursa Metalelor din Londra - LME -, ţin de mersul indicelui PMI (Purchasing Managers) din China".

Raportul mai notează: "Înainte să preconizăm un declin al preţului cuprului la LME de la circa 4.800 la 3.000 de dolari/tonă, trebuie să vedem că raportul dintre cererea şi oferta de profil este mult mai strâns acum, deşi cererea va începe să se deterioreze semnificativ. Per ansamblu, ne modificăm în sens negativ estimarea pentru preţul cuprului cotat la LME şi anticipăm un risc de scădere la 4.000 de dolari tona în trimestrul al doilea, după care vom vedea o redresare uşoară către 4.300 de dolari tona în trimestrul al treilea, respectiv 4.600 de dolari tona în ultimul trimestru şi 5.000 de dolari tona în primul trimestru din 2021".

Vineri, preţul de referinţă al cuprului a scăzut cu aproape 2% la London Metal Exchange (LME), ajungând la 5.090,50 dolari tona, iar pe întreaga săptămână trecută a pierdut 1%. Piaţa Shanghai Futures Exchange a fost închisă şi îşi va relua operaţiunile miercuri.

Cotaţia metalului de bază s-a depreciat cu peste 40% de la mijlocul lunii ianuarie până la jumătatea lui martie, când a atins recordul minim al ultimilor patru ani, de 4.371 dolari tona, din cauza suspendării activităţii industriale pe fondul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, preţurile s-au redresat uşor ca urmare a restrângerii ofertei, în contextul relaxării restricţiilor impuse de carantină în China, care este principalul consumator de profil.

De menţionat că declinul de vineri al preţului cuprului a urmat scăderii de joi, generate de publicarea unui sondaj realizat de Caixin, care arăta că activitatea industrială din China a scăzut în mod neaşteptat, luna trecută.

China generează circa jumătate din consumul global de cupru, estimat la 24 de milioane de tone.

În opinia specialiştilor, preţul cuprului va fi susţinut, în a doua parte a anului, de reducerea producţiei din domeniu. Spre exemplu, recent, grupul Glencore şi-a modificat în sens negativ estimarea privind producţia sa pe anul curent: 1,25 milioane de tone, cu 3% mai puţin faţă de previziunea anterioară.

Şi alţi giganţi minieri, printre care Anglo American şi Rio Tinto şi-au tăiat estimările legate de producţia din 2020.

Amintim că, la data de 27 aprilie, preţul cuprului a atins nivelul maxim al ultimelor şase săptămâni, de 5.269 dolari tona, ceea ce semnifică un câştig de 20% faţă de momentul la care coborâse până la valoarea minimă a ultimilor patru ani, de 4.371 dolari, în 19 martie.

Dacă Wenyu Yao, analist la banca olandeză ING Groep, spune că redresarea Chinei, deşi înceată, respectiv reducerea livrărilor de cupru, au alimentat avansul respectiv al cotaţiei, Eugen Weinberg, analist la Commerzbank, atrage atenţia: "Câştigurile înregistrate de preţul cuprului sunt premature, având în vedere posibilitatea viitoare a unei recesiuni la nivel mondial. Vom vedea, probabil, preţuri mai mici ale cuprului săptămânile următoare, după publicarea datelor privind activitatea industrială".

Refinitiv: Producţia globală de cupru, mai mică în 2020 decât în 2019

Analiştii Refinitiv şi-au redus cu 2,4% previziunile referitoare la producţia globală a minelor de cupru în 2020, până la 19,6 milioane de tone. Anul trecut, producţia acestora a fost de 20,36 milioane de tone.

În contextul dat, Helen Lau, analist la Argonaut Securities, afirmă: "Problema ofertei este destul de severă. Nu există suficient concentrat de cupru şi, în acelaşi timp, nu există prea multe livrări de fier vechi".

Metal Miner informează că, potrivit Grupului Internaţional de Studiu al Cuprului (ICSG), producţia globală a minelor de cupru a crescut cu 0,5% în ianuarie 2020, în ritm anual.

Piaţa globală a cuprului a fost echilibrată în prima lună a anului, conform sursei, care menţionează că producţia din Chile, cel mai mare furnizor global de cupru, a urcat cu 0,5%, în condiţiile în care o creştere mai mică de la mina Codelco a atenuat avansul important de la Escondida. Producţia acestei ţări a sporit şi în martie, conform Reuters.

Producţia agregată din Republica Democrată Congo (RDC) şi Zambia a scăzut cu 5% în ianuarie, în timp ce producţia Chinei s-a diminuat cu 4%. Producţia indoneziană a scăzut cu 4%, potrivit ICSG, care menţionează că şi producţia din Peru s-a redus, însă cea de Statele Unite a crescut.

Sursa aminteşte că, în prima lună din 2020, producţia mondială de cupru rafinat a sporit cu 3%, în ritm anual, în vreme ce producţia de cupru primar a crescut cu 5%, dar cea de cupru secundar (din cupru vechi) a coborât de 3%. Producţia de cupru rafinat include producţia de cupru primar şi secundar.

Producţia de cupru rafinat electrolitic din Chile a crescut cu 40%, în timp ce producţia totală de cupru rafinat a sporit cu 16%. Creşterea din China a fost afectată de vacanţa de Anul Nou Lunar, care a venit mai devreme decât de obicei, potrivit ICSG, care adaugă că avansul a fost de 1,5%.

Producţia totală din Republica Democrată Congo şi Zambia a scăzut cu 14%, în timp ce producţia de cupru rafinat a Japoniei a crescut cu 3%.

Analiştii sunt de părere că piaţa mondială a cuprului are potenţial să se dezvolte, respectiv să devină cea mai influentă piaţă la nivel mondial. Dacă cererea de cupru va creşte, această evoluţie va aduce schimbări majore în procesul de producţie, astfel că vom asista la îmbunătăţiri ale tehnologiilor miniere, de procesare a minereului, şi la descoperirea de noi rezerve de cupru.

Piaţa globală a cuprului a fost evaluată la 6,4 miliarde de dolari în 2018 şi se aşteaptă să ajungă la 10,2 miliarde de dolari în 2026, cu o creştere agregată (CAGR) de 6% în perioada menţionată, conform Market Research.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb