ANALIZĂ: Europa riscă o recesiune ce va conduce la creşterea creditelor neperformante

Elena Deacu
Macroeconomie / 11 februarie 2015

Europa s-ar putea confrunta cu stagnare economică şi dobânzi aproape de nivelul zero timp de cel puţin 10 ani, similar cu situaţia Japoniei din anii '90, ceea ce va pune presiune pe veniturile băncilor şi va conduce la creşterea creditelor neperformante, potrivit unei analize a băncii Berenberg.

"Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate şi vor rămâne aşa până când vor fi tratate pierderile operaţiunilor de creditare. Europa se află în urma Japoniei cu 10-15 ani, traversând o recesiune a activelor la sfârşitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani", se arată într-un studiu realizat de Nick Anderson, James Chappell şi Eoin Mullany, analişti la banca germană Berenberg, relatează Bloomberg.

Problemele economice şi financiare ale Europei îşi au originea, ca şi în cazul Japoniei, în tendinţe demografice puternice, precum îmbătrânirea populaţiei şi creşterea populaţiei inactive în raport cu cea activă, potrivit studiului.

Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua în următorii 10-15 ani, cu rate scăzute ale dobânzilor şi o abundenţă de lichidităţi care afectează profitabilitatea şi calitatea activelor băncilor, în condiţiile în care instituţiile financiare trebuie să îşi restrângă în continuare portofoliile.

În plus, rezervele de capital al băncilor europene sunt în continuare slabe, chiar şi după evaluarea cuprinzătoare publicată de Banca Centrală Europeană în octombrie anul trecut.

Potrivit analiştilor Berenberg, dacă pierderile din împrumuturi înregistrate de băncile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci instituţiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro.

Între puţinii "câştigători pe termen lung" s-ar putea afla HSBC Holdings, UBS Group, ING Groep şi băncile nordice, precum Nordea Bank, care se concentrează pe câştig şi nu pe dezvoltare, reuşind astfel să administreze eficient costurile şi să ofereă dividende ridicate, dar sustenabile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb