BVB Scăderi pe linie pentru indici

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 octombrie

Scăderi pe linie pentru indici

Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost înregistrată în sistemul bursier

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie, în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în contrast cu aprecierile pieţelor europene, care aşteaptă a treia tăiere a ratei dobânzii din partea BCE, în această săptămână. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un recul de 0,76%, la 17.954 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,69%, până la 3.299 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei, în condiţiile în care ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, în valoare de circa 3,5 miliarde lei, a fost înregistrată în sistemul bursier. Schimburile cu acţiuni au fost de 92 milioane lei, peste media zilnică a transferurilor anului cu acest instrument financiar, de 70 milioane lei.

În piaţa "regular", pe prima treaptă în topul tranzacţiilor s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au încheiat ziua în scădere cu 0,48%, la preţul unitar de 124,4 lei, valoarea schimburilor cu titlurile producătorului şi furnizorului de energie ridicându-se la 32,6 milioane lei.

Pe poziţia a doua a clasamentului s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), care au scăzut cu 0,72%, la preţul de 27,7 lei, pe fondul unor schimburi de şase milioane lei.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ziua la preţul unitar de 49,6 lei, în creştere cu 0,2%, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 5,6 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Sphera Franchise Group (SFG), ce au cumulat un rulaj de 3,8 milioane lei, acţiunile companiei încheind ziua în declin cu 0,24%, la preţul de 40,9 lei.

În piaţa "deals" au fost realizate, în total, patru tranzacţii. Două dintre acestea, în valoare de 14,6 milioane lei, au fost încheiate cu titluri OMV Petrom (SNP), schimburile fiind derulate la preţul unitar de 0,729 lei, cu 0,14% sub referinţa din piaţa "regular".

A mai fost încheiat un transfer cu titluri Hidroelectrica, la preţul unitar de 124,5 lei, cu 0,4% sub referinţă, valoarea tranzacţiei fiind de aproape zece milioane lei. Celălalt schimb de tip "deal", în sumă de şase milioane lei, a fost încheiat cu titluri MedLife, la preţul unitar de şase lei, similar cu referinţă.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,41%, la 61.205 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un declin de 0,53%, până la 1.241 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţioanare, a coborât cu 0,02%, la 962 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turbomecanica" (TBM): +3,11%

2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +2,50%

3. "Comcm" (CMCM): +2,27%

4. "Aages" (AAG): +0,72%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +0,68%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -7,23%

2. "UAMT" (UAM): -6,93%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -6,19%

4. "Turism Felix" (TUFE): -4,67%

5. "Roca Industry" (ROC1): -3,93%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb